Verkkokaupan alv-uudistukset keventävät yritysten hallinnollista taakkaa ja parantavat kotimaisen kaupan kilpailukykyä
Vuoden merkittävin arvonlisäverotusta koskeva uudistus lähestyy kovaa vauhtia. Heinäkuun alusta lähtien rajat ylittävä kuluttajamyynti eli etämyynti muuttuu, kun verkkokaupan ei tarvitse enää rekisteröityä kaikkiin niihin maihin, joissa sillä on toimintaa. Myös EU:n ulkopuolelta tilatuille vähäarvoisille verkkokauppaostoksille on tulossa kauan odotettu arvonlisävero, joka edistää kansainvälisen verkkokaupan tasapuolisuutta.
Muutokset etämyynnin arvonlisäverotuksessa perustuvat EU-lainsäädäntöön ja ne tulevat voimaan 1.7.2021. Tavoitteena on yksinkertaistaa nykyisiä alv-velvoitteita ja vähentää rajat ylittävää verkkokauppaa harjoittavien yritysten hallinnollista taakkaa.
Rekisteröinti muihin EU-maihin ei ole enää välttämätöntä
Muutosten tultua voimaan verkkokauppa voi myydä 10 000 euroon asti tuotteitaan muiden EU-maiden kuluttajille kotimaansa alv-säännöillä, kuten alv-kannoilla. Euromääräisen rajan ylityttyä verkkokaupan on lähtökohtaisesti rekisteröidyttävä kaikkiin niihin maihin, joihin se myy tuotteitaan kuluttajille ja sovellettava mm. kyseisen maan alv-kantoja.
Verkkokaupan on mahdollista keventää rekisteröintien hallinnollista taakkaa ja kustannuksia käyttämällä vapaaehtoista unionin erityisjärjestelmää. Erityisjärjestelmää on mahdollista käyttää jo ennen 10 000 euron rajan ylitystä, mutta tällöin verkkokaupan on hyvä huomata, että sovellettavaksi tulevat kohdemaan alv-kannat.
”Unionin erityisjärjestelmään rekisteröidytään vain yhteen EU-maahan. Rekisteröinnin jälkeen verkkokauppa ilmoittaa ja maksaa arvonlisäverot kaikkiin EU-maihin rekisteröitymismaan kautta. Unionin järjestelmä soveltuu tavaroiden etämyynteihin ja palvelumyynteihin kuluttajille”, kertoo Kaupan liiton johtava asiantuntija Toni Jääskeläinen.
EU:n ulkopuolelta toimitettaville tavaroille oma erityisjärjestelmänsä
Tuontijärjestelmä kattaa EU:n ulkopuolelta tuotujen tavaroiden etämyynnin kuluttajille, kun tavaralähetyksen arvo on enintään 150 euroa. Kyseinen erityisjärjestelmää voivat soveltaa muun muassa kotimaiset verkkokaupat, joiden varasto on EU:n ulkopuolella.
”Jos verkkokaupalla on varasto EU:n ulkopuolella ja se käyttää uutta tuontijärjestelmää, kauppa lisää arvonlisäveron tuotteidensa hintaan. Ostaja siis maksaa arvonlisäveron osana ostohintaa, ja kauppa tilittää veron kuluttajan kohdemaahan erityisjärjestelmän kautta”, Jääskeläinen selventää.
Jos EU:n ulkopuolelta tavaroita toimittava verkkokauppa ei käytä tuontijärjestelmää, arvonlisäverosta vastaa nykyiseen tapaan maahantuoja eli käytännössä kuluttaja.
Kaikkiin erityisjärjestelmiin on mahdollista tehdä rekisteröinti-ilmoitus OmaVerossa >
EU:n ulkopuolelta tilatuille verkkokauppaostoksille arvonlisävero
1.7.2021 myös kaupan alan kilpailukenttä muuttuu reilummaksi, kun EU:n ulkopuolelta tuleville alle 22 euron ostoksille lisätään arvonlisävero. Ennen muutosta esimerkiksi kiinalaiset verkkokaupat ovat myyneet tuotteitaan Suomeen verovapaasti, mutta Suomessa toimivien kauppojen on pitänyt lisätä vastaaviin tuotteisiinsa arvonlisävero.
”Verotuksella on suosittu tarpeettomasti EU:n ulkopuolista verkkokauppaa, jossa myyjät eivät usein välitä myöskään tuoteturvallisuudesta”, Jääskeläinen toteaa.
Kuva: 123rf.com