K-ryhmä kouluttaa oppisopimuksella myös esihenkilöitä
K-ryhmässä oppisopimuskoulutus on suosittua ja käytettyä myös esihenkilö- ja johtamiskoulutuksessa. Erityisesti K-Citymarketit hyödyntävät järjestelmällisesti hyväksi havaittua, käytännöllistä koulutusta. Myös K-kauppiaat käyttävät sitä kouluttaessaan henkilöstöään.
K-Citymarket-tavarataloissa oppisopimuskoulutus on systemaattisesti käytössä esihenkilötyön ja johtamisen koulutuksessa. Muualla K-ryhmässä, kuten K-Raudoissa ja päivittäistavarakaupoissa, sitä hyödynnetään laajasti. Joihinkin esihenkilön kehityspolkuihin oppisopimuskoulutus on nivottu täydentämään K-ryhmän sisäistä koulutusta.
”Koulutimme K-Citymarketeissa kaikki esihenkilöt vuosina 2017−2018 johtamisen erikoisammattitutkinnolla eli JETillä. Koulutuksen kävi silloin läpi runsaat 300 henkilöä”, kertoo Kati Talasto, K-Citymarkettien HR Business Partner.
K-Citymarketeissa alkaa vuosittain tavaratalopäällikkövalmennus ja päällikkövalmennus, joissa opiskelee yhteensä noin 45 henkilöä.
”Meillä esihenkilön valmennuspolku on todella suunniteltu. Perehdytys esihenkilötyöhön kestää noin vuoden. Valmennettavat perehtyvät tehtävän eri osa-alueisiin, kuten kassatoimintojen johtamiseen, vaihto-omaisuuden hallintaan ja henkilöstöjohtamiseen”, Talasto kuvaa.
Pienin täydennyksin virallinen tutkinto
Valmennettavat voivat halutessaan täydentää talon sisäisen valmennuksen viralliseksi tutkinnoksi oppisopimuksella. Virallisen tutkinnon suorittajat tarvitsevat lisää vain joitain tutkinnon osia, sillä K-Citymarketin oma valmennus on hyvin kattava.
”Jokaiselle tavaratalopäällikkövalmennukseen osallistuvalle tarjotaan mahdollisuutta suorittaa nykyinen JET, johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto JYET, ja jokaiselle päällikkövalmennettavalle tarjotaan liiketoiminnan erikoisammattitutkintoa LTEAT:tä”, Talasto täsmentää.
”Ryhmistä ehkä kolmannes täydentää opintojaan viralliseksi tutkinnoksi sen mukaan, millaisia aiempia tutkintoja heillä on ja miten hyödyllisenä itselleen he pitävät virallista erikoisammattitutkintoa.”
K-ryhmällä pitkä historia oppisopimuskoulutuksessa
K-ryhmällä on pitkä historia oppisopimuskoulutuksen hyödyntämisessä. Sillä oli aikanaan jopa oma oppisopimustoimisto. Nykyisin K-ryhmä tekee yhteistyötä useiden koulutuksenjärjestäjien kanssa. Niitä ovat esimerkiksi Ava-akatemia ja Rastor.
K-ryhmän taustatuki auttaa myös kauppiasyrittäjiä. Päivittäistavarakaupan kauppiaskauppojen puolella lähiesimiestyön ammattitutkintoa opiskelevia on vuonna 2023 ollut runsaat 110 henkilöä ja JYET-opiskelijoita hieman yli 40. Määrä vaihtelee vuosittain 150─170.
Hyvä tuki kauppiasyrittäjille
”Jokainen kauppias vastaa oman henkilöstönsä kouluttamisesta, joten oppisopimuskoulutus on myös heille tärkeää. Kauppias saa hyvän tuen oppisopimuskouluttamiseen omassa kaupassaan”, jatkaa Anu Haapoja, osaamisen kehittämispäällikkö K-Raudan puolelta.
K-ryhmässä on rakennettu roolikohtaiset oppimispolut myyjille, osastovastaaville ja kauppiaille. Oppisopimuskoulutus on kiinteä ja tärkeä osa oppimispolkuja.
Oppisopimuskoulutus toimii kaupan alalla hyvin
K-ryhmäläiset ovat oppisopimuskoulutukseen tyytyväisiä.
”Kaupan alalla oppisopimuskoulutus toimii erittäin hyvin, koska kyseessä on vahvasti työssä oppiminen. Koulutus tukee muitakin kuin vain yhtä oppijaa. Koko kauppa tai työporukkahan hyötyvät siitä, että joku porukasta käy koulutuksen ja tuo mukanaan uusimmat asiat”, toteaa Päivittäistavarakaupan kaupan osaamisen kehittämisen päällikkö Marja Ritavuori.
K-Citymarketin Talasto komppaa.
”Meillä työssä olevat ihmiset ovat tekijöitä. He pitävät siitä, että opittua asiaa voidaan soveltaa suoraan työhön. Siksi oppisopimuskoulutus toimii kaupassa todella hyvin.”
”Oppisopimuskoulutusta voi tehdä joustavasti työn ohella, näytöt voi suorittaa omassa työssä, opintovapaata tai iltaopiskelua ei tarvita. Moni haluaa kuitenkin tehdä töitä ja ansaita, ja tämä on siihen järkevä malli”, Talasto tiivistää oppisopimuksen etuja.
Tutkintovaatimukset selväkielisiksi, kiitos!
Hyvistä kokemuksista huolimatta oppisopimusjärjestelmää voisi hivenen kehittää. Kyse on lähinnä koulutusalan hankalasta ammattikielestä, joka avautuu huonosti alan ulkopuolella. Varsinkin oppisopimukseen kuuluvien näyttöjen tutkintovaatimukset ovat vaikeasti ymmärrettäviä.
”Kun näyttöä vastaanottavan esihenkilön eteen lävähtää sivukaupalla näyttötutkintovaatimuksia, on hankala ymmärtää, mitä ne käytännössä tarkoittavat. Kyse on melko yksinkertaisista asioista, mutta ne esitetään vaikeasti. Jos niitä saisi yleiskielisemmiksi, ohjaajat ymmärtäisivät helpommin, mitä niissä oikeasti haetaan. Silloin heitä ei pelottaisi ryhtyä ohjaajaksi”, Kati Talasto esittää toiveen.
Työpaikkaohjaajien rooli onkin oppisopimuskoulutuksessa suuri.
”On aivan oleellisen tärkeää, että kaupasta löytyy henkilö, jolla on osaamista ja ymmärrystä tukea opiskelijaa. K-ryhmässä on yli 1500 valmennettua työpaikkaohjaajaa. He jakavat vastuuta kauppiaan kanssa”, Anu Haapoja huomauttaa.
Mikä on oppisopimus?
Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa työntekijän. Jokainen 15-vuotias tai sitä vanhempi voi opiskella oppisopimuksella.
Mikä tahansa toisen asteen ammatillinen tutkinto voidaan suorittaa oppisopimuksella. Tutkinto antaa valmiuden jatko-opintoihin samalla tavalla kuin ammattiopisto tai lukio, ja se antaa saman pätevyyden kuin ammattiopisto.
Oppisopimusta voi käyttää myös lisäkoulutuksena. Sen kautta voi suorittaa yksittäisiä tutkinnon osia. Valittavana on yli 160 erilaista tutkintoa ja erittäin suuri määrä tutkinnon osia.
Lähde: oppisopimus.fi
Oppisopimuksella merkonomeja, ruoka- ja sisustusosaajia
Vähittäiskaupan alalla oppisopimus on tärkeä koulutuskanava. Se on erittäin hyvä keino sitouttaa työntekijöitä kauppaan, ja K-ryhmän kauppiasyrittäjät ottavat mielellään oppisopimuskoulutettavia.
”Sitä kautta kasvatetaan kaupan ja erikoiskaupan näkökulmasta sitoutuneita, tärkeitä osaajia”, sanoo Anu Haapoja, osaamisen kehittämispäällikkö K-Raudan puolelta.
K-Citymarketeissa on käynnissä oma myyjien merkonomikoulutus oppisopimuskoulutuksena. Vuonna 2021 alkaneen koulutuksen kolmas ryhmä on juuri käynnistymässä. Myyjät eri puolilta Suomea suorittavat sitä yhdessä, pääosin etäopiskeluna.
”Meillä on oma ryhmä, joten voimme tuottaa myös omaa sisältöä, kuten omat budjetointimallimme. Näin koulutus on vielä enemmän räätälöity suoraan CM-myyjien omaan työhön”, kertoo K-Citymarkettien HR Business Partner Kati Talasto.
Lokakuussa K-ryhmän päivittäistavarakaupassa on käynnistynyt osastotaitaja-pilotti, jossa tuoreosaston myyjät voivat suorittaa tutkinnon osia oppisopimuksena. Tammikuussa alkaa ruokaosaaja-koulutuksen pilotti. K-Raudan puolella puolestaan on oppisopimuksena aloitettu sisustusmestarivalmennus, joka johtaa käsi- ja taideteollisuusalan ammattitutkintoon.
Nuorille tuuppausta kohti tutkintoa
Talasto ottaa esiin vielä yhden näkökulman, vastuullisuuden. K-Citymarketit työllistävät hyvin paljon nuoria, ja osalla heistä voi olla taustalla vain peruskoulu.
”Haluamme tuoda esiin nuorille, että tutkinnon hankkiminen on järkevää, ja että sen pystyy helposti suorittamaan työn ohessa. Kannustamme heitä siihen, että he hankkisivat virallisen perustutkinnon. Jos nuori vähän hapuilee siinä, mitä tekisi, perustutkinto auttaa eteenpäin tulevaisuuden urapolulla.”