Verkkokaupan saavutettavuusvelvoitteet pian voimaan – Onhan nämä asiat hoidettu?
Kuluttajille suunnattujen verkkokauppojen esteettömyys- ja saavutettavuusvaatimukset on täytettävä 28.6.2025 alkaen. Millaisia saavutettavuusvaatimuksia ja -velvoitteita verkkokauppoihin kohdistuu? Mitä niiden osalta on juuri nyt tärkeintä huomioida? Digitaalisen esteettömyyden ja saavutettavuuden valvonnasta vastaava yksikön päällikkö Sanna Sinisalo Traficomista kertoo velvoitteista pähkinänkuoressa.
Verkkokaupan saavutettavuusvaatimuksista on säädetty laissa digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019) eli digipalvelulaissa. Taustalla vaikuttaa EU:n esteettömyysdirektiivi. Kansallisen lainsäädännön ja esteettömyysdirektiivin tavoitteena on vahvistaa vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa sekä parantaa jokaisen mahdollisuuksia käyttää digitaalisia palveluja.
1. Tekniset saavutettavuusvaatimukset
Digitaalisen palvelun ja sen sisältöjen pitää täyttää sille asetetut tekniset saavutettavuusvaatimukset eli eurooppalaisen standardin EN 301 549 määrittelemät tekniset vaatimukset palvelulle ja sen sisällöille. Standardissa viitataan WCAG-ohjeistukseen. Muistakaa varmistaa, että verkkokauppanne alusta on saavutettavuusvaatimusten mukainen, ja että saavutettavuuden ylläpito on jatkuvaa! Huolehtikaa myös verkkokauppanne sisältömuutosten saavutettavuudesta.
2. Saavutettavuusseloste
Digitaalisesta palvelusta pitää löytyä saavutettavuusseloste, joka kertoo käyttäjille sen, kuinka saavutettava palvelu on. Nyt viimeistään onkin korkea aika tehdä kunnollinen arvio palvelunne saavutettavuudesta, jotta voitte kertoa sen selosteella.
3. Saavutettavuuspalautekanava
Käyttäjillä pitää olla mahdollisuus antaa toimijalle palautetta palvelun saavutettavuudesta. Palautteeseen tulee vastata 14 vuorokauden kuluessa. Huolehtikaa siis, että verkkokauppanne saavutettavuusselosteelta löytyy palautekanava ja valmistelkaa prosessi, jolla palautteet käsitellään asianmukaisesti.
4. Lisävaatimus verkkokaupalle
Esteettömyysdirektiivi tuo mukanaan tietyille palveluille esteettömyyteen liittyviä lisävaatimuksia. Verkkokaupassa lisävaatimuksena on, että palveluntarjoajan on annettava tietoa verkkokaupassaan olevien tuotteiden ja palvelujen esteettömyydestä ja saavutettavuudesta, jos esimerkiksi valmistaja tai maahantuoja on kyseiset tiedot toimittanut.
5. Ilmoitusvelvollisuudet
Saavutettavuusvaatimuksista voi poiketa, jos niiden noudattaminen aiheuttaisi palveluntarjoajalle kohtuuttoman rasitteen tai palvelun perusluonteen perustavanlaatuisen muutoksen. Saavutettavuusvaatimuksista poikkeamisesta tulee ilmoittaa valvovalle viranomaiselle eli Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiin. Myös digitaalisen palvelun saavutettavuuspuutteista ja niiden korjaustoimenpiteistä tulee ilmoittaa. Traficom avaa verkkosivuilleen kesäkuussa ilmoituskanavan.
Tärkeä lisähuomio: Jos verkkokaupan palveluntarjoajalla on voimassa oleva palvelusopimus, joka vaikuttaa saavutettavuusvaatimusten toteutumiseen, sopimusta voidaan jatkaa entisenlaisena, kunnes sopimuksen voimassaolo päättyy tai korkeintaan 28.6.2030 asti. Tässä tapauksessa Traficom suosittelee kuitenkin lisäämään verkkokauppaan saavutettavuusselosteen, jossa kerrotaan, että palvelu ei täytä vaatimuksia palvelusopimuksen perusteella. Tällöin asiakkaat saavat heti perustelut sille, miksi verkkokauppa ei mahdollisesti täytä saavutettavuusvaatimuksia. Lisäämällä selosteen verkkokauppa palveluntarjoajana säästyy saavutettavuuspuutteita koskevilta ylimääräisiltä yhteydenotoilta.
Saavutettavuusvaatimusten noudattaminen ei ole vain velvollisuus – se on palveluntarjoajalle mahdollisuus. Kun verkkokauppa on saavutettava, se palvelee laajempaa asiakaskuntaa ja parantaa kaikkien käyttäjäkokemusta.
Traficomin verkkosivuston www.saavutettavuusvaatimukset.fi on kattava tietopaketti, josta löytyy tietoa ja apua digipalvelulain saavutettavuusvaatimuksia koskeviin kysymyksiin. Traficomin uutiskirje on myös hyödyllinen kanava saada esteettömyys- ja saavutettavuusuutisia sähköpostiin – tutustu ja tilaa!
Digipalvelulaissa verkkokaupalla tarkoitetaan digitaalista palvelua, jossa voidaan tehdä kuluttajansuojalain 6 luvun 7 §:ssä tarkoitettuja etämyyntisopimuksia eli verkkosivustolla tai mobiilisovelluksessa olevaa sähköistä kauppaa, jossa kuluttaja voi tehdä etänä sopimuksia palvelujen tai tuotteiden hankkimiseksi. Digitaalisten palvelujen esteettömyyttä ja saavutettavuutta valvoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.