EU:n sisämarkkinat 30 vuotta − Komissio nostaa esiin yhdeksän ajuria kilpailukyvyn rakentamiseksi
Eurooppalaiset sisämarkkinat luotiin 30 vuotta sitten edistämään tavaroiden, palvelujen, pääoman ja ihmisten vapaata liikkuvuutta. Euroopan komission mukaan sisämarkkinat ovat jatkossakin eurooppalaisen kestävän kilpailukyvyn keskeinen ajuri, mutta niiden täytyy mukautua tähän päivään. Tulevina vuosina komission tavoitteena on vahvistaa yhteisten sääntöjen täytäntöönpanoa ja tukea eurooppalaisten ekosysteemien rakentamista. Samalla jatketaan digivihreän kaksoissiirtymän tukemista. Tavarakauppaa tai muita palvelualoja tukevia mahdollisia uudistuksia ei juuri avata, mutta palveluiden liikkuvuuden esteitä luvataan jälleen purkaa.
EU-komissio on sisämarkkinoiden saavuttaman merkkipaalun kunniaksi julkaissut otsikolla ”The Single Market at 30” kulkevan tiedonannon ja sitä täydentävän tiedonannon EU:n pitkän aikavälin kilpailukyvyn vahvistamisesta. Vaikka viestit vapaan liikkuvuuden ja jäsenmaiden talouksien lähentymisen eduista kansalaisille ja yrityksille ovat tuttuja, sisämarkkinatiedonanto heijastelee muuttunutta maailmantilaa nostamalla vahvasti esille sisämarkkinoiden geopoliittisen ulottuvuuden ja työn kestävän kehityksen tueksi.
Huolimatta pitkäjänteisestä työstä sisämarkkinoiden rakentamiseksi yritykset törmäävät edelleen erilaisiin esteisiin rajat ylittävässä liiketoiminnassa. Taustalla on monia syitä, kuten keskeneräinen EU-sääntelyn harmonisointi, puutteellinen kansallinen täytäntöönpano ja toisinaan myös jäsenmaiden puhtaasti itsekkäistä syistä asettamat kaupan esteet. Komissio itse raportoi, että 60 prosenttia esteistä ovat samoja kuin parikymmentä vuotta sitten.
”Kauniiden korulauseiden ja jo tehtyjen toimenpiteiden kuvauksen seasta löytyy myös konkreettisia avauksia esteiden purkamiseksi”, toteaa Kaupan liiton johtava asiantuntija Ilari Kallio.
“Toivottavaa on, että komissio, parlamentti ja jäsenmaat ottavat tosissaan ainakin tavoitteen yritysten hallinnollisen taakan vähentämisestä, esimerkiksi seuraamalla sääntelyssä yksi velvoite sisään, yksi ulos -mallia. Muita kannatettavia tavoitteita ovat digitaalisten työkalujen lisääminen ja raportoi vain kerran -periaatteen seuraaminen hallinnossa. Pyrkimyksiä yhteisten sääntöjen tasaiseen täytäntöönpanoon on tehostettava kaikin käytössä olevin keinoin”, Kallio jatkaa.
Kilpailukykytiedonannossa komissio nostaa esille yhdeksän ajuria, joiden varaan kestävää kilpailukykyä ja siinä samalla tulevaisuuden sisämarkkinoita on tarkoitus rakentaa. Näihin sisältyvät muun muassa koulutus ja osaaminen, digitalisaatio, TKI ja kiertotalous. Komissio arvioi, että pelkästään kiertotalouden läpilyönti kasvattaisi bruttokansantuotetta 7 prosenttia positiivisten työllisyys- ja ympäristövaikutusten ohella.
”Viime vuosina toisiaan seuranneet kriisit ovat syöneet EU:n voimavaroja, mutta komissio on onneksi kyennyt pitämään kiinni digitaalisen ja vihreän siirtymän edistämisestä tänäkin aikana”, Ilari Kallio huomauttaa.
”Pitkän aikavälin visiot, esimerkiksi sisämarkkinoiden kehittämisestä ovat jääneet aavistuksen taka-alalle, mihin toivottavasti nyt tulee muutos”, hän lisää.
Komission julkaisemia tiedonantoja pääsee lukemaan täällä.