Suomen kaupan alan tuottavuus vahvaa, mutta investoinnit jäävät jälkeen verrokkimaista
Taloustutkimuslaitos Etlan tänään julkaiseman muistion* mukaan kaupan alan tuottavuus on Suomessa kehittynyt hieman paremmin kuin koko taloudessa keskimäärin. Erityisesti vertailussa Saksaan, Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin on Suomen kaupan tuottavuus ollut kilpailukykyistä, mutta aineettomiin investointeihin panostaminen laahaa jäljessä. Kaupan liitto on jo pitkään vaatinut, että kaupan ja palvelualojen tuottavuuteen pitää panostaa merkittävästi enemmän.
Etlan tuoreen muistion mukaan tuottavuuskehitys viiden viime vuoden aikana on kaupan alalla ollut hieman parempaa kuin koko taloudessa. Suomessa kaupan alan tuottavuus on ollut hyvää myös verrattuna Ruotsiin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin.
Suomen kaupan tuottavuuskasvusta yli puolet tulee yritysten sisäisten ja niiden välisten organisoitumisen tehostumisesta eli kokonaistuottavuudesta. Vaikka koko Suomen talouden tuottavuuskehitys on ollut vertailumaista heikointa, kaupan alan tuottavuuden kasvu on ollut verrokkimaita voimakkaampaa.
Kauppa kilpailee globaalisti ja vaatii jatkuvaa kehittymistä
Suomessa toimiva kauppa on kovassa kansainvälisessä kilpailussa, ja verkkokauppa on mullistanut toiminnan. Menestyminen globaalissa kilpailussa vaatii yrityksiltä uusia toimintamalleja ja investointeja digitaalisiin järjestelmiin, ohjelmistoihin ja innovaatioihin. Etlan muistio paljastaa, että tässä suhteessa Suomen kaupan ala on jäänyt jälkeen erityisesti Ruotsista ja Yhdysvalloista, joissa aineettomiin investointeihin on panostettu merkittävästi enemmän.
Tutkimuksen mukaan Ruotsi on reagoinut kaupan alan muutoksiin Suomea aktiivisemmin, ja tehnyt tehneet investointeja dataan, ohjelmistoihin ja innovaatioihin. Ruotsissa kauppa on pystynyt kehittämään toimintaympäristöään ja hyödyntämään uusia mahdollisuuksia paremmin kuin Suomi.
Vaikka Suomen aineettomat investoinnit kasvoivat koronavuosina Ruotsin ja Yhdysvaltojen tahtiin, sen jälkeen kehitys on hidastunut, mitä Etla pitää huolestuttavana kehityssuuntana, sillä aineettomat investoinnit ovat keskeisiä kilpailukyvyn ja tuottavuuden pitkäjänteiselle kasvulle.
Innovaatiopolitiikkaan tarvitaan muutosta
Kaupan liitto on jo pitkään vaatinut, että kaupan ja palvelualojen tuottavuuteen pitää panostaa merkittävästi enemmän.
”Investoiminen aineettomiin pääomiin, kuten brändeihin, ohjelmistoihin ja dataan, jota myös tekoäly hyödyntää, on erittäin tärkeää, jotta Suomi voisi ottaa kunnon tuottavuusloikan”, kommentoi Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo.
”On tärkeää, että Suomessa harjoitettaisiin toimialaneutraalia elinkeino- ja TKI-politiikkaa, jossa myös innovaatiorahoituksen riittävä taso varmistetaan”, Hiilamo sanoo.
Etlan nostaa muistiossaan seuraavia johtopäätöksiä:
- Suomen innovaatiopolitiikka tarvitsee aineettomien investointien laajempaa tulkintaa ja toimialariippumattomuutta.
- Suomen tekniikkaa ja teollisuutta painottavalla innovaatiojärjestelmällä on komea historia. Hyvin yleisesti jaettu käsitys on kuitenkin se, että kansallinen innovaatiojärjestelmämme ei ole viimeiseen 15 vuoteen aikaansaanut riittävästi yhteiskunnallisia tuotoksia suhteessa panoksiin.
- Nyt, kun olemme tutkimus- ja innovaationeuvoston lokakuussa 2017 julkaistun tiekartan ja sen asettaman 4 % tavoitteen jalkauttamisvaiheessa – ja julkista tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan lisäpanostusta on jo tällä vaalikaudella tulossa yli miljardi euroa – innovaatiopolitiikkamme on muututtava.
- Suomalaisten hyvinvoinnin kannalta neljällä prosentilla on vain välinearvoa. Sillä tavoitellaan Suomeen jäävää arvonlisäystä juuri siten, kun muistion johdannossa määritellään.
- Tähän tavoitteeseen peilaten on vaikea ymmärtää, miksi Suomen innovaatiopolitiikan käytännön toimissa on edelleen hyvin vahva teollinen ajattelu ja miksi vain yksi aineettoman pääoman kahdeksasta alaerästä on yhteiskunnallisen mielenkiinnon kohteena.
- Toimiala ei millään muotoa määrää arvonlisäyksen kasvattamiseen ja tuottavuuden lisäämiseen liittyvää potentiaalia.
- Erityyppiset aineelliset ja aineettomat investoinnit ja panokset ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja arvonlisäys syntyy niiden yhdistelmistä.
*Etlan Muistiossa 152 Kaupan alalla tuottavuuden valopilkkuja viime vuosina – tulevaisuus riippuu aineettomista investoinneista tarkastellaan kaupan alan arvonlisäystä, tuottavuutta sekä investointeja aineellisiin ja aineettomiin resursseihin. Tutkimuksen rahoitti Kaupan liitto.