Analyysi: Lainsäädännöllä lisää läpinäkyvyyttä tavaroiden kestävyyteen ja ympäristöväittämiin
Jotta kulutuksesta saadaan kestävämpää, pitäisi myyjien kertoa yksityiskohtaisesti tavaran tuottajan antamasta kaupallisesta takuusta, ohjelmistopäivitysten saatavuudesta ja tarvittaessa korjattavuudesta, uskoo EU-komissio. Erilaiset tavaran ympäristövaikutuksia koskevat väittämät olisi myös kyettävä perustelemaan. Kaupan liiton mielestä olisi hyvä huolehtia siitä, ettei vastuuta tavaroiden kestävyydestä valuteta valmistajilta myyjille. Lisäksi kuluttajien omaa vastuuta tavaroiden kestävästä käytöstä pitäisi lisästä.
Komission tuore kiertotalouspaketti tähtää tuotteiden kestävyyden parantamisen ohella kuluttajansuojan vahvistamiseen tuomalla valmistajille ja myyjille velvollisuuden kertoa tavaroiden ominaisuuksista aiempaa tarkemmin, sekä kieltämällä niin kutsutun viherpesun. Myöhemmin tänä vuonna komissiolta on todennäköisesti tulossa myös direktiiviehdotus tavaroiden korjaamisen ja uudelleenkäytön edistämisestä, jolla on kiinteä yhteys nyt annettuun ehdotukseen.
Kuluttajien oikeuksia koskevaa direktiiviä aiotaan täydentää uusilla tiedonantovelvoitteilla. Myyjän velvollisuutena olisi kertoa kuluttajalle tuottajan antamasta kaupallisesta takuusta, jos takuu koskee koko tuotetta ja on kestoltaan yli kaksi vuotta, ja tuottaja on toimittanut tiedot. Energiaa käyttävien tavaroiden kohdalla pitäisi myös kertoa, jos tietoja kaupallisesta takuusta ei ole saatu. Samalla olisi kerrottava tavaran korjattavuudesta ja varaosien ja käyttö- ja korjausohjeiden saatavuudesta. Tätä tarkoitusta varten komissio aikoo myös vahvistaa menetelmän niin kutsutun korjattavuuspistemäärän laskemiselle.
Viherpesuun puuttuvalla sääntelyllä halutaan alleviivata, että kuluttajia ei saa johtaa harhaan tuotteen ympäristövaikutuksia, sosiaalisia vaikutuksia tai kestävyyttä ja korjattavuutta koskevilla väittämillä. Käytännössä tämä vaatisi valmistajia ja myyjiä muun muassa perustelemaan väitteet tuotteen ekologisuudesta tai vihreydestä sekä kertomaan, jos esimerkiksi tarvikevaraosien käyttö vaikuttaa tavaran toimivuuteen. Ympäristömerkkien täytyisi olla riippumattomien kolmansien osapuolten tai viranomaisten todentamia. Vaatimukset on tarkoitus tuoda osaksi sopimattomia kaupallisia menettelyjä koskevaa direktiiviä.
Tuotteiden kestävyys ja korjattavuus ei aina ole yksiselitteistä
Tiedot tavaroiden kestävyydestä ja korjattavuudesta ovat hyödyllisiä vain, jos ne todella ohjaavat kuluttajien käyttäytymistä. Kaupan liiton kanta on, että tämän vuoksi kuluttajilta pitäisi voida vaatia tavaran käyttö- ja huolto-ohjeiden noudattamista sillä uhalla, että niiden sivuuttaminen voi poistaa kuluttajan oikeuden saada viallinen tavara korjatuksi tai vaihdetuksi uuteen. Vaatimukset ympäristöväittämien perustelemisesta ovat sinänsä ymmärrettäviä, mutta ne tulisi määritellä tarkkarajaisemmin, jotta yrityksille on selvää, milloin perustelut riittävät. Koska informaatioähky joka tapauksessa uhkaa kuluttajaa, olisi myös syytä tarkastella, voidaanko myyjän tiedonantovelvoitteita karsia muualta sen sijaan, että niitä jatkuvasti lisätään.
”Tuottajan antamat tiedot kaupallisesta takuusta tai tavaran korjattavuudesta eivät saa kasvattaa myyjän velvoitteita ja vastuuta kohtuuttomasti.”
Tuottajan antamat tiedot kaupallisesta takuusta tai tavaran korjattavuudesta eivät saa kasvattaa myyjän velvoitteita ja vastuuta kohtuuttomasti. Esimerkiksi varaosien pitäminen kuluttajien saatavilla vaatii merkittäviä panostuksia logistiikkaan ja niiden varastointi on kallista. Tämän tulisikin olla ensisijaisesti valmistajien tehtävä. Samalla on pidettävä mielessä, ettei korjattavuus ole tae siitä, että korjaaminen lopulta olisi kierrättämistä ympäristöystävällisempi vaihtoehto, esimerkiksi uusien tuotteiden paremman energiatehokkuuden vuoksi.
Uusien tiedonantovelvoitteiden ja ympäristöväittämien perustelemisen vaihteleva täytäntöönpano ja valvonta jäsenmaissa johtaisi väistämättä yritysten epätasapuoliseen kohteluun ja uusiin esteisiin sisämarkkinoilla. Siksi kuluttajansuojaa tiukentaviin säännöksiin ei pidä jättää kansallista liikkumavaraa, vaan vaatimusten tulisi olla täysin harmonisoituja. Huomioon otettava seikka on sekin, että uusien velvoitteiden tulisi koskea yhtäläisesti EU:ssa ja kolmansissa maissa toimivia myyjiä.
Kuluttajansuojasääntelyn ehdotettuja muutoksia avataan tarkemmin komission tiedotteessa.
Kiertotalouspakettiin sisältyvästä ekosuunnitteluasetuksesta ja digitaalisesta tuotepassista kerromme tarkemmin täällä.
Ilari Kallio työskentelee Kaupan liitossa yrityslainsäädännön ja EU-asioiden johtavana asiantuntijana.
Kuva: Marjo Koivumäki, Studio Apris oy