Kauppojen hävikki tehokkaasti ruoka-avuksi: hävikkiruokaterminaali nyt myös Helsinkiin
Kauppa tekee jatkuvasti töitä ruokahävikin vähentämiseksi niin toimiala- kuin yritystasollakin. Konkreettinen esimerkki pitkäjänteisestä työstä on vuonna 2014 Vantaalla käynnistetty Yhteinen Pöytä -toimintamalli, joka saa nyt jatkoa, kun Helsinkiin rakennetaan hävikkiruokaterminaali vielä kuluvan vuoden aikana.
Vantaan Yhteinen Pöytä on toiminut jo usean vuoden ajan hienona esimerkkinä toiminnasta, jossa ruokaketjun toimijat yhdistävät voimansa hävikin vähentämiseksi ja toisaalta ruoka-avun tarjoamiseksi esimerkiksi järjestöjen ja seurakuntien kautta. Toimintaa rahoittavat Vantaan kaupunki ja seurakuntayhtymä.
”Tämän logistisen palvelukonseptin puitteissa kylmäauto hakee päivittäin hävikkielintarvikkeita lähialueen kaupoista, tehtaista sekä tukuista ja kuljettaa ne välivarastoon kylmäketjun katkeamatta. Tästä hävikkiterminaalista elintarvikkeet toimitetaan sitten eteenpäin ruoka-apua tarjoaville tahoille”, valottaa johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä.
”Kauppa voi olla varma siitä, että hävikkiruoka haetaan sovitusti ja ruokaa käsitellään asianmukaisesti”, hän lisää.
Keskitetty logistiikka mahdollistaa paitsi hävikkiruokien jatkohyödyntämisen myös sen, että hävikkiterminaaliin kertyy aikaisempaa monipuolisempia elintarvikkeita jaettavaksi ruoka-apuna. ”Lisäksi toimintamalli tuo ruoka-aputoimijoille säästöjä, ja se on myös ekologisesti järkevä tapa toimia”, Nieminen sanoo.
Elintarvikkeita jaetaan ruokakasseina ja kokoamalla vantaalaisia edullisen ruuan äärelle yhteisiin pöytiin esimerkiksi seurakunnan ja muiden toimijoiden tiloihin.
Vantaasta mallia muille kaupungeille
Toimintamalli saa vuoden 2020 aikana jatkoa, kun Helsinki aloittaa ruoka-avun jakamisen uudistustyön perustamalla hävikkiruokaterminaalin, joka palvelee jatkossa jopa satoja ruoka-apua tarjoavia järjestöjä, seurakuntia ja muita toimijoita. Toiminnasta kaavaillaan pysyvää.
Järjestelmä jatkaa Vantaan viitoittamalla tiellä: hävikkiruoka kuljetetaan keskitetysti terminaaliin, josta ruoka jaetaan edelleen jakelupisteisiin elintarvikesäännösten ja -käytäntöjen mukaisesti.
Helsingissä ruokaa jaetaan jatkossakin ruokakasseina, mutta kaupungin tarkoituksena on lisätä mahdollisuuksien mukaan myös asukkaiden kohtaamisia esimerkiksi yhteisöruokailuissa.
”Kauppa tukee Yhteisen Pöydän toimintamallin levittämistä Suomessa. Helsingin terminaali on todella tärkeä avaus ruoka-avun logistiikan tehostamisessa ja sosiaalisten ruoka-avun toimintamuotojen uudistamisessa”, Nieminen toteaa.
Ruoka-avun kehittämishanketta koordinoivat yhteistyössä Helsingin kaupunki ja seurakuntayhtymä. Yhteisen pöydän mallia toteutetaan jo monissa kaupungeissa eri puolilla maata.
Kuva: 123RF