Uusi energiankierrätyskonsepti voi muuttaa K-ruokakaupan energian osalta lähes hiilineutraaliksi
Lämmönkulutus ja sen mukana hiilidioksidipäästöt on saatu monissa K-ruokakaupoissa vähenemään murto-osaan entisestä. Päästösäästöjä syntyy pienen kunnan CO2-päästöjä vastaava määrä. K-ryhmä ja kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijakonserni Granlund ovat saaneet Vuoden Energianerokas -tunnustuksen rakentamastaan energiankierrätysjärjestelmästä.
K-ryhmä ja Granlund ovat kehittäneet päivittäistavarakauppojen kylmäjärjestelmien energiatehokkuutta uudenlaisella energiankierrätysjärjestelmällä. Se yhdistää kylmäjärjestelmän, lämpöpumpun ja energian kierrätyksen talteenottojärjestelmän.
Samalla kun kylmäkaapit ja pakastealtaat pitävät tuotteet viileinä, viilennyksen sivutuotteena syntyy lauhdelämpöä. Uusi energiankierrätysjärjestelmä hyödyntää tätä lauhdelämpöä ja käyttää sen kauppakiinteistön lämmittämiseen.
Rakennuksen lämmönkulutus pienenee jopa 85‒95 prosenttia. Sitä käyttävä ruokakauppa muuttuu siten energian osalta lähes hiilineutraaliksi.
Käytettävissä kaiken kokoisissa kaupoissa
Energiankierrätysjärjestelmä on jo asennettu 13 K-ryhmän kiinteistöön.
”Konsepti voidaan monistaa kaikenkokoisiin kauppoihin. Seuraavaksi vuorossa ovat reilu 60 K-Citymarketia, 130 K-Supermarketia ja 15 Kespro-noutotukkua”, sanoo K-ryhmän talotekniikkapäällikkö Jari Pihlajamaa.
Kun energiankierrätysjärjestelmä on asennettu kaikkiin kauppoihin, joihin sitä on kaavailtu, Keskon hiilidioksidipäästöt pienenevät vuosittain yli 20 000 tonnia. Se vastaa vajaan 7 000 asukkaan kunnan vuotuisia CO2-päästöjä. Energiankierrätyksellä säästyy rahaa vuosittain yhteensä lähes 8 miljoonaa euroa.
K-ryhmä rakentaa parhaillaan Luonnonvarakeskuksen kanssa Hiilineutraali ruokakauppa -konseptia. Siinä määritetään kaupan oman toiminnan hiilijalanjälki, tavoitteet sen pienentämiseksi ja tunnistetaan tarvittavat toimenpiteet.
”Haemme aktiivisesti uusia ratkaisuja energiatehokkuutemme parantamiseksi. Ruokakaupat ovat kylmäjärjestelmiensä takia erityisen energiaintensiivisiä. Uusi energiankierrätysjärjestelmä mullistaa nyt kauppojemme energian hyödyntämisen ja vie energiasäästöt täysin uudelle tasolle,” toteaa päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske K-ryhmästä.
”Uusi energiankierrätysjärjestelmä hyödyntää energianlähteenään tehokkaasti kaikkea kiinteistön hukkalämpöä ja tuottaa energiaa kiinteistön kaikkiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin. Konseptia voidaan skaalata. Sillä on merkittävä päästövähennys- ja energiatehokkuuspotentiaali kansallisesti ja jopa kansainvälisesti,” kertoo konseptin kehityksestä vastannut Granlundin johtava energia-asiantuntija Tuomo Niemelä.
Vuoden Energianerokas -tunnustus K-ryhmälle
K-ryhmän ja Granlundin energiankierrätysjärjestelmä sai juuri Vuoden Energianerokas 2019 -tunnuksen. Se on työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston ja valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan palkinto esimerkillisestä energiatehokkuusteosta.
Tunnustus jaettiin tänä vuonna ensimäistä kertaa. Tuomaristo painotti valinnassa mm. tekojen vaikuttavuutta, kekseliäisyyttä, skaalautuvuutta ja monistettavuutta. K-ryhmän ohella tunnustuksen saivat lapualaiskoulut energiataitojen oppimiseksi ja opettamiseksi kehittämästään konseptista, Tampereen kaupunki ja Tampereen Sähkölaitos maauimalan energiaratkaisusta, Fermion tehtaan ylijäämälämmön hyötykäytöstä ja MSK Plast tyhjäkäynnin seurannasta ja minimoinnista.
Kauppa laatii parhaillaan vähähiilisyystiekarttaa yhdessä kumppaneittensa kanssa. Tutustu uutiseemme. #tiekartat
Pääkuva K-ryhmä, pieni kuva Motiva.