”Kaamea kymmenikkö kuriin” – EU:n strategia tähtää toimivampiin sisämarkkinoihin
Euroopan komissio julkaisi keskiviikkona 21.5. odotetun sisämarkkinastrategiansa. Strategiassa tunnistetaan muuttunut geo- ja kauppapoliittinen tilanne ja esitetään useita toimenpiteitä EU:n sisämarkkinoiden vahvistamiseksi. Kaupan liiton johtava asiantuntija Tiina Vyyryläinen arvioi, että kaupan ala kasvun mahdollisuuksineen sekä monine haasteineen on huomioitu strategiassa hyvin.
Moni strategiassa esiin nostettu toimenpide on jo entuudestaan tuttu, ja komissio myöntääkin, että monet sisämarkkinoiden toimintaa haittaavat tekijät ovat pysyneet samoina vuodesta toiseen.
Komissio esittää nyt päättäväisesti, että aivan ensimmäiseksi on puututtava niin sanottuun ”kaameaan kymmenikköön” (terrible ten), eli pahimpiin sisämarkkinoiden toimivuutta häiritseviin ongelmiin.
Tähän kymmenikköön kuuluvat muun muassa pakkausmerkintöjä koskevien vaatimusten ja kansallisten tuottajavastuujärjestelmien harmonisointi sekä raportointivelvoitteiden keventäminen.
Näitä toimenpiteitä on tarkoitus edistää konkreettisesti vielä tänä vuonna annettavan omnibus-aloitteen sekä ensi vuonna annettavien tuotelainsäädännön uudistuksen (NLF) ja kiertotaloussäädöksen yhteydessä.
Tuotelainsäädännön aiheuttamat sisämarkkinaesteet ovat muutenkin strategian keskiössä, ja niihin on määrä puuttua laajemmin NLF-uudistuksen yhteydessä. Keskeisenä tavoitteena on tehostaa markkinavalvontaa, erityisesti kolmansista maista saapuvien tuotteiden vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi.
Verkkokaupan ja sääntelyn haasteet esillä
Eurooppalainen verkkokaupan alan kattojärjestö Ecommerce Europe pitää komission tavoitetta sääntöjen yksinkertaistamisesta tärkeänä ja korostaa myös sääntöjen yhdenmukaistamisen tarvetta, sillä sääntelyn sirpaleisuus on yhä keskeinen este rajat ylittävälle kaupalle.
”Täytäntöönpanon parantaminen on avainasemassa, erityisesti EU:n ulkopuolella toimivien toimijoiden kohdalla. Sääntöjen tulee koskea kaikkia tasapuolisesti – mutta samalla on luotava oikeat edellytykset EU-yritysten kasvulle ja globaalille kilpailukyvylle” Ecommerce Europe pääsihteeri Luca Cassetti kommentoi komission sisämarkkinastrategiaa.
Komissio saattaa esittää jopa EU-tasoista markkinavalvontaa ainakin jossain muodossa. Lisäksi tuotelainsäädäntöä uudistetaan vastaamaan paremmin kiertotalouden ja digitalisaation tuomiin uusiin haasteisiin. Erityisiä odotuksia kohdistuu myös digitaalisen tuotepassin kehittämiseen ja käyttöönottoon, jonka nähdään olevan keskeinen työkalu tuotetiedon läpinäkyvyyden ja kestävyyden parantamisessa.
Kaupan alalle tärkeä kirjaus strategiassa on myös perusteettomiin maarajoituksiin puuttuminen. Näillä tarkoitetaan suurten teollisuusjättien asettamia sopimusoikeudellisia rajoituksia, jotka estävät kaupan toimijoita hankkimasta tuotteita vapaasti toisista EU-maista. Tällaisilla käytännöillä on osoitettu olevan merkittäviä vaikutuksia kaupan toimintaedellytyksiin sekä viime kädessä kuluttajien saatavilla olevaan valikoimaan sekä kuluttajahintoihin. Työkaluja tähän puuttumiseen on mahdollisesti luvassa.
Yksi strategian läpileikkaavista teemoista on komission jo ennestään korkealla agendalla oleva sääntelyn yksinkertaistaminen ja hallinnollisen taakan keventäminen. Tavoitteena on helpottaa erityisesti yritysten perustamista ja rajat ylittävää toimintaa.
Samalla komissio peräänkuuluttaa jäsenmailta pidättyvyyttä kansallisessa lisäsääntelyssä, jotta sisämarkkinat eivät fragmentoituisi entisestään. Jäsenmaita kehotetaan nimeämään valtionhallintoon korkean tason sherpa, joka vastaa sisämarkkina-asioista ja toimii linkkinä komission ja muiden jäsenvaltioiden kanssa. Tämän sherpa-yhteistyön on tarkoitus tiivistyä merkittävästi tulevina vuosina.
Strategiassa nostetaan esiin myös kaupan alan toimijoiden sijoittautumiseen liittyvä kansallinen sääntely. Komissiolta on odotettavissa ohjeistusta jäsenmaille tältä osin. Suomessa kaupan sijoittumista ohjaa alueidenkäyttölaki, jonka uudistus on parhaillaan valmisteilla.
Tehostettu toimeenpano ja hallinnollinen kevennys avainasemassa
Strategian ytimessä on myös olemassa olevan lainsäädännön tehokas täytäntöönpano. Jäsenmaita patistetaan tehostamaan sekä säädösten toimeenpanoa että valvontaa. Komissio aikoo jatkossa julkaista vuosittain sisämarkkinalainsäädännön täytäntöönpanoa arvioivan strategian – ensimmäinen on luvassa vuonna 2026.
”Kaiken kaikkiaan kaupan ala kasvun mahdollisuuksineen sekä monine haasteineen on huomioitu strategiassa hyvin. Viestimme kasvun hidasteista sekä ratkaisuehdotuksemme on kuultu. Paljon jää kuitenkin sen varaan, miten yksittäisten aloitteiden kanssa jatkossa edetään ja millaisia konkreettisia ratkaisuja niissä tullaan esittämään”, toteaa Kaupan liiton johtava asiantuntija Tiina Vyyryläinen.