Kaupan ala mukana COP 29 -ilmastokokouksessa vähähiilisyystiekartallaan
YK:n ilmastokokous COP 29 on parhaillaan (11.– 22.11.2024) käynnissä Azerbaidzhanin Bakussa. Kokouksen sisällössä korostuvat ilmastotoimien rahoitus ja investoinnit. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) vie Bakuun viestiä suomalaisyritysten ilmastoratkaisuista ja esittelee toimialojen vähähiilisyystiekarttoja. Kaupan ala on kokouksessa mukana keväällä päivittämällään vähähiilisyystiekartalla.
COP 29 -ilmastokokouksen sisällössä korostuvat ilmastotoimien rahoitus ja investoinnit, joissa myös elinkeinoelämän rooli on keskeinen. EK toivoo kokoukselta lopputulosta, joka osoittaisi valtioiden yhä pitävän kiinni Pariisin sopimuksen kunnianhimon tasosta.
Myös Kaupan liiton mielestä on tärkeää varmistaa, että aiemmin annetut sitoumukset toteutetaan.
”Tämä on pitkäjänteisen suunnittelun ja toimenpiteiden kannaltakin suotavaa. Suomalainen kaupan ala on sitoutunut kunnianhimoisiin päästövähennystavoitteisiin, ja haluamme mennä niitä kohti, korostaa Kaupan liiton johtava asiantuntija Lauri Leskinen.
Suomen elinkeinoelämän vähähiilisyystiekartat ovat olleet kansainvälisestikin kiinnostava esimerkki siitä, kuinka yksityinen ja julkinen sektori tekevät yhteistyötä ilmastopolitiikan toimeenpanossa. Tänä vuonna päivitetyt 14:n toimialan laatimat kartat näyttävät käytännön polkua siihen, kuinka eri sektorit kantavat kortensa kekoon kansallisten ja kansainvälisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi Suomessa.
Bakun ilmastokokouksen aikana tullaan julkaisemaan tiekarttojen päivitetyt versiot kansainvälisen yleisön käyttöön. Kaupan liitto päivitti viime keväänä yhdessä muiden toimialaliittojensa kanssa kaupan alan vähähiilisyystiekartan. Kaupan alan vähähiilisyystiekartta on tärkeä osa suomalaisen kaupan alan vastuullisuutta.
Voit tutustua kaupan alan vähähiilisyystiekarttaan ja muihin vastuullisuustoimiin täällä >>>
COP 16 -luontokokouksessa yrityksille tärkeät pitkän tähtäimen suunnitelmat jäivät saavuttamatta
YK:n parin viikon mittainen COP 16 -luontokokous päättyi Kolumbian Calissa 2.11.2024. Neuvottelut luontokokouksessa venyivät ja sopimuksia hierottiin pitkälle yliajalle, mutta merkittävimmät tavoitteet jäivät saavuttamatta.
Kokouksessa mukana ollut SOK:n vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa korostaa, että yrityksille pitkän tähtäimen suunnitelmat, sitoutuminen ja selkeä pelikenttä ovat tärkeitä investointien näkökulmasta.
Calissa tavoitteena oli keskittyä yhteisten tavoitteiden toimeenpanoon ja seurantaan. Yhteiset indikaattorit ohjaavat kansallisen tason seurantaan, mutta toimivat samalla pohjana yritysten indikaattorien pohdintaan. Euroopan unioni, mukaan lukien Suomi, olisi halunnut tarkat säännöt siitä, miten maat seuraavat ja raportoivat edistymistään luontotavoitteiden saavuttamisessa. Suurista linjoista, kuten luontotavoitteiden seurannasta ja kestävästä rahoitusmallista, ei kokouksessa kuitenkaan päästy yhteisymmärrykseen.
”On tärkeää, että globaalit ja kansalliset tavoitteet sekä yritysten tavoitteet ovat linjassa ja menemme kohti yhteistä maalia”, Elomaa huomauttaa.
Kansainvälisten tavoitteiden saavuttamiseen ei Elomaan mukaan riitä pelkästään suojelu vaan tarvitaan lisäksi kestävää luonnonvarojen hyödyntämistä. Kokouksessa päätettiin kuitenkin perustaa uusi geenivararahasto, joka hyödyntää yksityistä sektoria rahoituslähteenä.
”Yksityistä sektoria tarvitaan voimakkaammin mukaan luontotyöhön ja markkinaehtoiset ratkaisut kuten luontoarvomarkkinoiden edistäminen ja ekologisen kompensaation kannusteiden luominen ovat keinoja, joilla tätä voidaan edistää.”
Kolumbiassa nyt pidetty luontokokous on ensimmäinen sen jälkeen, kun lähes 200 maata, Suomi mukaan lukien, pääsivät yhteisymmärrykseen uusista kansainvälisistä tavoitteista luontokadon pysäyttämiseksi Kanadan Montrealissa vuonna 2022 järjestetyssä kokouksessa. Tuolloin sovittiin luontokadon pysäyttämisestä ja luonnon tilan vahvistamisesta vuoteen 2030 mennessä.