Maahantuojien raportoitava komissiolle tietyistä tavaratuonneistaan jo loppuvuoden ajalta – Tulli päivittää sivuilleen ajankohtaisimman tiedon
Hiilirajamekanismi (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) eli hiilitulli tarkoittaa käytännössä sitä, että EU:n ulkopuolella tuotetuista tuotteista maksetaan ulkorajalla tullia niiden tuotannosta syntyneiden päästöjen mukaan. Näin suojellaan EU:ssa tuotettujen, vähemmän päästöjä aiheuttavien tuotteiden kilpailukykyä EU:n sisällä. Hiilirajamekanismi on osa Euroopan vihreän kehityksen 55-valmiuspakettia, se tuo uusia velvoitteita maahantuojille. Suomen Tulli päivittää aiheesta uusinta tietoa sivuilleen.
CBAM-komitea (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) on 13.7.2023 hyväksynyt täytäntöönpanoasetuksen hiilirajamekanismin eli hiilitullin siirtymäajalle. Asetus astuu voimaan arvion mukaan elokuun loppupuolella, kun se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä. Siirtymäkausi alkaa 1.10.2023 ja päättyy 31.12.2025. Tänä aikana sovelletaan täytäntöönpanoasetuksen säännöksiä.
EU-säädösten lisäksi valmisteilla on kansallinen lainsäädäntö, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alusta. Tullia on ehdotettu CBAM-asetuksen mukaiseksi toimivaltaiseksi viranomaiseksi Suomessa. Tulli muun muassa antaisi yrityksille neuvontaa, myöntäisi valtuutetun CBAM-ilmoittajan lupia ja myisi CBAM-todistuksia. Ministeriötasolla asiaa ohjaa työ- ja elinkeinoministeriö.
Siirtymäajalla 1.10.2023− 31.12.2025 ei vielä tarvitse hankkia CBAM-todistuksia, mutta maahantuojan on tehtävä neljännesvuosittain raportti komissiolle.
”Mekanismia sovelletaan tiettyihin EU:n asetuksessa määriteltyihin tavaroihin. Kun näitä niin sanottuja CBAM-tavaroita tuodaan EU:n ulkopuolelta EU:n tullialueelle, maahantuojan on vuoden 2026 alusta hankittava tavaroiden valmistuksessa syntyneitä päästöjä vastaava määrä CBAM-todistuksia ja annettava CBAM-ilmoitus vuosittain komissiolle”, johtava asiantuntija Lauri Leskinen Kaupan liitosta valaisee.
Velvollisuus raportoida siirtymäkaudella ja hankkia CBAM-todistuksia koskee kaikkia yksityishenkilöitä ja yrityksiä, jotka tuovat maahan CBAM-tavaroita.
CBAM-tavarat:
- tietyt rauta- ja terästavarat, näistä tavaroista valmistetut tavarat, esimerkiksi ruuvit, mutterit ja prikat
- rautamalmi
- tietyt lannoitteet
- tietyt alumiinitavarat
- tietyt sementtitavarat
- tietyt kemikaalit
- sähkö
”Kaupan alan yritysten etujen mukaista on, että kaikki ne EU-alueen yritykset, joita mekanismi koskee, saavat omissa maissaan samanlaisen kohtelun niin raportointiin kuin seuraamusmaksuihin liittyen. Yritysten lisääntynyt hallinto ja raportointi ei voi olla jossakin EU-maassa kevyempää kuin toisessa. Tämä edellyttää jokaisessa jäsenvaltiossa mekanismin tarkkaa kansallista toimeenpanoa ja EU-tasoista seurantaa”, Leskinen toteaa.
Tarkempi lista mekanismin eli tullin alaisista tavaroista tullinimikkeineen, ohjeita maahantuojille sekä lisätietoa ajantasaisesti on saatavana Tullin CBAM sivustolta: Hiilirajamekanismi (CBAM) – Tulli
Tällä hetkellä (21.8.2023) tarkempia ohjeita ei vielä ole saatavana.
EU-maat pääsivät sopuun hiilirajamekanismista − koskee viittä tuoteryhmää
Uutista päivitetty 21.8.2023. Uutta tietoa Tullilta ei vielä ole saatavissa, mutta tilannetta kannattaa seurata yllä mainitun Tullin CBAM-sivuston kautta. Myös Tullin uutiskirje tarjoaa ajankohtaista tietoa asiasta.