Stark ulottaa ympäristötyönsä koko ketjuun – rakennustyömaiden puutavaran kierrätys etenee
Stark keskittyy ympäristötyössään koko arvoketjuunsa, ei vain oman toimintansa vaikutuksiin. Alkuvuodesta Stark aloitti kierrätyspilotin, jossa se testaa rakennustyömaan puutavaran uudelleenkäyttöä. Stark on myös mukana tukemassa Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.
Starkin tavarantoimittajat valmistavat tuotteet eli rakennusmateriaalit, ja asiakkaat puolestaan rakentavat, esimerkiksi taloja. Näiden kahden välissä toimii rakentamisen myymäläketju Stark.
Rakennusalan tuotteiden valmistus synnyttää Starkin toimitusketjussa noin 54 prosenttia päästöistä. Rakentaminen ja rakennusten käyttö puolestaan aiheuttavat ketjun päästöistä noin 45 prosenttia. Starkin oman toiminnan suorat hiilidioksidipäätöt ovat vain noin prosentin.
”Jos keskittyisimme vain omaan osaamme, olisi sillä hyvin pieni vaikutus. Onkin tärkeää tehdä yhteistyötä ja katsoa koko yhteistä toimintaketjuamme laajasti”, Stark Suomi Oy:n vastuullisuusjohtaja Anne Koskinen kertoo.
Anne Koskinen hoitaa työssään Starkin vastuullisuusasioita.
Puutavaran kierrätystä laajennetaan
Alkuvuodesta Stark aloitti yhdessä SRV:n ja L&T:n kanssa kierrätyspilotin, jossa se testaa rakennustyömaan puutavaran uudelleenkäytön mahdollisuuksia. Näin Stark on mukana vähentämässä neitseellisten luonnonvarojen käyttöä ja ilmastopäästöjä. Pilotissa rakennustyömailta on tarkoitus kerätä käyttökelpoista puutavaraa uudelleenmyyntiin.
”Kun muutamalla rakennustyömaalla alettiin kerätä puutavaraa häkkeihin kierrätystä varten, työmailla huomattiinkin, että ne itse voivat hyödyntää tavaran uudelleen. Puutavara ei siis koskaan ehtinyt uudelleenmyyntiin asti, Koskinen naurahtaa.
”Tämä on tietenkin hyvä asia, ja on kestävää kehitystä parhaimmillaan”, hän jatkaa.
Stark käy parhaillaan keskusteluja puun uudelleenkäytöstä eri rakennusalan toimijoiden kanssa.
”Kiinnostusta on ollut kovasti, joten katsotaan, koska saamme ensimmäiset kierrätyspuut myyntiin asti!”
Koskinen kertoo Starkin olevan kiinnostunut myös muiden materiaalien kuin puun kierrätyksestä. Jo nyt Stark kierrättää esimerkiksi kipsilevyjä ja eristeitä.
”On paljon materiaaleja, joita voisimme kierrättää, mutta materiaalin ympärille pitää ensin rakentaa järkevä toimintamalli. Myös lainsäädäntö edellyttää sitä, että kierrätettyä materiaalia voidaan käyttää, esimerkiksi rakennuksissa. Lainsäädäntö vaatii Suomessa vielä tarkennuksia”, Koskinen pohtii.
Vuonna 2025 voimaan tuleva uusi rakentamislaki edellyttää runsaasti ympäristövastuullisuuden toimenpiteitä koko alalta.
”Uudessa laissa halutaan muun muassa kasvattaa kierrätyksen osuutta, joten siltä osin lainsäädäntökin varmasti tarkentuu”, Koskinen uskoo.
Rakennusalalla tapahtuu nyt paljon vastuullisuuden saralla.
Science Based Targets hyväksynyt ilmastotavoitteet
Rakennusalalla tapahtuu nyt paljon vastuullisuuden saralla: alalla on runsaasti erilaisia pilotointeja ja kehityshankkeita meneillään.
”Ilahduttavaa on huomata, että koko toimitusketju tekee mielellään yhteistyötä ympäristövastuun eteen”, Koskinen kuvaa.
Stark on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalisuuden koko arvoketjussaan vuoteen 2050 mennessä. Vuoteen 2030 mennessä päästöjä aiotaan leikata 42 prosenttia vuoden 2020 lähtötasoon verrattuna.
Science Based Targets -aloite on hyväksynyt Starkin tieteeseen perustuvat ilmastotavoitteet, ja välitavoitteet on laadittu yhdessä.
Koko toimitusketjussa suurimpia päästöjä aiheuttavat rakennustuotteiden valmistus ja valmiiden rakennusten energiankäyttö. Starkin omassa toiminnassa ympäristöä kuormittavat eniten kuljetukset, energiankulutus (sähkö ja lämpö) sekä trukit.
”Tavarankuljetuksissa olemme siirtyneet pääkaupunkiseudulla vähähiilisiin kuljetuksiin eli uusiutuvan dieselin käyttöön. Logistiikassa meillä on vielä dieseltrukkeja, mutta lisäämme koko ajan sähkötrukkien osuutta. Energiankäyttöä optimoimme jatkuvasti”, Koskinen luettelee.
Kuljetuspäästöjään Stark on pystynyt pienentämään 30 prosenttia verrattuna vuoteen 2020. Energiankäytöstä aiheutuvia päästöjä on kyetty vähentämään yli 70 prosenttia erilaisten energiansäästötoimenpiteiden ja uusiutuvan sähkönkäytön myötä.
Mukana luonnon monimuotoisuuden pilotissa
Stark tukee Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta luonnon monimuotoisuudesta. Yhteistyöpilotissa on mukana muitakin yrityksiä.
”Haluaisimme löytää parhaat keinot, joilla pystymme edistämään luonnon monimuotoisuutta. Saamme todennäköisesti tutkimuksesta tietoa jo tulevan syksyn aikana”, Koskinen arvelee.
Koskinen näkee työssään, miten vastuullisuusajattelu yrityksissä laajenee koko ajan ja sen lonkerot ulottuvat yhä laajemmalle ja laajemmalle.
”Teen omassa työssäni yhteistyötä meidän kaikkien toimintojen kanssa, ja kaikissa on pöydällä ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja taloudellisen vastuun asioita, jota voidaan kehittää ja tehdä aina vain paremmin.”
Stark
– Stark on Suomessa toimiva puu- ja rakennustarvikkeita myyvä myymäläketju. Stark harjoittaa sekä tukku- että vähittäismyyntiä. Tukkumyynnin kohteina pääosin rakennusliikkeet.
– Stark-ketjulla on 26 toimipistettä ympäri Suomen ja noin 1 100 työntekijää. Tämän vuoden lopussa avautuu uusi toimipiste Rovaniemelle. Yritys kuuluu tanskalaiseen Stark Groupiin.