Apteekkimarkkinoille tarvitaan kilpailua
Suomalaiset maksavat lääkkeistään muita pohjoismaalaisia enemmän. Tämän ovat viimeisimpänä THL, Kela ja Fimea yhteistyössä selvittäneet. Säästövaraa löytyisi niin kuluttajaa kuin valtiontalouttakin palvellen. Ikääntyvällä Suomella ei pitäisi olla varaa ylläpitää pohjoismaiden kalleinta apteekkitaloutta, jossa yhteiskunnan lääkekorvausmenot jatkavat kasvuaan ja lääkkeiden omavastuut ovat korkeat. Apteekkiuudistuksella voitaisiin saada jopa satojen miljoonien eurojen säästöjä.
Markkinoiden avaaminen kilpailulle laskee lääkkeiden hintoja ja parantaa niiden saatavuutta. Suomessa lääkemenoista on säästetty potilaiden kustannuksella, sen sijaan että olisi hyödynnetty markkinamekanismeja. Olemme myös ainoa Pohjoismaa, jossa itsehoitolääkkeitä myydään vain apteekeissa.
Olisi epäinhimillistä jättää potilasta palveleva lääkejakelun uudistustyö puolitiehen. Kilpailun lisääminen on keino saada edullisempia lääkkeitä, mutta myös muilla tavoin palvella kuluttajia ja saavuttaa yhteiskunnalliset tavoitteet. Kilpailun lisäämisen tulisi lähteä nykyisten apteekkien omistajuuden, yhtiömuodon ja perustamisen vapauttamisesta sekä hintakilpailun lisäämisestä. Ilman näitä muutoksia ei alalle saada aitoa kuluttajaa palvelevaa kilpailua.
Apteekkiuudistuksessa on kyse sääntelyn uudelleenkohdentamisesta ja järkevöittämisestä. Suomessa apteekkisääntely on muista sosiaali- ja terveyspalveluista poiketen omistajuuslähtöistä palvelun sisällön sijaan. Tarvitsemme uudistuksen, jonka keskiössä ovat lääkkeitä tarvitsevat ihmiset ympäri maata. Samalla uudistus lisäisi työllisyyttä ja investointeja.
Tarkka sääntely ja farmaseuttinen asiantuntemus takaisivat toiminnan turvallisuuden ja laadun jatkossakin. Tärkeistä periaatteista ei tingitä. Kilpailluillakin apteekkimarkkinoilla voidaan esimerkiksi säätää lääkkeiden enimmäishinnoista.
Suomen tulisi seurata muiden Pohjoismaiden esimerkkiä ja uudistaa apteekkimarkkinansa nykypäivään. Viimeisenä uudistajana voimme ottaa muista mallia ja välttää sudenkuopat. Turhia uhkakuvia maalailevat puheenvuorot eivät lääkkeitä tarvitsevia auta. Kasvaviin lääkemenoihin tarvitaan ratkaisuja, ei nykytilan puolustamista.
Kirjoittaja työskentelee projektipäällikkönä Päivittäistavarakauppa ry:ssä.