Pienet osaamiskokonaisuudet tukena osaamisen päivittämisessä
Ammatillinen koulutus ja ammattiosaajat ovat tärkeitä kaupan alalle. Kaupan alan työt ja tehtävien vaatimat osaamistarpeet kuitenkin muuttuvat, mikä lisää jatkuvan oppimisen merkitystä. Ammatillinen koulutus tarjoaa tutkintojen lisäksi pienempiä osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia.
Ammatillinen koulutus tarjoaa perustutkinnon jälkeen suoritettavien ammatti- ja erikoisammattitutkintojen lisäksi tutkintoa pienempiä osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia. Jatkuvan oppimisen painoarvon lisääntyessä voisi veikata, että nopealiikkeiset ja ketterät koulutukset nostavat lähitulevaisuudessa suosiotaan myös kaupan alalla.
Aina ei ole siis tarvetta kokonaisen tutkinnon suorittamiseen, vaan pienempikin osaamisen päivittäminen riittää. Ammatillisen koulutuksen tarjoamilla pienillä osaamiskokonaisuuksilla tarkoitetaan virallisessa koulutusjärjestelmässä yksittäisiä tutkinnon osia. Pienistä osaamiskokonaisuuksista eli tutkinnon osista voidaan myös muodostaa työelämän tarpeisiin vastaavia koulutuskokonaisuuksia.
Pienet osaamiskokonaisuudet ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Olen myös itse päässyt osallistumaan keskusteluun tuomalla kaupan alan näkemyksiä esiin Opetushallituksen Educa-messujen paneelikeskustelussa ja liiketoiminnan ja yrittäjyyden kehittämispäivillä Helsingissä.
Koska kaupan alan yrityksissä on hyödynnetty yksittäisiä tutkinnon osia ja niistä muodostettuja koulutuskokonaisuuksia, ja kokemukset ovat olleet myönteisiä, esittelen niistä muutaman. Ehkä toimivat esimerkit kannustavat kokeilemaan pieniä osaamiskokonaisuuksia jatkossa, jos niiden hyödyntäminen ei ole vielä tuttua.
”Tokmannilla vahvistetaan myymälähenkilöstön puutarha-alan tuotetuntemusta ja asiakaspalvelua sekä vuoropäälliköiden lähiesihenkilötyötä.”
Asiakkaita kiinnostaa, mitkä kasvit viihtyvät varjossa ja mitkä auringossa ja kuinka kasveja tulee hoitaa. Tokmannilla tunnistettiin tarve myymälöiden puutarhaosastoilla tapahtuvan tuotetietämyksen ja asiakaspalvelun kehittämiseen. Tarpeen tunnistamisen seurauksena syntyi koulutuskokonaisuus, jossa yhdistellään tutkinnon osia kahdesta eri tutkinnosta.
Koulutuskokonaisuus on muodostettu puutarha-alan perustutkinnosta ja liiketoiminnan ammattitutkinnosta, jolloin työntekijälle kehittyy osaamista kasvien tuotetuntemukseen sekä myyntiin ja asiakaspalveluun liittyen. Opinnot kiinnostavat erityisesti niitä, jotka ovat muutenkin kiinnostuneista puutarha-alasta ja kasveista. Jo viisi ryhmää on suorittanut kokonaisuuden.
Lisäksi Tokmannilla hyödynnetään lähiesihenkilötyön ammattitutkinnon osaa vuoropäälliköiden esihenkilönä toimimisen osaamisen kehittämisessä.
”Suur-Seudun Osuuskauppa SSO kehittää perehdytysosaamista.”
Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:lla on käytössä perehdyttämismalli, jossa SSO:n valmentajat perehdyttävät uudet työntekijät muun muassa sovellusten ja järjestelmien käyttöön, hyllytykseen, työergonomiaan sekä kassaosaamiseen. Lisäksi valmentajat varmistavat, että työntekijällä on työssä tarvittavat luvat.
Valmentajien perehdytyksen jälkeen perehdytyksen jatkaminen siirtyy osuuskaupan toimipaikkojen henkilöstölle. Toimipaikkojen vastuuhenkilöiden perehdytyksessä on hyödynnetty niin sanottua työkummikoulutusta, joka alun perin muodostettiin puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon työhön opastamisen tutkinnon osasta. Tätä nykyä työkummeille on räätälöity paikallisen ammattiopiston kanssa täysin oma koulutus, johon osallistui vuonna 2023 lähes sata työkummia.
Kirjoittaja Moona Naakka on Kaupan liiton koulutusasiantuntija.