Kauppa haluaa muutoksia Maailman postiliiton päätemaksujärjestelmään
YK:n alaisen Maailman postiliiton (Universal Postal Union, UPU) kolmas välikongressi järjestetään Genevessä 24.–26.9.2019. Kongressissa käsitellään vaihtoehtoja uudeksi päätemaksujärjestelmäksi tavaraa sisältävien ja isokokoisten kirjeiden osalta. Kaupan liitto on monien eurooppalaisten järjestöjen tapaan allekirjoittanut kannanoton, jolla ajetaan parannuksia eurooppalaisen kaupan kilpailukykyyn päätemaksujärjestelmää muuttamalla.
Välikongressin järjestämisen taustalla on Yhdysvaltojen viime syksynä tekemä ilmoitus mahdollisesta vetäytymisestä postiliiton sopimuksista, mikäli päätemaksutasoja ei muuteta oikeudenmukaisemmiksi.
Kaupan liiton mielestä päätemaksutasoja pitäisi muuttaa niin, että ne vastaavat paremmin todellisia kustannuksia.
”UPU:n nykysäännöistä johtuen moniin länsimaissa toimiviin verkkokauppoihin sovelletaan paljon korkeampia postituskustannuksia kuin Kiinassa ja muissa sopimuksessa määritellyissä alemman tariffitason maissa toimiviin verkkokauppayhtiöihin. Tämä vääristää merkittävästi kansainvälisen verkkokaupan kilpailua”, sanoo Kaupan liiton johtava asiantuntija Janne Koivisto.
Oikeudenmukaisemmalla päätemaksujärjestelmällä olisi merkittäviä vaikutuksia suomalaiselle kaupalle.
”Muutokset voisivat näkyä esimerkiksi niin, että EU:n ulkopuoliset postioperaattorit joutuisivat maksamaan nykyistä korkeampia päätemaksuja, mikä heijastuisi ulkomaisten verkkokauppojen hintoihin. Tämä lisäisi myös Suomen ja EU:n sisäisten verkkokauppojen kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla”, Koivisto jatkaa.
Mahdollisuus korjata merkittävä epäkohta kansainvälisessä verkkokaupassa
UPU:n hallintoelimet ovat laatineet kolme vaihtoehtoa (ks. liite: A, B ja C) mahdolliseksi uudeksi päätemaksujärjestelmäksi, ja niistä jäsenmaat äänestävät välikongressissa.
Koiviston mukaan vaihtoehto B olisi suomalaiselle kaupalle suotuisin. ”Siinä jäsenmailla olisi mahdollisuus itse määritellä päätemaksuhinnat tiettyjen kattohintojen puitteissa”, hän täsmentää. Kyseinen vaihtoehto edustaa myös Suomen kokouksen alla hyväksymää kantaa.
Muutosten läpimeno välikongressissa edellyttää yksinkertaista ääntenenemmistöä, ja lopputulosta on Koiviston mukaan vaikea ennustaa. ”On selvää, että nykyjärjestelmästä hyötyvät Aasian maat – esimerkiksi Kiina – eivät kannata radikaaleja muutoksia päätemaksutasoihin”, Koivisto sanoo.
Kaupan liitto on useiden muiden eurooppalaisten järjestöjen kanssa mukana EU-jäsenmaille ja komissiolle suunnatussa kannanotossa, jossa korostetaan tulevan kokouksen merkitystä eurooppalaisen kaupan alan kilpailukykyyn.
”UPU:n päätöksentekojärjestelmä on erittäin hidas ja jähmeä, joten välikongressin äänestyksessä on ainutlaatuinen mahdollisuus korjata yksi suurimmista kansainvälisen verkkokaupan epäkohdista”, Koivisto täsmentää.
Yhteinen kannanotto: Joint industry letter Creating a level playing field for European retail and ecommerce through Universal Postal Union reform
Kuva: 123RF