Kauppa tekee paljon päästöjen ja ympäristökuorman vähentämiseksi
Suomessa toimiva kauppa tekee monipuolista ja laaja-alaista työtä kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseksi. Ympäristöministeriön ja kaupan yhteiset, vapaaehtoisuuteen perustuvat green deal -sopimukset ovat esimerkkejä käynnissä olevasta pitkäjänteisestä ilmasto- ja ympäristötyöstä ja askelia kohti hiilineutraalia Suomea.
Kaupan alan liitot ovat tehneet lukuisia vapaaehtoisia sopimuksia ja sitoumuksia päästöjen vähentämiseksi. Muovien kulutus sekä työkoneiden ja autojen päästöt on otettu tarkkailuun pysyvän muutoksen saavuttamiseksi. Useat yritykset ovat myös liittyneet vapaaehtoiseen elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen, ja päivittäistavarakauppa on mukana elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksessa, tarkoituksena vähentää ruoanvalmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia. Alkukesästä julkistettu kaupan vähähiilisyystiekartta Uusiutuva kauppa 2035 viitoittaa matkaa kohti hiilineutraalia toimintaa, ja vapaaehtoiset green dealit ovat mainioita esimerkkejä käynnissä olevasta pitkäjänteisestä ilmasto- ja ympäristötyöstä.
Muovi vähenee niin kasseissa kuin rakentamisessakin
Vuonna 2016 Kaupan liitto ja ympäristöministeriö solmivat niin sanotun muovikassisopimuksen, jolla EU-direktiiviä pannaan täytäntöön vapaaehtoisuuteen perustuvan sopimuksen eikä lain avulla. Sopimuksen tavoitteena on vähentää kertakäyttöisten muovikassien kulutusta siten, että vuonna 2025 käytettäisiin enintään 40 kassia henkilöä kohti, sekä ehkäistä roskaantumista.
Muovikassien kysyntä on ollut laskussa sopimuksen solmimisesta lähtien. Vuodelle 2019 asetettu muovikassien kulutuksen vähentämistavoite, korkeintaan 90 kassia henkilöä kohti vuodessa, saavutettiin Suomessa jo vuonna 2018. Ympäristöministeriö julkistaa tuoreet, vuoden 2019 luvut lähiaikoina.
”Näyttää siltä, että kuluttajat ovat muoveista käydyn keskustelun ja kampanjoinnin seurauksena muuttaneet nopeasti kulutuskäyttäytymistään. Toki 40 muovikassin tavoitteeseen päästäksemme on työtä vielä tehtävänä, mutta suunta on oikea”, sanoo Kaupan liiton johtava asiantuntija Marja Ola.
Ympäristöministeriö, Rakennusteollisuus ry ja rakentamisen toimialan arvoketjun muut toimialajärjestöt ja tuottajavastuuyhteisöt ovat valmistelleet joulukuussa allekirjoitettavaa vapaaehtoista rakentamisen muovit -green dealia. Sen tavoitteena on vähentää rakentamisen ja suojauksiin käytettävien kalvomuovien kulutusta, lisätä niiden erilliskeräystä rakennushankkeissa, urakoissa ja rakentamisen toimitusketjussa sekä tehostaa niiden kierrätystä ja kierrätysmuovien käyttöä rakentamisessa.
Myös rakennus- ja sisustuskaupan yhdistys RASI ry on ollut mukana rakentamisen muovit -green dealin valmistelussa alusta asti.
”On ollut hienoa huomata, kuinka sopimuksen valmistelussa on otettu koko rakentamisen toimintaketju mukaan pakkausmuovien kierrätyksen kehittämiseksi”, sanoo RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala.
Työkoneista täyssähköisiä – työmaista päästöttömiä
Teknisen Kaupan Liitto solmi viime vuonna työkonealan green dealin, jonka tavoitteena on vähentää työkoneiden aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä lisäämällä täyssähkökäyttöisten ja muiden vähäpäästöisten työkoneiden tarjontaa, kannustamalla niiden nykyistä laajempaan hyödyntämiseen ja tukemalla työkoneiden aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen vähentämistoimenpiteitä.
Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Juha Ala-Hiiro kertoo mm. sopimukseen kuuluvan koulutuspaketin toteutuksen ja muun vaikuttamistyön etenevän mallikkaasti.
”Päästöjen vähentämiseen tähtäävän koulutuskokonaisuuden rakenne, sisältö ja kiinnostuneet koulutustahot on suunniteltu ja toimitettu ympäristöministeriöön, joka vastaa koulutuksen järjestäjien hankinnasta. Lisäksi olemme saaneet olla mukana kertomassa kokemuksiamme, kun uusia sopimuksia on suunniteltu. Näitä ovat mm. päästöttömät työmaat – kestävien hankintojen green deal sekä rakentamisen muovit -green deal”, Ala-Hiiro kertoo.
”Olemme olleet myös mukana päästöttömien työmaiden suunnittelussa, joista ensimmäinen pilotti, Espoon Suurpellon Lukutori on jo käynnissä. Myös yhteistyö Suomen suurimpien kaupunkien kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin”, Ala-Hiiro kehuu.
Autoalan green deal saanut hyvän startin
Autoalan green deal -sitoumus käynnistyi viime vuonna. Sen tavoitteena on muun muassa vähentää uutena ensirekisteröitävien autojen hiilidioksidipäästöjä sekä lisätä vaihtoehtoisia polttoaineita hyödyntävien autojen osuutta ensirekisteröinneissä.
Sitoumuksen on tähän mennessä tehnyt 18 autoalan yritystä. Yritysten jakauma on monipuolinen – edustettuina ovat niin vähittäiskauppa, maahantuonti, leasing, autonvuokraus kuin autorahoitusalakin. Yritykset edustavat henkilöautokaupan lisäksi pakettiautojen sekä kuorma- ja linja-autojen kauppaa ja maahantuontia.
”Autoalan green deal on saanut hyvän startin, sillä toimiala on sitoutunut yhteisiin päästövähennystavoitteisiin. Yleisimpiä autoalan yritysten valitsemia green deal -toimenpiteitä ovat olleet sähköautojen latauspisteiden rakentaminen ja avaaminen julkiseen käyttöön, vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävien esittelyautojen ja huollon sijaisautojen määrän lisääminen sekä kuluttajainformaatio vaihtoehtoisista polttoaineista”, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.