lakko

Työrauhalainsäädännön uudistus hyväksytty eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona 8.5.2024 täysistunnossaan työehtosopimuslain ja työriitojen sovittelusta annetun lain muuttamista koskeneen hallituksen esityksen. Työrauhalainsäädännön uudistus tulee voimaan lauantaina 18.5. Keskeiset muutokset koskevat poliittisia työtaisteluita, myötätuntotaisteluita sekä työtaisteluista tuomittavia hyvityssakkoja. Työehtosopimusneuvotteluihin liittyvää työtaisteluoikeutta uudistukset ja rajoitukset sen sijaan eivät koske. Työntekijäpuolella on edelleen työehtosopimuksen ollessa katkolla oikeus toimeenpanna työtaistelutoimia kuten tähänkin asti.

Päivitetty 4.4.: Lakko satamissa ja tavarankuljetuksissa jatkuu suunnitellusti 7.4. asti − SAK ei päättänyt uusista lakoista

SAK:n liitot jatkavat lakkoa satamissa ja tavarankuljetuksissa aiemmin suunnitellusti eli 7.4. asti. SAK:n hallitus ilmoitti tänään, että se ei ole päättänyt uusista lakoista toistaiseksi. Kokoamme päivittyvään uutiseemme tiedot kaupan alan yrityksiin kohdistuvista poliittisista mielenilmauksista.

Logistiikan poikkeusjärjestelyt ja kevätsesongista myöhästyminen voivat tuoda kaupalle ison lakkolaskun

Kaupan liitto jakaa elinkeinoelämän huolen lakkojen jatkumisen vaikutuksista yrityksille. Kolmatta viikkoa jatkuva lakko satamissa ja tavarankuljetuksissa hankaloittaa muun muassa muoti- ja urheilukaupan myyntiä sekä lisää huolta rakentamisen ja sisustamisen tuotteiden toimitusten viivästymisestä. Päivittäistavaroiden osalta tilanne on edelleen hyvä, mutta logistiikan poikkeusjärjestelyt aiheuttavat lisäkuluja koko kaupan alalle.

11. lakko alkanut Kotidatassa

11. lakko Kaupan liiton jäsenyrityksessä Suomen Kotidatassa alkoi 25.3.2021 ja päättyy Pron ilmoituksen mukaan 21.4.2021. Tilanne on kestämätön ja osoittaa Suomen työrauhalainsäädännön toimimattomuuden. Kaupan liitto tukee Kotidataa sen sisäisissä prosesseissa.

Ajankohtaiset uutiset sähköpostiisi