Lääkejakelu uudistuu
Keskustelu apteekkiuudistuksesta on kiihtynyt. Monet puolueet pohtivat hallitusneuvotteluihin menoa ja sitä myötä yhteiskunnallisia uudistuksia vaaliohjelmissaan. Monopolien purku on listoilla. Alkon vankkaa asemaakin on horjuteltu, mutta Veikkaus ja Apteekkilaitos ovat useimpien agendalla. Lisäksi eri toimijat, kuten viimeksi Kauppakamari ovat liputtaneet apteekkiuudistuksen puolesta, ja esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto on jo joku vuosi sitten tehnyt selvityksen ja kannattaa vahvasti lääkejakelun uusia tuulia.
Viime eduskuntavaalien alla olin tekemässä ”Apteekkiuudistuksen suuntaviivat”- selvitystä lääkealan huipputoimijoiden kanssa. Hallitusohjelmaan tuli kirjaus uudistuksesta, mutta sosiaali- ja terveysministerinä on koko vaalikauden ollut vasemmistoliiton ministeri ja näyttää siltä, että lääkejakelu-uudistukseen suhtautuu juuri vasemmistoliitto puolueista kielteisimmin.
Nyt apteekkien uudistaminen on noussut vaalikeskusteluun ja toivon mukaan myös hallitusohjelmaan tekemisen meiningillä. Asiakkaan aseman parantaminen kiinnostaa.
Monenlaista pelkoa uudistusta kohtaan lietsotaan. Uudistajat kyllä muistavat, että kaikissa oloissa valtion täytyy turvata lääkehuollon toiminta ja varmuus koko maassa, lääke- ja lääkitysturvallisuus, huoltovarmuudesta puhumattakaan.
Monet esillä olleet toimenpide-ehdotukset lähtevät ajatuksesta kehittää apteekkimarkkinaa kuluttaja- ja markkinamyönteisempään suuntaan. Samalla myös yhteiskunnan maksamat lääkekorvausmenot ja asiakkaiden kulut pienenevät.
Suomessa apteekille lääkemyynnistä ja -neuvonnasta jäävä kate on pohjoismaisessa vertailussa ylivoimaisesti suurin.
Tunnettua on, että lääkkeen tarvitsijat maksavat Suomessa Pohjoismaiden korkeimpia lääkkeiden hintoja. Tukkuhinnat taas ovat vertailussa alhaisimmasta päästä. Suomessa apteekille lääkemyynnistä ja -neuvonnasta jäävä kate on pohjoismaisessa vertailussa ylivoimaisesti suurin. Suurelle uudistukselle on siis selkeä tarve. Kun valtion on haettava säästöjä seuraavien vaalikausien ajan, valtiovelan hoitoon, ei lääkeala voi olla ulkopuolella.
Muut Pohjoismaat ovat uudistukset tehneet. Itsehoitolääkkeitä saa niissä lukuisista kaupoista, eri myymälöistä.
Suomessakin on jo yli sata apteekkien palvelupistettä, joista saa ostaa vaikkapa särkylääkettä. Puhelimella saa ammattilaisen tarvittaessa langan päähän. Uusin tekniikka lienee yhteydenpitoa ja informaation vaihtoa helpottava tekijä tulevaisuudessa.
Tarve lääkehankinnoille iltaisin ja viikonloppuisin on ilmeinen.
Asiakkaat arvostavat, jos resepti- ja itsehoitolääkkeitä saa ruokakaupassa käynnin yhteydessä. Apteekkien aukioloajat eivät aina palvele kuluttajien muuttunutta asiointiaikataulua. Tarve lääkehankinnoille iltaisin ja viikonloppuisin on ilmeinen.
Seuraava eduskunta on uudistuksen äärellä. Se voidaan tehdä hallitusti, asiakkaan etu edellä, unohtamatta turvallisuutta ja yhteiskunnan tarvetta. Uhkakuvien sijaan on mahdollisuuksia parempaan asiakkaiden palveluun ja kansanterveyden huomioimiseen.
Liisa Hyssälä,
Ministeri