Erikoiskauppa kovassa koronakurimuksessa – kaupan alan kehitys ja odotukset ovat kaksijakoiset
Koronapandemia on vaikuttanut kaupan alaan hyvin kaksijakoisesti. Päivittäistavaroiden, kodintekniikan sekä rauta- ja sisustuskaupan kasvu on ollut voimakasta, mutta monet erikois- ja käyttötavarakaupan yritykset ovat vaikeuksissa. Vähittäiskaupan työllisyys on pudonnut tänä vuonna rajusti, erityisesti erikoiskaupassa. Valtiokonttorin myöntämät kustannustuet ovat tulleet tarpeeseen, mutta yritykset tarvitsevat tukea ensi vuonnakin.
Kuluvan vuoden tammi─syyskuussa vähittäiskaupan kasvu oli voimakasta päivittäistavarakaupassa (+6,9 %), kodintekniikassa (+7,7 %) sekä rautakaupassa (+7,7 %). Sen sijaan monille erikois- ja käyttötavarakaupan alan yrityksille vuosi on ollut vaikea, eikä kevään liikevaihdon menetystä ole pystytty paikkaamaan kesäkuukausina tai loppuvuonna. Teollisuuden synkkenevät näkymät ja rakentamisen hidastunut suhdanne heijastuvat tukkukauppaan viiveellä ja voivat näkyä tukkukaupan liikevaihdossa toden teolla vasta loppuvuodesta ja ensi vuonna.
Erikoiskaupan odotukset synkät – työpaikat vaarassa
Vaikea koronavuosi on näkynyt työpaikkojen määrässä. Tammi─lokakuussa vähittäiskaupassa työskenteli keskimäärin 17 000 työllistä vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Erityisen voimakasta työpaikkojen väheneminen oli kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä. Työllisyys on vähentynyt varsinkin erikoiskaupassa.
Kaupan alan jakautuminen näkyy selkeästi myös yritysten ensi vuoden odotuksissa. Kolmasosa kaupan yrityksistä odottaa koronan vaikutuksesta liikevaihdon pienenevän ja neljäsosa kasvavan ensi vuonna. Erikoiskaupan yrityksissä näkymät ovat synkät, sillä 37 prosenttia alan yrityksistä odottaa liikevaihtonsa supistuvan ensi vuonna. Erikoiskaupan yritysten vaikea tilanne heijastuu myös odotuksiin henkilöstön määrän kehittymisestä, kun lähes kolmannes erikoiskaupoista arvioi vähentävänsä henkilöstöään tulevana vuonna.
Kustannustuet edelleen hyvin tarpeellisia
Kaksijakoisuus on havaittavissa myös koronan vaikutuksissa ensi vuoden investointeihin. Kaupan alalla kolmasosa yrityksistä aikoo leikata investointeja ja vain joka kymmenes lisää niitä. Erikoiskaupan yrityksistä jopa 40 prosenttia aikoo leikata investointejaan.
Koronan pahoin kurittamat erikoiskaupan yritykset kohtaavat samanaikaisesti koronapandemian kanssa myös kasvavaa kansainvälistä kilpailua kulutuksen siirtyessä verkkoon. Investointien jäädyttäminen saattaa merkitä monelle yritykselle kansainvälistymis- ja digitalisaatiokehityksen pysähtymistä.
”Jo päätetty kustannustuki II tulee todella tarpeeseen erityisesti erikoiskaupoille”, sanoo Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo.
”Pahenevan pandemian sekä viranomaisrajoitukset ja -suositukset tulevat vaikuttamaan kuluttajakäyttäytymiseen koko loppuvuoden. Tämä tarkoittaa, että tarvetta kustannustuen jatkolle on”, Hiilamo toteaa.
Hiilamo muistuttaa, että kaupat tekevät määrätietoista työtä, jotta niissä on edelleen turvallista työskennellä ja asioida.
”Kauppa haluaa toimia vastuullisesti jatkossakin ja suojata henkilökuntaansa ja opastaa asiakasta turvalliseen asiointiin. Turvallinen asiointi pitää myös talouden rattaat pyörimässä”, muistuttaa Hiilamo.
Kaupan liitto kysyi loka–marraskuun vaihteessa kaupan yrityksiltä, miten koronan odotetaan ensi vuonna vaikuttavan yrityksen liikevaihtoon, investointeihin ja henkilöstön määrään vuoteen 2020 verrattuna. Vastauksia kertyi yhteensä 602 kpl. Lisäksi tietojen taustalla ovat Tilastokeskuksen viimeisimpien eli tammi–syyskuun 2020 erikoiskaupan liikevaihtotilastojen pohjalta kootut Kaupan alan indikaattorit.