Kuluttajien luottamus korkeimmillaan sitten Venäjän hyökkäyssodan alkamisen
Kuluttajien luottamus pysyi Tilastokeskuksen mukaan elokuussa lähes ennallaan heinäkuuhun verrattuna, ja on edelleen heikkoa. Kutenkin kuluttajien luottamus on nyt korkeimmillaan Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta. Näkemys oman talouden nykytilasta parani hieman sekä edelliskuusta että vuodentakaisesta, mutta on edelleen heikkoa.
Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli elokuussa -7,2, kun se myös heinäkuussa oli -7,2 ja kesäkuussa -7,6. Vuotta aiemmin elokuussa luottamusindikaattori sai arvon -8,0.
“Inflaation hidastuminen ja korkojen lasku alkavat näkyä kuluttajien luottamuksessa. Kuluttajien luottamus on koko kesän ajan pysytellyt vahvimmillaan sitten Venäjän hyökkäyssodan alkamisen”, Kaupan liiton ekonomisti Heidi Lauttamäki huomauttaa.
Näkemys oman talouden nykytilasta parani hieman sekä edelliskuusta että vuodentakaisesta. Odotus omasta taloudesta vuoden kuluttua pysyi lähes ennallaan. Kuva Suomen talouskehityksestä heikkeni jonkin verran. Arvio oman talouden nykytilasta oli edelleen hyvin heikolla tasolla. Odotukset omasta ja Suomen taloudesta olivat vaisut.
Kuluttajista 26 % arvioi elokuussa, että heidän oman taloutensa tila kyselyhetkellä on heikompi kuin vuotta aiemmin. Kuluttajista 24 % piti omaa talouttaan edellisvuotista vahvempana. Elokuussa 60 % kuluttajista oli sitä mieltä, että Suomen taloustilanne on huonompi kuin vuotta aiemmin, ja vain 10 % näki sen parempana.
Ajankohtaa pidettiin edelleen erittäin epäedullisena kestotavaroiden ostamiselle ja rahankäyttöaikeita kulutukseen oli niukasti. Hyvin harvalla oli aikomusta ostaa asunto, Tilastokeskus kertoo.
“Kuluttajien näkemys ajankohdan otollisuudesta kestotavaroiden ostamiseen on elpynyt hyvin hitaasti mutta vakaasti. Elokuussa näkymät olivat kevään 2022 tasolla”, Lauttamäki sanoo.
Odotus yleisestä työttömyyskehityksestä pysyi synkähkönä ja työttömyyden uhka koettiin omallakin kohdalla melko suureksi.
“Näkymät Suomen työttömyydestä 12 kuukauden päästä on elokuussa mahdollisesti nähnyt pohjansa, mutta näkymä on yhä hyvin heikko. Työttömyyden uhka omalla kohdalla on pysytellyt alavireisenä syksystä 2023 lähtien ja vajonnut toisen pandemiavuoden tasolle”, Lauttamäki kuvailee.
Kuluttajista vain 14 % odotti, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja yli puolet eli 56 % arvioi työttömyyden lisääntyvän, kertoo Tilastokeskus.
Arvio omasta rahatilanteesta oli melko hyvä. Mahdollisuudet säästää jatkossa ennakoitiin tavanomaisiksi.
Tiedot perustuvat kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–18. elokuuta 1 204 Suomessa asuvaa henkilöä.
Lue alkuperäinen artikkeli Tilastokeskuksen sivuilta >>>