Kauppa innovoi uutta – miten verotus on huomioitava?
Koronapandemia on saanut monet kaupan alan yritykset kehittämään uusia ratkaisuja myynnin ylläpitämiseksi tukalassa tilanteessa. Miten verotus kohtelee elintarvikkeiden ja ruoka-annosten kotiinkuljetusta tai vaikkapa lounasseteleiden käyttämistä ruoka-annosten maksamiseen?
Uudenlaisten yhteistyömuotojen myötä osa kaupoista on viime päivinä täydentänyt valikoimaansa ottamalla myyntiin lähiravintoloiden valmistamia annoksia. Niitä tai muita ruokia ja elintarvikkeita kuljetetaan myös suoraan asiakkaalle kotiin – esimerkiksi taksilla tai muiden kuljetusyhtiöiden palveluja hyödyntämällä. Kaupan on hyvä olla tietoinen siitä, mitä verokantaa mihinkin toimintaan sovelletaan.
Elintarvikkeiden ja ruoka-annosten kotiinkuljetus
Ruoan kotiinkuljetuksen osalta kysymys liittyy arvonlisäverotukseen.
”Lähtökohtaisesti tavarakuljetukseen ja ruokaan sovelletaan eri arvonlisäverokantoja. Ruoan alempaa 14 prosentin alv-kantaa sovelletaan kuitenkin kuljetukseen silloin, kun ruoka myydään asiakkaalle kuljetettuna. Tällöin on kyse kokonaispalvelusta, johon sovelletaan päätuotteen eli ruoan alv-kantaa. Edellä mainittu koskee tilanteita, joissa kuljetetaan ainoastaan 14 prosentin alv-kannan elintarvikkeita”, neuvoo Kaupan liiton veroasiantuntija Toni Jääskeläinen.
Verotuksellisesti kaupan siis kannattaa myydä ruokaa siten, että kuljetus sisältyy tilaukseen. ”Sillä ei ole merkitystä, onko kuljetus eritelty laskulla vai onko se sisällytetty ruoan hintaan. Oleellista sen sijaan on se, että kauppa vastaa kuljetuksesta eikä sitä laskuteta erikseen asiakkaalta kuljetusyrityksen toimesta”, Jääskeläinen täsmentää.
Kaupan on hyvä huomata, että ostaessaan kuljetuspalvelun kuljetusyritykseltä palvelun alv-kanta on 24 %.
Lounasseteleiden soveltuminen ruoka-annoksiin
Tyypillisesti kaupan asiakas voi maksaa lounasseteleillä tai vastaavilla maksuvälineillä kaupasta ostettuja take away -annoksia, kuten salaatteja ja täytettyjä patonkeja. Myös kaupassa myytäviä ravintolan valmistamia annoksia voi olla mahdollista ostaa lounasseteleillä.
”Verohallinnon linjauksen mukaan lounasseteleillä tai muilla ateriaetuun tarkoitetutuilla maksuvälineillä voi maksaa myös ravintoloiden valmistamia annoksia, kun kyse on mukaan otettavista take away -annoksista. Käytännössä merkitystä on siis sillä, miten ruoka on esillä kaupassa ja millaisena se myydään – ei sillä, onko kyse ravintolan kaupalle myyntiin valmistamasta annoksesta”, Jääskeläinen toteaa.
Kuva: 123RF