Yritysvastuudirektiivi lähestyy maalia
Yritysvastuudirektiivi otti jälleen askeleen kohti valmistumista, kun jäsenmaat hyväksyivät sen sisällön pitkien keskusteluiden jälkeen. Viime vaiheessa muutoksia tehtiin muun muassa soveltamisalaa ja yritysten vahingonkorvausvastuuta käsitteleviin artikloihin. Ennen kuin direktiivi astuu voimaan, sen täytyy vielä saada parlamentin hyväksyntä. Uusien velvoitteiden on tarkoitus tulla sovellettavaksi porrastetusti vuosien 2027 ja 2029 välillä.
Kaupan liitto pitää tervetulleena, että EU:n jäsenmaat hyväksyivät viime viikolla yritysvastuudirektiivin tehtyään siihen muutoksia, jotka vastasivat useiden jäsenmaiden esille nostamiin huoliin. Lopputulos huomioi jo olemassa olevat kansainväliset, yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet, mutta esimerkiksi haittavaikutusten ehkäisemiseen ja poistamiseen liittyvät velvoitteet jäävät direktiivissä hyvin ylätasoisiksi ja edellyttävät täsmentämistä täytäntöönpanovaiheessa.
”On kaikkien eurooppalaisten yritysten etu, että EU:ssa luodaan tasainen pelikenttä sisämarkkinoilla toimiville yrityksille. Ihmisoikeudet ja ympäristöasiat eivät tässä suhteessa ole, eivätkä voi olla, mielipidekysymyksiä”, Kaupan liiton viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Pia Pere-Vanhanen huomauttaa.
Tuoreessa tekstissä direktiivin soveltamisalarajaa on nostettu, ja nyt se kattaa yksittäiset yhtiöt sekä emoyhtiöt sellaisissa konserneissa, joilla on keskimäärin yli 1000 työntekijää ja joiden liikevaihto ylittää 450 miljoonaa euroa vuodessa. Samalla konsernit ja muutkin yritysten yhteenliittymät voivat tehdä yhteistyötä velvoitteiden täyttämiseksi. Aiempi kompromissi sisälsi myös listan riskitoimialoista, joilla kynnysarvot oli asetettu alemmas, muun muassa elintarvikkeiden, tekstiilien ja rakennustarvikkeiden tukkukauppa. Matalammista kynnysarvoista on luovuttu, mutta niiden tarpeeseen palataan aikanaan, kun komissio arvioi direktiivin toimivuutta.
”Vaikka soveltamisalarajoja on nostettu, on selvää, että sääntelyllä on vaikutusta myös yrityksiin, jotka ovat mukana direktiivin piiriin kuuluvien yritysten toimintaketjuissa”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Ilari Kallio muistuttaa.
Julkisuudessakin esillä olleissa, Suomelle tärkeissä ryhmäkanneoikeutta ja todisteiden esittämisvelvollisuutta käsittelevissä artiklakohdissa korostetaan nyt sitä, että ryhmäkanteen nostamismahdollisuus ja todisteiden esittämisvelvollisuus riippuvat kansallisen lainsäädännön ja erityisesti prosessioikeudellisten sääntöjen asettamista rajoista.
Direktiivi täytyy vielä hyväksyä parlamentissa
Vaiherikas prosessi ei ole ohi, vaan direktiivi täytyy vielä hyväksyä parlamentissa sekä kuitata muodollisesti ministerineuvostossa. Nykyinen parlamentti kokoontuu huhtikuun lopulla viimeiseen täysistuntoonsa ennen vaalitaukoa. Pientä epävarmuutta liittyy siis siihen, kelpaako teksti parlamentille ja astuuko sääntely voimaan seuraavien kuukausien kuluessa vai jatkuvatko neuvottelut taas syksyllä. Jos direktiivi tulee hyväksytyksi, jäsenvaltioilla on kaksi vuotta aikaa huolehtia sen kansallisesta täytäntöönpanosta, ja säännösten soveltaminen alkaa yrityksen koosta riippuen vuosien 2027 ja 2029 välillä.
Yritysten näkökulmasta valitettavaa on, että direktiivi on suurelta osin minimiharmonisoiva eli se sallii tiukemmista kansallisista vaatimuksista säätämisen. Jäsenvaltioiden toisistaan poikkeavat ratkaisut lisäävät tarpeettomasti yritysten hallinnollista taakkaa ja luovat usein uusia esteitä sisämarkkinoille. Epävarmuus selkeästä etenemissuunnasta muodostuu haasteeksi yritysten valmistautuessa tulevaan sääntelyyn, sillä yritykset tekevät runsaasti omaehtoista vastuullisuustyötä, johon uudet vaatimukset täytyy sovittaa.
”Toivottavasti jäsenvaltiot tekevät täytäntöönpanossa yhteistyötä ja tarjoavat riittävästi tukea ja neuvontaa yrityksille. Muutoin riskinä on, että yritykset joutuvat keskittämään rajalliset resurssit toisiinsa sopimattomien vaatimusten täyttämiseen ja omien vastuullisuustoimien tila pienenee”, Ilari Kallio toteaa.
Jäsenmaiden hyväksymään direktiivitekstiin pääsee tutustumaan neuvoston verkkosivuilla. Kaupan liitto analysoi direktiivin vaatimuksia ja vaikutuksia alan yrityksiin tarkemmin lähitulevaisuudessa.