Metsäkatoasetuksen toimitusketjun velvoitteet voimaan pian – käytännön tulkinnat kuitenkin puuttuvat edelleen
Metsäkatoasetuksen toimitusketjua koskevat velvoitteet tulevat sovellettaviksi 30.12.2024. Kaupan ala on huolissaan aikataulusta varsinkin, kun tulkintaohjeet yrityksille ja tietojärjestelmän rakentaminen due diligence -tiedoille ovat pahasti myöhässä.
Kaupalla on tärkeä rooli toimitusketjussa sen varmistamiseksi, että tuotteita hankitaan vastuullisesti alueilta, joissa ei ole metsäkatoa tai metsien heikkenemistä.
Metsäkatoasetus säätää, että EU-markkinaan voi tuoda vain tuotteita, jotka eivät aiheuta metsäkatoa: ne on tuotettu asianomaisen maan lainsäädännön mukaisesti ja niistä on annettu asianmukaista huolellisuutta koskeva vakuutus: ”due diligence-statement”. Vakuutus tulee tallentaa Tullin TRACES-järjestelmään ennen tuotteiden maahantuontia tai liikkeelle laskemista.
Toimijoiden roolit ovat parhaillaan muotoutumassa: toimija tuo tuotteet EU-markkinaan ja muut toimitusketjussa voivat käyttää hyväksi sen tekemiä due-diligence-tietoja. Jos yritys ei ole toimijan roolissa, se on kauppaa käyvä (pk-yritys tai suuri). Kauppaa käyvien velvoite ulottuu myös sisämarkkinatuontiin tavaroiden jakelijana.
”Vakuutuksen lisäksi yritysten tulee viiden vuoden ajan tallentaa tietoja, joita he tarvitsevat riskinarviointiinsa ja toimenpiteisiin riskien vähentämisessä. Myös tästä kaupan omasta due diligence-järjestelmästä on raportoitava julkisesti vuosittain”, Päivittäistavarakauppa PTY ry:n asiantuntija, lakimies Merja Söderström kertoo.
Kaupan alan yritykset ovat huolissaan, mitä käytännössä vaaditaan ja keneltä. Kysymyslista on pitkä.
”Tulkinnoista ja vastauksista on käyty neuvonpitoa maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston sekä muiden toimialayhdistysten kanssa. Ministeriön järjestämissä webinaareissa kysymyksiä ja huolia on tuotu esiin, mutta vastauksia vain ei ole”, Söderström harmittelee.
Kaupan sisäistä keskustelua on käyty metsäkatoasetuksen taustaryhmässä. Viimeksi EuroCommercen johtaja Els Bedert kertoi, mitä komission kanssa käydyissä keskusteluissa on saatu selville käytännön soveltamisesta.
Komissiolta tulkintaohjeet sekä tietojärjestelmän rakentaminen viivästyneet
Ensimmäinen FAQ – Usein esitetyt kysymykset -tulkintaohje saatiin komissiolta kesäkuun lopussa 2023 ja sitä tarkennettiin joulukuun puolessa välissä. Seuraavaa versiota odotetaan maaliskuun loppuun mennessä. FAQ ovat sisältäneet komission vastauksia yritysten heille lähettämiin kysymyksiin. Komissio on luvannut myös virallisia tulkintaohjeita, mutta niitä ei ole saatu.
Komissio rakentaa tietojärjestelmää, johon toimitusketjun osapuolet lataavat due diligence -vakuutuksensa. Komission valitsemat 100 yritystä (Suomesta neljä) saivat testata järjestelmää tammikuussa. Kävi ilmi, että kehitystyötä on vielä paljon, varsinkin rajapintojen osalta. Rajapintojen testaus on selvästi aikataulusta jäljessä. Järjestelmän opettelu vaatii myös yrityksiltä valtavasti ja tarvitaan riittävästi aikaa käyttäjäneuvontaan. On selvää, ettei kokonaisuus ole valmis, kun asetuksen soveltaminen alkaa 30.12.2024.
”Tilanne on piinallinen, koska sisäänostajat tekevät hankintoja vuoden edellä ja tarvitsisivat tietoja asetusvaatimuksista”, Söderström huomauttaa.
Infowebinaari: Metsäkatoasetuksen velvoitteet 12.3.
Ruokavirasto on nimitetty kansalliseksi valvontaviranomaiseksi ja heidän asiantuntijansa Marko Lehtosalo sekä Sghingo Masuda vastaavat jäsenyritysten kysymyksiin Kaupan liiton, PTY:n, RASI ry:n sekä Elintarviketeollisuusliiton yhdessä järjestämässä webinaarissa 12.3.
Komission tietojärjestelmätestaukseen osallistunut Kesko Oyj;n edustaja Laura Ihanainen kertoo webinaarissa testauksessa esiin tulleita haasteita ja valottaa, mitä kaupan tulee ottaa huomioon käytännön toiminnassaan.
Odotamme saavamme vastauksia metsäkatoasetuksen soveltamisesta webinaarissa 12.3.klo 14–15.30 >>>
Viimeinen ilmoittautumispäivä webinaariin on perjantaina 8.3.2024.