Kauppa ja kunnat – mukana ihmisten arjessa
Viime viikonloppu oli kaikkialla Suomessa poikkeuksellisen lämmin ja keväinen. Arvailun varaan jää, olisivatko mökit ja ulkoilu houkutelleet kansalaisia enemmän puoleensa kuin avoinna olleet vaaliuurnat, ja mikä olisi ollut koronan vaikutus. 18. huhtikuuta nimittäin olisi alkuperäisen aikataulun mukaan pitänyt järjestää kuntavaalit.
Kuntavaalien siirto kesäkuun 13. päivään oli erittäin perusteltua, sillä riski pandemian pahenemisesta oli todellinen. Nyt rokotettujen määrä lisääntyy, ja kesä heikentää taudin ilmaantuvuutta, joten silloin korona ei kelpaa tekosyyksi äänestämättä jättämiselle. Sään vaikutuksesta on vielä vaikea sanoa. Toivoa voi, että kansalaiset käyttäisivät myös näissä vaaleissa ääntään, sillä kunnissa päätetään hyvin monista ihmisten jokapäiväiseen elämään liittyvistä asioista.
Vaalit ovat myös kaupan toimijoille tärkeät, sillä kuntien päättäjillä on valtaa vaikuttaa esimerkiksi yritysten toimintaedellytyksiin ja kilpailukykyyn. Se saattaa kuulostaa yllättävältä, sillä näiden edistäminen liitetään yleensä hallituksen ja eduskunnan tekemiin päätöksiin. Kuntapäättäjien peukalon alla on kuitenkin kaavoitukseen, verotukseen ja muihin maksuihin liittyviä ratkaisuja, joiden yksityiskohdat ovat kaupan yritysten toiminnalle erittäin olennaisia.
Kaavoituksen tuleekin kaupan mielestä olla ketterää ja mahdollistaa, että palvelut voidaan tuoda sinne, missä asiakkaat ovat. Kaavoituspäätöksillä pystytään tukemaan kannattavia investointeja, mutta itse prosesseihin tarvitaan nopeutta ja rakentamisen lupamenettelyihin yksinkertaistamista. Verotuksessa puolestaan kiinteistöveron ja muiden kunnallisten maksujen tasojen on oltava sellaisia, etteivät ne heikennä yritysten toimintaedellytyksiä.
Kilpailukyvyn ohella toinen kaupalle merkityksellinen kuntapäätöskokonaisuus on julkiset hankinnat. Parhaimmillaan se on keskeinen elinkeinopolitiikan työkalu, jolla vahvistetaan yrittäjyyttä, työllisyyttä ja aluekehitystä. Lisäksi voidaan pienentää kunnan hiilijalanjälkeä. Pahimmillaan suositaan tahattomasti muualla toimivia yrityksiä saamatta tuotteita tai palveluita kuntalaisille edullisemmilla hinnoilla, eikä vihreä siirtymäkään edisty. Onneksi osaaminen ja kiinnostus julkisten hankintojen kohdentamiseen kunnan elinvoimaa edistävästi on kuitenkin kasvanut.
Muun muassa edellä mainituissa kysymyksissä kannustan ehdokkaita jo vaalikampanjoiden aikana keskusteluun paikallisten kaupan yritysten kanssa. Kannattaa myös tutustua Kaupan liiton kuntavaalimateriaaliin. Vuoropuhelun kautta on mahdollisuus päästä paremmin sisälle toimialamme näkemyksiin ja tarpeisiin. Ovathan kaupan ja kuntien intressit usein yhteiset, sillä molemmat huolehtivat ihmisten arkipäiväisistä tarpeista.