Kaupan vähähiilisyystiekartta rakentuu yhteistyöllä
Työ- ja elinkeinoministeriö kokosi vähähiilisyystiekarttojen laatijat, vaikuttajat ja sidosryhmät tilannekatsaukseen Musiikkitaloon. Kauppa on mukana Suomen hallitusohjelmaan kirjatussa tavoitteessa hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035. Toimialan vähähiilisyystiekarttatyö on parhaillaan käynnissä. Työssä huomioidaan niin päivittäistavarakaupan, erikois- ja teknisen kaupan näkökulmat kuin verkkokaupan kasvava vaikutus.
TEM:n järjestämässä toimialojen tiekarttatyön tilannekatsauksessa 28.1. kuultiin vähähiilisyyden tiekarttojen valmistelun etenemisestä ja käytännön keinojen hahmottumisesta toimialoilla. Toimialojen tiekartat vähähiilisyyteen kuvaavat, miten eri alat pystyvät vähentämään päästöjään.
”Suomella ja suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuus ottaa maailmalla merkittävä rooli vähähiiliratkaisujen toimittajana. Meillä on vahvoja teknologiayhtiöitä ja perinteisesti hyvää osaamista esimerkiksi energiatehokkuuden parantamisessa”, totesi elinkeinoministeri Mika Lintilä TEM:n seminaarin avauspuheenvuorossaan.
Kaupalla ja sen arvoketjulla on merkittävä rooli suomalaisen yhteiskunnan siirtymisessä kohti hiilineutraaliutta, ja myös TEM:n seminaarissa kaupan ala oli vahvasti esillä Kesko Oyj:n Eeva Salmenpohjan esityksellä K-ryhmän poluista vähähiilisyyteen.
”Ratkaisut pystyttävä rakentamaan kuluttajan arkeen sopiviksi. Kaupalla on poikkeuksellinen rooli ja myös velvollisuus tuoda ratkaisut ymmärrettäviksi kaikille kansalaisille ja äänestäjille – ilman kansalaisten tukea emme onnistu muutoksessa”, Salmenpohja sanoi esityksessään.
Kaupan alan tiekartta valmistuu keväällä 2020
Kaupan alan vähähiilisyystiekarttatyö on parhaillaan käynnissä. Kaupan liiton jäsenyritysten ja -yhdistysten edustajista koostuva kaupan tiekarttatyön ohjausryhmä kokoontui ensimmäisen kerran marraskuussa 2019.
Tiekarttatyön taustalla huomioidaan näkemyksiä eri puolilta yhteiskunnasta, muun muassa muilta elinkeinoelämän aloilta. Palvelualojen ammattiliitto PAM liittyy pyöreään pöytään keväällä 2020. Tavoitteena on, että kaupan alan tiekartta valmistuu kevään 2020 aikana.
Työtä päästöjen vähentämiseksi on kaupan alan yrityksissä tehty jo vuosikymmeniä. Myös alan liitot ovat tehneet lukuisia vapaaehtoisia sopimuksia ja sitoumuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yritykset ovat liittyneet vapaaehtoiseen elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen, ja päivittäistavarakauppa on mukana elintarvikealan materiaalitehokkuussitoumuksessa, tarkoituksena vähentää ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia. Myös ympäristöministeriön ja kaupan yhteiset, vapaaehtoisuuteen perustuvat green deal -sopimukset ovat esimerkkejä käynnissä olevasta pitkäjänteisestä ilmastotyöstä.
Konkreettisia tekoja – yritysesimerkkejä kaupan alalta
Tutustu kaupan vähähiilisyystiekarttatyöhön:
ja kaupan alan case-esimerkkeihin
Lidl ottaa askelia kohti hiilineutraaliutta
IKEA Suomi on jo energiaomavarainen
Finlayson selvittää tuotteidensa kasvihuonekaasupäästöjä
Uusi energiankierrätyskonsepti voi muuttaa K-ruokakaupan energian osalta lähes hiilineutraaliksi