Tokmannin rekrytoinneissa ei kysellä ikää
Tokmannilla ei rekrytoitaessa kysellä hakijoiden ikää. Osaaminen ja asenne ratkaisevat, ja se, että kussakin toiminnossa on sopivasti eri-ikäisiä ja ihmisiä eri taustoilla. Julkisuudessa puhutaan paljon ikäsyrjinnästä työelämässä ja siitä, että se vaikeuttaa monen yli 55-vuotiaan työllistymistä ja lyhentää työuria. Tokmannilla myymälöissä otetaan huomioon esimerkiksi fyysisiä rajoitteita, eivätkä ne välttämättä liity lainkaan ikään.
”Meillä ei ole erillistä ikäohjelmaa, vaan olemassa olevat toimintamallimme tukevat sekä yli 55-vuotiaiden että nuorten työllistymistä ja työhyvinvointia. Ikä ei ole meillä mikään juttu. Ihmisen osaaminen, motivaatio ja asenne ratkaisevat”, sanoo Marja Salminen, Tokmannin henkilöstön kehittämispäällikkö.
Sääntöön on kuitenkin yksi poikkeus.
”Ainoastaan silloin, kun rekrytoimme kassahenkilöstöä myymälöihin, meidän on varmistettava, että henkilö on täyttänyt 18 vuotta.”
Kesätöihin myös varttunutta väkeä
Ajatus vain nuorista kesätyöntekijöinäkin on vanhentunut.
”Meille hakee kesätöihin ja rekrytoidaan myös vanhempaa väkeä. Meillä työskentelee myös useita kymmeniä ihmisiä, jotka olisivat jo voineet siirtyä eläkkeelle, mutta haluavat jatkaa töissä. Sen pyrimme mahdollistamaan”, Salminen kuvaa.
Tokmannilla työskenteli Suomessa vuoden 2024 lopussa lähes 4500 henkilöä. Heistä 17 prosenttia, yli 760 henkilöä, oli vähintään 55-vuotiaita.
Maalaisjärkiset toimintatavat tukevat työkykyä
Salminen kertoo, että työskentelyssä myymälöissä otetaan huomioon esimerkiksi fyysisiä rajoitteita – eivätkä ne välttämättä liity lainkaan ikään. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että tavarakuormat pyritään purkamaan myymälöissä yhdessä.
”Käytännössä se tarkoittaa, että raskaiden laatikoiden nostamiseen ja siirtämiseen saa apua ja edestakaisin kävely vähenee. Myös kassatyössä pyritään mahdollistamaan liikkuminen päivän aikana vaihtelevissa työtehtävissä kassan läheisyydessä. Maalaisjärkiset toimintatavat ja työvuorosuunnittelu tukevat työkyvyn säilyttämistä.”
Matala hierarkia tuo ihmisten osaamisen hyvin käyttöön
Marja Salminen viittaa myös Tokmannin kulttuuriin. Yksi yrityksen arvoista on yhdessä, mikä konkretisoituu vaikkapa kuormien purussa. Hierarkia on hyvin matala, mikä mahdollistaa työskentelyn yli yksikkö- ja tiimirajojen. Näin ihmisten eri taustat ja osaaminen tulevat hyvin käyttöön.
”Meillä on mahdollista kouluttautua ja siirtyä tehtävästä toiseen iästä riippumatta. Lisäbuustia työuralle voi hakea vaikka tutkintojen kautta. Aina kun on vain mahdollista, tuemme myös siirtymiä toisenlaiseen työrooliin.”
Esihenkilötyö ja johtaminen ääritärkeitä
Tokmannilla on käytössä aktiivisen tuen malli. Jos jaksamisessa on syytä kiinnittää johonkin huomiota, siihen koetetaan hakea ratkaisuja yhdessä henkilön kanssa. Toimintamalli koskee kaikkia eikä ole sidoksissa ikään.
Erittäin tärkeää on johtaminen.
”Esihenkilötyö ja johtaminen ovat äärimmäisen tärkeitä. Meillä on valmentavan esihenkilötyön valmennusohjelma, johon on lisätty mm. monimuotoisuuteen ja ihmiskäsitykseen liittyvää valmennusta. Näen, että ikä on yksi osa monimuotoisuutta. Kun nostetaan esihenkilöiden tietoisuuden tasoa omista, ehkä piilossa olevista käsityksistä, arjen toimintaan voidaan vaikuttaa”, Salminen pohtii.
Tokmannin toimintatapa ja kulttuuri ovat rakentuneet pitkän ajan kuluessa.
”Minusta sitä määrittävät vahvasti myös toimitusjohtaja ja muu ylin johto omalla toiminnallaan. Kulttuuri rakentuu sekä alhaalta että ylhäältä, ja sitä voidaan merkittävästi ohjata ylhäältä päin.”
Ikää on myös vahvuus
Salminen nostaa esiin sen, miten luontaista ja hyödyllistä on, että myymälöissä työskentelee hyvin eri-ikäisiä ihmisiä.
”Enemmän elämänkokemusta omaavat voivat sparrata nuorempia. Ihan samalla tavalla kuin puhutaan ikääntyvien jaksamisesta, puhutaan nuorten jaksamisesta ja siitä, miten he kokevat työelämän toisinaan kuormittavaksi. Siitäkin näkökulmasta on tärkeää, että meillä on monimuotoisuutta. Monesti seniorimpi pystyy suhteuttamaan asioita työ- ja elämänkokemuksensa kautta ja tukemaan nuorempia kollegoitaan.”
Marja Salminen haluaakin haastaa ikäajattelua. Ei ikää pidä nähdä ongelmaksi. Ongelma-ajattelu vain lisää työnhakijoiden epävarmuutta.
”Kannattaa olla ylpeä omasta osaamisestaan ja tuoda rohkeasti esiin sen, miten voi hyödyttää organisaatiota ja työyhteisöä omalla kokemuksellaan, motivaatiollaan ja tavallaan toimia. Loppupelissä kyse on siis siitä, miksi juuri minut kannattaa palkata.”
- Tokmanni Group Oyj
- Yksi Pohjoismaiden johtavista halpakauppaketjuista, jolla on myymälöitä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa
- Tokmanni on Suomen ainoa valtakunnallinen halpakauppaketju
- 201 Tokmanni-myymälää eri puolilla Suomea, eteläisin Hangossa, pohjoisin Kittilässä
- Työntekijöitä Suomessa noin 4 300, joista esihenkilöitä noin 300
- Työntekijöiden keski-ikä 38 vuotta
- Työsuhteiden pituus keskimäärin 8,3 vuotta.