Alv-huojennuksen poisto tulee kiristämään yksinyrittäjän verotusta
Hallitus antoi joulun kynnyksellä pienyritysten arvonlisäverotusta koskevan esityksen. Esityksen myötä pienyritysten verotus kiristyy, kun mahdollisuus soveltaa niin sanottua alarajahuojennusta poistuu. Esitys sisältää myös helpotusta ajankohtaan, josta lähtien yritys on velvollinen suorittamaan arvonlisäveroa. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alusta.
Hallituksen esityksen taustalla on EU komission direktiivipaketti, jonka tarkoituksena on yksinkertaistaa toimimista pienyrittäjänä. Hallituksen esityksen myötä pienyrittäjän verotus tulee kiristymään. Direktiivi ei salli jatkossa jäsenvaltioiden soveltaa niin sanottua alarajahuojennusta, joilla aloittelevat yrittäjät ovat voineet keventää arvonlisäverotuksesta syntyvää kustannustaakkaa yritystoiminnan alkutaipaleella. Huojennus on ollut käytettävissä kaikilla yrityksillä, joiden 12 kuukauden liikevaihto jää alle 30 000 euron.
”Verotuksen kiristyminen kohdistuu erityisesti niihin pienyrittäjiin, jotka käyvät kauppaa kuluttajien kanssa ja joiden on kilpailutilanteen vuoksi hankala vyöryttää verorasitetta hintoihinsa. Näitä yrittäjiä löytyy erityisesti kaupan alalta, jossa kansainvälinen kilpailu on kovaa”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Toni Jääskeläinen harmittelee.
”Huojennuksen poistoa hallitus ei olisi voinut direktiivin vuoksi perua, mutta hallitus olisi voinut kompensoida sen yrityksille nostamalla Suomen kohtuullisen matalaa 15 000 euron verovelvollisuusrajaa esimerkiksi 35 000 euroon. Nosto olisi tukenut pienyrityksiä ja kannustanut aidosti yksinyrittäjyyteen”, Jääskeläinen lisää.
Koska hallitus ei esityksessään ehdota muutosta verovelvollisuusrajaan, kiristyy pienyritysten verotus yhteensä noin 80 miljoonalla eurolla.
Merkittävä helpotus verovelvollisuuden aloitusajankohtaan
Esitys sisältää myös toivottuja verouudistuksia. Merkittävä helpotus pienyritykselle on muutos verovelvollisuuden syntyhetkeen. Tällä hetkellä, jos aloitteleva yritys toimii arvonlisäverovapaasti ja liikevaihto ylittää loppuvuodesta Suomessa asetetun 15 000 euron verovelvollisuuden alarajan, on yrityksen tilitettävä alv kaikista myynneistään tilikauden alusta lähtien. Takautuva verovelvollisuus voi pahimmillaan viedä aloittelevan yrittäjän konkurssiin, sillä alkuvuodesta asiakkaille lähetetyt laskut eivät ole sisältäneet arvonlisäveroa.
”Hallituksen esityksessä velvollisuus rekisteröityä takautuvasti verovelvolliseksi ehdotetaan poistettavaksi. Velvollisuus suorittaa arvonlisäveroa alkaisi esityksen mukaan yrittäjämyönteisesti vasta siitä hetkestä, kun pienyrityksen liikevaihto ylittää 15 000 euron rajan”, Jääskeläinen selvittää.
Tällä hetkellä Suomesta käsin toimiva pienyritys ei voi toimia arvonlisäverovapaasi toisessa EU-maassa. Direktiivin tultua voimaan suomalainen pienyritys voi hyödyntää esimerkiksi Viron 40 000 euron verottomuusrajaa tai Saksan 22 000 euron rajaa ja myydä tuotteitaan virolaisille ja saksalaisille asiakkaille arvonlisäverottomasti.
”Arvonlisäverovelvollisuus syntyy normaalin tapaan, kun yrityksen liikevaihto ylittää maassa sovellettavan verovelvollisuusrajan tai yrityksen vuosittainen liikevaihto koko EU:n alueella ylittää 100 000 euroa. Muutos kannustaa pienyrittäjää laajentamaan toimintaansa myös muihin EU maihin”, Jääskeläinen toteaa.