Yritysten tavoite YK:n luontokokouksessa: Päätös luontojalanjäljen selvittämisestä vuoteen 2030 mennessä
Montrealin YK:n luontokokouksen, COP15, toinen viikko on parhaillaan käynnissä Kanadassa. Osana Suomen valtuuskuntaa kokoukseen osallistuu SOK:n vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa. Hän sanoo, että kaupan alalla työ luonnon monimuotoisuuden eteen konkretisoituu raaka-aineissa, joiden saatavuuteen luonnon köyhtyminen voi vaikuttaa. Elomaa toimii Kaupan liitossa vastuullisuusvaliokunnan puheenjohtajana ja on tässä roolissa viemässä myös toimialatasoista vastuullisuustyötä eteenpäin.
Montrealissa eri valtioiden edustajat neuvottelevat parhaillaan uusista kansainvälisistä luonnon monimuotoisuutta koskevista tavoitteista, joiden avulla pysäytetään luonnon köyhtyminen ja elvytetään luonnon monimuotoisuutta. Kokouksen päällimmäisenä tavoitteena on suojella maailman maa- ja merialueista 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Kokousta on luonnehdittu käänteentekeväksi, sillä kokouksessa päätetään ympäristön tilasta ja tulevaisuudesta. Luonnon tila on hälyttävä, joten kokouksesta tarvitaan riittävän kunnianhimoisia tavoitteita.
Toistaiseksi kokouksessa on päätetty toimeenpanoon liittyvistä ja teknisistä asioista. Mahdollisiin erimielisyyttä nostattaviin yksityiskohtiin päästään todennäköisesti tämän viikon lopulla.
”Luontokato ei tapahdu vain jossain kaukana, vaan sen vaikutukset näkyvät myös meidän ruokapöydissämme. Varmaa on, että meillä yrityksillä on iso rooli luonnon monimuotoisuuden elvyttämisessä ja luontokadon hillitsemisessä”, SOK:n vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa sanoo.
”Yli 300 yritystä eri maista ovat jo aiemmin vedonneet yhteisessä kampanjassaan, että suurten yritysten ja rahoituslaitosten tulisi selvittää ja julkistaa luontojalanjälkensä vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on, että muun muassa tästä sovittaisiin meneillään olevassa kokouksessa”, Elomaa jatkaa.
S-ryhmässä luontohaittojen kartoitustyö on aloitettu uraauurtavassa tutkimushankkeessa Jyväskylän yliopiston yhteydessä toimivan JYU Wisdomin kanssa. Yhteisen tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää avoimesti julkaistavia menetelmiä ja työkaluja yritysten ja organisaatioiden luontohaittojen arviointiin.
Maailman talousfoorumin mukaan yli puolet maailman bruttokansantuotteesta on riippuvainen luonnosta ja sen palveluista. Vaikutukset näkyvät eri yritysten arjessa eri tavoin, heijastuen muun muassa raaka-aineiden saatavuuteen ja hintaan.
COP15 on YK:n biodiversiteettisopimuksen osapuolten 15. kokous, joka päättyy 19. joulukuuta. Kokouksen ensimmäinen vaihe pidettiin lokakuussa 2021.
Lue myös:
Pääkuva: 123rf
Muut kuvat: SOK Viestintä