Kauppa pandemian keskellä – missä nyt mennään?
Koronaviruspandemia vaikuttaa Suomessa toimiviin kaupan alan yrityksiin monin eri tavoin, ja Suomen hallitus on tehnyt tärkeitä toimenpiteitä mm. veropolitiikkaan ja yritysten rahoitukseen. TES-poikkeusmääräyksillä turvataan työpaikkoja. Logistiikka ja verkkokauppa toimivat toistaiseksi normaalisti. Olemme koostaneet elinkeinopolitiikan tilannekuvaa kauppaan vaikuttavista tekijöistä.
Päivittäistavarakauppa toimii toistaiseksi normaalisti, tavaraa virtaa kauppoihin ja kuluttajat ostavat välttämättömiä hyödykkeitä. Teknisen kaupan alan yrityksissä kauppa on käynyt tyydyttävällä tasolla vielä maaliskuun alussa, mutta orastava komponenttipula alkaa kuitenkin pian vaikeuttaa tuotantoa, ja logistiset ketjut ovat jo hidastuneet. Autokaupan osalta nähdään jo etenkin huolto- ja korjaustoiminnan puolella kysynnän selvää vähenemistä, ja kuluvalla viikolla uusien ja käytettyjen autojen kaupan ennustetaan laskevan jyrkästi.
Kaikkein kielteisin vaikutus kohdistuu tällä hetkellä pieniin ja keskisuuriin erikoiskauppoihin, joille on todella tärkeää saada nopeita ratkaisuja niin valtiovallan taholta kuin myös työmarkkinajärjestöjen päätöksistä. Ratkaisut eivät voi odottaa, vaan tilanteen rauhoittamiseksi tietoa on saatava niin pian kuin mahdollista.
Lue myös pääekonomisti Jaana Kurjenojan analyysi: Analyysi: Korona-shokilla on kauaskantoisia vaikutuksia niin kauppoihin kuin asiakkaisiinkin >>
Verotoimenpiteillä saadaan joustoa maksuaikoihin
Suomen hallitus julkaisi maanantaina 16.3. välittömät taloudelliset toimenpiteensä koronaviruksen takia. Verotuksen osalta tärkeimpiä toimia ovat joustot maksuaikoihin. Muun muassa verotilitysten maksujärjestelyjä joustavoitetaan, ja työnantajamaksuihin tehdään määräaikainen maksujärjestelymahdollisuus. Yrityksen ei esimerkiksi tarvitsisi maksaa ensimmäiseen kolmeen kuukauteen niitä veroja, jotka kuuluvat maksujärjestelyyn. Nykyisin ensimmäinen maksuerä on kuukauden päästä järjestelyn tekemisestä. Lisäksi Verohallinto lisää maksujärjestelyn jälkeen syntyneet uudet verovelat automaattisesti maksujärjestelyyn toukokuun loppuun asti. Maksujärjestelyn maksuerät voi jakaa enintään kahdelle vuodelle.
Verohallinto on myös ilmoittanut tehostavansa alv-palautusten käsittelyä ja eräiden hakemusasioiden läpimenoaikoja. Näitä ovat maksujärjestelyt, ennakkoverojen muutokset, myöhästymismaksujen perimättä jättäminen ja veroilmoitusten lisäajan hakemukset. Verohallinto myös muistuttaa, että alv-ilmoitusten myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä, jos myöhästymisen taustalla on erityinen syy, kuten sairastuminen. Lisäksi muille veroilmoituksille voi hakea lisäaikaa, jota myönnetään erityisen syyn, kuten sairastumisen vuoksi.
Vastaavasti tulorekisteri-ilmoitusten osalta myöhästymismaksua ei määrätä vuoden 2020 aikana, jos maksettujen palkkojen ilmoittamisen viivästyminen johtuu sairastumisesta. Yritysten on kuitenkin hyvä huomioida, että työttömyyskassat ja Kela käyttävät tulorekisteriin ilmoitettuja tietoja työttömyysetuuksia myöntäessään.
Järjestämme Kaupan liiton jäsenyrityksille Veroklinikat webinaareina viikolla 13. Voit ilmoittautua niihin täällä:
Työehtosopimukseen poikkeusmääräyksiä
Kaupan alalla on käynnistetty voimakkaat toimet yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi. Kaupan liitto on sopinut Palvelualojen ammattiliitto PAMin kanssa työehtosopimuksen poikkeusmääräyksistä alan yritysten tulevaisuuden turvaamiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi. Uudet määräykset astuvat voimaan 19.3. ja ovat voimassa koronaviruspandemian ajan.
Muun muassa lomauttaminen nopeutuu ja yt-neuvotteluihin voi kutsua lyhyemmällä varoitusajalla. Yt-neuvotteluaika myös lyhenee. Työvuoroluettelokäytäntöihin luodaan uudenlaisia joustoja, ja lisäksi kaupan alan yrityksissä otetaan käyttöön viiden päivän omailmoitusmenettely, jolla vältetään terveydenhuollon lisäkuormitusta.
Lue lisää:
Yksityiskohtainen sisältö kaupan työehtosopimusten poikkeusmääräyksistä >>
Yritysrahoitusta tarpeeseen
Finnverasta kerrotaan, että se suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin, ja sillä on valmius kasvattaa pk-yritysrahoitusta merkittävästi ja auttaa yritykset yli kriisistä.
Tietoa Finnveran rahoituksesta>>
Myös Business Finland tarjoaa yrityksille liiketoiminnan kehitysrahoitusta häiriötilanteessa >>
Logistiikka toimii toistaiseksi
Toistaiseksi maanteitse kulkeva rahti- ja pakettiliikenne kulkee maiden rajojen yli. Maiden tehdessä päätöksiä rajojensa sulkemisesta ja lentoyhtiöiden lentojensa vähentämisestä tai keskeyttämisestä aiheutuu ulkomaan paketteihin ja muihin postilähetyksiin viiveitä. Tavaraliikenteen toimitusketjut hidastuvat mantereella vähitellen. Hidastuminen johtuu henkilöstöpulasta, henkilöliikenteen rajatarkastuksista ja kappaletavaran kuljetuksissa konttipulasta.
Lentoliikennettä perutaan hyvin laajasti, minkä odotetaan nostavat lentorahdin kustannuksia kokonaiskapasiteetin vähennyttyä, koska suuri osa Suomen lentorahdista kulkee matkustajakoneiden ruumassa.
Suurin riski logistiikkapalveluissa on yrityksen oman henkilöstön sairastuminen ja joutuminen karanteeniin. Laajan mittakaavan sairastaminen ja karanteenit heikentäisivät tavarakuljetuksia kotimaassa sekä vientiteollisuuden logistiikkaa, kilpailukykyä ja asiakkuuksia.
Kuljetusalan kansainvälinen kattojärjestö IRU pitää yllä ajantasaista ja luotettavaa koronaepidemiaan liittyvää tietolistausta.
Verkkokauppa toimii päivittäistavara- ja erikoiskaupassa
Ruuan verkkokauppa on kasvanut viime päivinä runsaasti, ja päivittäistavaroita verkossa myyvät yritykset pyrkivät kasvattamaan kapasiteettiaan kysyntää vastaamaan. Myös erikoiskaupassa kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan verkkokauppaa. Suomalaisten työpaikkojen ja Suomeen kertyvien verotulojen tähden onkin hyvin tärkeää suosia suomalaisia verkkokauppoja.
Tavaroiden liikkuvuus pyritään turvaamaan, ja muun muassa Posti, Matkahuolto ja DHL kertovatkin pakettikuljetustensa toimivan normaalisti. Posti kertoo kykenevänsä myös nostamaan kotiinkuljetusten kapasiteettiaan tarvittaessa nopeasti. Se varautuu myös kasvaviin ruoan verkkokaupan jakelutarpeisiin ja pyrkii mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan räätälöityjä kuljetus- ja keräilypalveluita vähittäiskaupan alan toimijoille. Matkahuolto kertoo, että yrityksen pakettitoimitusten painopiste siirtynee voimakkaasti pakettiautomaatteihin ja kotijakeluihin sekä pienempiin noutopisteisiin.
Logistiikkayritykset ovat kertoneet muuttuneista luovutuskäytännöistään. Asiakkaiden henkilökortteja tai puhelimia ei käsitellä eikä allekirjoituksia pyydetä, vaan toimitukset kirjataan kuljettajien toimesta. Kotiinkuljetuksissa paketit lasketaan ovelle ennen kellon soittoa ja asiakkaisiin pidetään välimatka.
Ajantasaista tietoa logistiikkayrityksiltä:
Posti: https://www.posti.fi/business-news/tiedotteet/2020/20200228_posti_varautunut_koronavirus.html
Matkahuolto: https://www.matkahuolto.fi/news/peruuntuuko-matka-huolettaako-paketin-kulku-nain-olemme-varautuneet
Vastatoimena epäasialliselle markkinoinnille teknologiajätit kuten Google, Amazon ja Facebook ovat jo ryhtyneet omaehtoisiin toimenpiteisiin ja poistaneet tähän mennessä kymmeniä tuhansia mainoksia ja julkaisuja, joilla on pyritty rahastamaan ihmisten pelolla ja levittämään väärää tietoa. Toimenpiteitä on tehty laajasti ja ne saattavat osua jopa pelkkiin mainintoihin viruksesta esimerkiksi mainoksessa. Muun muassa erään ohjelmayrityksen FB-mainostili suljettiin lopullisesti korona-viittauksen vuoksi.
Kooste on tuotettu yhteistyössä Kaupan liiton asiantuntijoiden sekä jäsenliittojen ja yritysten kanssa. Lähteenä on käytetty myös Experience Commerce Finlandin jäsenilleen laatimaan infopakettia.