EU-maat pääsivät sopuun hiilirajamekanismista − koskee viittä tuoteryhmää
EU-maiden valtiovarainministerit pääsivät tiistaina 15. maaliskuuta sopuun talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa (Ecofin) hiilirajamekanismin perustamisesta. Siinä tietyille EU:n ulkopuolelta tuleville tuotteille asetetaan samanlainen maksu kuin EU:ssa valmistettuihin vastaaviin tuotteisiin EU:n päästökaupassa.
Hiilirajamekanismi on osa Euroopan komission viime heinäkuussa esittämää ilmastopoliittista 55-valmiuspakettia. Sen avulla toteutetaan EU:n ilmastolaissa asetettuja tavoitteita vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja edistää EU:n muuttumista hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi vuoteen 2050 mennessä.
”Hiilirajamekanismilla asetetaan tietyille EU:n ulkopuolelta tuleville tuotteille samanlainen maksu kuin EU:ssa valmistettuihin vastaaviin tuotteisiin EU:n päästökaupassa. Mekanismi koskisi viittä tuoteryhmää eli sementtiä, terästä ja rautaa, alumiinia, lannoitteita sekä sähköä”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Lauri Leskinen sanoo.
Asetusehdotuksen ensimmäiseen toimeenpanovaiheeseen liittyvät valmistelut on määrä saattaa valmiiksi vuoden 2022 loppuun mennessä, sillä asetuksen on tarkoitus astua voimaan vuoden 2023 alussa.
Vuodet 2023−2025 ovat ns. raportointivuosia ja varsinaisesti mekanismi on tarkoitus ottaa käyttöön maksuineen vuoden 2026 alusta.
Päätöksessä on kyse neuvoston valmistautumisesta niin sanottuihin trilogi-neuvotteluihin parlamentin kanssa, jonka jälkeen nähdään lopullinen asetus hiilen rajamekanismista. Talousneuvosto siirsi muun muassa päästöoikeuden ilmaisjaon asteittaisen poistamisen ja viennin tukimekanismin käsiteltäväksi myöhemmin, päästökaupan uudistamisen yhteyteen. Tästä päätöksiä tullee kesäkuun ympäristöneuvoston kokouksessa.
Lue lisää valtioneuvoston sivuilta:
Valtionvarainministerit pääsivät sopuun hiilirajamekanismista – Valtiovarainministeriö (vm.fi)
Lue Euroopan komission sivuilta:
Council agrees on the Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)