Työnteko voi jatkua lakkotilanteessa normaalein työehdoin
Palvelualojen ammattiliitto PAM on uutisoinut työntekijöiden lakkojen aikaisesta mahdollisesta työskentelystä nettisivuillaan tavalla, joka voi harhaanjohtaa lukijaa. Kaupan liitto muistuttaa, että työntekijöillä on oikeus tehdä töitä lakkokohteissa myös lakon aikana.
Korkein oikeus on vahvistanut, että työtaisteluun osallistuminen tai sen ulkopuolelle jääminen on jokaisen työntekijän omassa päätösvallassa silloinkin, kun hän on työntekijäyhdistyksen jäsen.
Työehdot määräytyvät lakon aikana työskentelyssä kuten muutoinkin. Esimerkiksi työntekijän peruspalkka määräytyy työsopimuksen mukaan. Kaupan työehtosopimuksen mukaan, jos työntekijä siirtyy korkeammin palkattuun työhön yhdenjaksoisesti yli kahdeksi viikoksi, maksetaan vasta kaksi viikkoa ylittävältä ajalta kyseisen työn mukaista palkkaa. Alle kahden viikon tilapäisten siirtojen ajalta työntekijälle maksetaan edelleen hänen työsopimuksensa mukaisen tehtävän palkkaa.
”Liitot ovat TES-neuvotteluissa nimenomaisesti sopineet, että tilapäisen siirron määräys koskee esimerkiksi tilanteita, joissa työntekijä siirtyy toisen ammattiryhmän tehtäviin tilapäisesti, esimerkiksi myymälästä logistiikkakeskukseen. Määräyksen ulkopuolelle ei ole rajattu mitään tilanteita. Työntekijöiden tasapuolisen kohtelun näkökulmasta määräystä tulee soveltaa samalla tavalla kuin missä tahansa siirtotilanteissa”, kertoo Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala.
Mikäli työtekijä työskentelee lakon aikana työsopimuksessa sovitun työssäkäyntialueen ulkopuolella, on työnantaja velvollinen korvaamaan matkakustannuksia kaupan työehtosopimuksen mukaisesti. Työnantajalla on velvollisuus maksaa työntekijälle esimerkiksi kilometrikorvauksia ja päivärahaa. Kyse ei ole työntekijöiden houkuttelusta töihin vaan työehtosopimuksen noudattamisesta.
Työnantaja vastaa myös aina työntekijöiden työturvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työturvallisuusvelvoitteet korostuvat erityisesti siirrettäessä työntekijöitä toisiin työtehtäviin. Mikäli työntekijä tekee tavanomaisesta poikkeavaa työtä, työnantajan tulee huolehtia asianmukaisesta perehdyttämisestä.
”Työnantajalla on ehdoton lakisääteinen velvollisuus huolehtia työntekijöiden työturvallisuudesta. Tämä ei muutu mitenkään lakon aikana. Perusteettomat vihjailut siitä, ettei työturvallisuusvelvollisuuksia noudatettaisi, ovat täysin tarpeettomia”, Lavikkala sanoo.
PAM toteaa uutisessaan, että heillä on kopio yrityksen rekrytointi-ilmoituksesta, jossa työntekijöille tarjotaan mahdollisuutta siirtyä lakkokohteena olevaan varastoon yrityksen muista toimipisteistä. Ilmoituksessa todetaan selkeästi, että edellytyksenä varastossa työskentelylle on perehdytyskoulutuksen ja siihen kuuluvan testin suorittaminen hyväksytysti. Tämän lisäksi työnantajan edustaja on paikan päällä varmistamassa turvallisen työskentelyn. Näitä seikkoja PAM ei kuitenkaan uutisessaan mainitse.
Kaupan liitto korostaa, ettei työntekijää voida velvoittaa siirtymään lakkokohteeseen töihin. Kaikki siirrot perustuvat työntekijän vapaaehtoisuuteen. Näin myös yrityksissä toimitaan.
”Lakko-oikeus tulee taata, mutta vastaavasti tulee kunnioittaa työntekijän päätöstä olla menemättä lakkoon sekä työnantajan oikeutta ja velvollisuutta noudattaa työehtosopimusta”, Lavikkala kiteyttää.
Poikkeustilanteita ja erityiskysymyksiä on selostettu Kaupan liiton ohjeessa poliittisista lakoista.
Lue myös: Lakoista huolimatta kauppa huolehtii kansalaisten arjen sujuvuudesta >>