Lidl työskentelee monimuotoisemman luonnon puolesta
Lidlin suurimmat vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen liittyvät ruoantuotannon toimitusketjuihin ja raaka-aineiden hankintaan. ”Siksi keskitymme tukemaan luonnon monimuotoisuutta erityisesti toimitusketjuissa”, toteaa Lidl Suomen vastuullisuuspäällikkö Annu Puurula. Lidl edistää ekologisia toimenpiteitä myös Suomessa esimerkiksi myymälöidensä ympäristössä.
Luonnon monimuotoisuuden tukeminen on yksi Lidlin vastuullisuusstrategian painopisteistä, ja se näkyy erityisesti raaka-aineiden hankinnassa.
”Olemme Lidlissä tunnistaneet niin kutsuttuja riskiraaka-aineita, joiden tuotannolla on vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen, ja varmistamme niiden vastuullisen hankinnan”, Annu Puurula kertoo.
Riskiraaka-aineita ovat muun muassa kaakao, puukuitu, palmuöljy ja soija.
”Esimerkiksi kaikki omamerkkituotteissamme käyttämämme kaakao on sertifioitua, mikä takaa sen, että tuotanto vastaa kansainvälisiä vaatimuksia ympäristön ja ihmisoikeuksien osalta. Sertifiointivaatimus ulottuu myös tuotteiden ainesosiin eli kaakao, jota käytetään esimerkiksi suklaakekseissä ja suklaajäätelössä, täyttää samat vastuullisuusvaatimukset”, Puurula selventää.
Puukuidun osalta Lidl tavoittelee, että vuoden loppuun mennessä kaikki sen käyttämä materiaali on sertifioitua tai kierrätettyä.
”Sertifiointi varmistaa, että metsien hakkuut ovat kestäviä”, Puurula sanoo.
Myös kaikki elintarvikkeissa käytetty palmuöljy on RSPO-sertifioitua ja jäljitettävää. Näin varmistetaan, ettei palmuöljyn tuotannossa esimerkiksi hävitetä sademetsiä.
Soijan osalta Lidl on asettanut niin ikään tiukat vaatimukset: kasvistuotteiden soija on aina eurooppalaista, ja eläinrehusoija on joko sertifioitua tai RTRS-kreditoitua, jotta viljely ei tuhoa arvokkaita metsäalueita.

Torjunta-aineiden käyttöä rajoitetaan
Yksi merkittävä haaste luonnon monimuotoisuudelle on torjunta-aineiden runsas käyttö. Viljelymailla käytettävät kemikaalit vaikuttavat paitsi ympäristöön, myös elintärkeisiin hyönteispopulaatioihin, kuten pölyttäjiin. Lidl on asettanut tiukemmat rajoitukset torjunta-aineille kuin laki vaatii ja tarjoaa valikoimissaan myös luomutuotteita, jotka ovat luontoystävällisempi vaihtoehto.
”Laki sallii tietyn määrän torjunta-aineita, mutta me sallimme vain kolmanneksen näistä määristä”, Puurula kertoo.
Kansainvälisenä konsernina Lidlillä on Puurulan mielestä hyvät edellytykset vaatia tavarantoimittajiltaan korkeita vastuullisuusstandardeja.
Mukana globaaleissa aloitteissa ja kotimaan järjestöyhteistyössä
Biodiversiteettiä voi edistää myös osallistumalla globaaleihin aloitteisiin. Lidl on kansainvälisesti mukana esimerkiksi Alliance for Water Stewardship (AWS) -yhteistyöverkostossa, joka edistää kestävää vedenkäyttöä.
”Monissa maissa veden riittävyys on kriittinen kysymys. Kansainväliset aloitteet auttavat meitä edistämään vastuullista vedenkäyttöä ja tukemaan kestäviä käytäntöjä maissa, joissa veden saatavuudessa on ongelmia”, Puurula kertoo.
Puurulan mukaan Lidl edellyttää vesiriskialueilla toimivilta hedelmä- ja vihannestuottajiltaan vedenkäytön huomioivaa sertifiointia vuoteen 2026 mennessä. Riskimaat, esimerkiksi Espanja, Italia, Kreikka, Marokko, Israel ja Chile, on tunnistettu WWF:n vesiriskityökalun avulla.
Kotimaassa Lidl tekee yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Lidl esimerkiksi tuki vuosina 2022-2024 Suomen luonnonsuojeluliiton Ketosirkka-hanketta rahoittamalla kolmen perinneniityn ennallistamisen.

Luonnon monimuotoisuuden mittaaminen kehittyy
Paikallisten ekologisten hankkeiden tukeminen on osa Lidlin ympäristövastuuta.
Vuonna 2019 toimintansa aloittanut Järvenpään jakelukeskus oli ensimmäinen rakennuskohde, jossa Lidl toteutti tontille ekologisen kartoituksen. Nykyään ekologisia toimenpiteitä tehdään kaikissa Lidlin uudisrakennuksissa.
Järvenpään jakelukeskuksen rakentamisessa luonnon monimuotoisuus huomioitiin monin tavoin.
”Emme kaataneet puita turhaan, vaan suunnittelimme tarkkaan rekkaliikenteen ja rakentamisen. Lepakoiden kulkureitit säilytettiin, vesipuro suojattiin, eikä maamassoja läjitetty”, Puurula kertoo.
Myös maapohja palautettiin siemenistön ja bakteerikannan säilyttämiseksi, ja lintujen pesimisaika huomioitiin aikatauluissa.
Myymälöiden pihoilla luonnon monimuotoisuutta edistetään esimerkiksi hyönteishotelleilla, istuttamalla niittyjä nurmikon sijaan, ja kotimaisilla marjapensailla. Tampereen Tesomalla juuri avatun puumyymälän pihalla lahopuuasetelmat toimivat pesäpaikkoina hyönteisille, ja Vantaan Vapaalan myymälän pihalla on 75-metrinen lahopuuaita.
”Monet toimenpiteistä eivät ole kalliita, mutta vaativat uudenlaista ajattelua”, Puurula toteaa.

Luonnon monimuotoisuuden mittarointia vasta kehitetään
Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen rakentamisessa voi välillä olla myös haasteellista, erityisesti tiiviisti kaavoitetuilla alueilla.
”Erityisesti pääkaupunkiseudulla myymälärakentamista varten kaavoitetut tontit ovat hyvin tiiviitä, mikä jättää vähemmän tilaa luonnon monimuotoisuutta tukeville toimenpiteille”, Puurula kertoo.
Lisäksi vaikutusten mittaaminen on vielä kehitysvaiheessa.
”Meilläkään ei ole vielä käytössä suoria mittareita luonnon monimuotoisuuden vaikutusten tai toimenpiteiden tehokkuuden arviointiin”, Puurula myöntää.
Tilanne on siis vielä toisenlainen kuin vaikkapa ilmastotyössä, jossa päästöjen mittaamiseen on selkeitä vaatimuksia.
”Yleisesti yrityksillä olisi hyvä olla vapauksia myös määrittää itse, mitä tietoja ne keräävät, jotta ne vastaavat aidosti yrityksen omiin tarpeisiin”, Puurula toteaa.
FAKTAT:
Lidl on osa saksalaista Schwarz Groupia
Suomessa noin 5 600 työntekijää
Liikevaihto Suomessa 1,99 miljardia euroa.
Suomessa yli 200 myymälää
Suomessa markkinaosuus 9,4 %