Nuorten Kaupan polku -hanke jatkuu kesätöiden merkeissä
Kolmas Kaupan polku -hanke on edennyt loppusuoralle: nuorten työkokeiluvaihe päättyi 17.5., ja poikkeuksellisesta keväästä huolimatta noin joka kolmas työkokeilun suorittanut saanee jatkaa kesä- tai vakituisessa työssä kaupassa. Nuorten Kaupan polku -hanke toteutetaan seuraavan kerran keväällä 2021 – jotain ihan uutta on luvassa tulevana syksynä!
Kaupan liitto, Ohjaamo Helsinki, Stadin ammatti- ja aikuisopisto sekä yhteistyöyritykset – HOK-Elanto, Musti ja Mirri, Clas Ohlson, K-Citymarket Easton Helsinki sekä Tokmanni – ovat vastanneet kuluneen kevään Kaupan polku -hankkeesta. Osapuolten tavoitteena on ollut tarjota työttömille 18−29-vuotiaille helsinkiläisnuorille tukea uuden työn saamiseen kaupan alalta.
Kolmas Kaupan polku käynnistyi tammikuussa rekrymessuilla, ja haastatteluiden ja valintojen pohjalta solmittiin 23 työkokeilusopimusta. Työkokeiluvaihe alkoi helmikuun puolivälissä.
”Nuoret osallistuivat kevään aikana Stadin ammatti- ja aikuisopiston järjestämille käytännönläheisille koulutusjaksoille. Lähiopetuspäiviä piti alkuperäisen suunnitelman mukaan olla kahdeksan, mutta koronatilanne muutti hieman suunnitelmia. Kuusi lähiopetuspäivää ehdittiin toteuttaa, yksi muuttui verkkototeutukseksi ja yksi peruuntui kokonaan”, kertoo Kaupan liitossa hankkeesta vastaava asiantuntija Mervi Angerma-Niittylä.
”Ohjaamo Helsingin uraohjaajat kävivät työkokeilun aikana työpaikoilla tukemassa sekä nuoria että työpaikkaohjaajia. Uraohjaajien työ on saanut mukana olleilta yrityksiltä paljon kiitosta”, Angerma-Niittylä jatkaa.
Takana poikkeuksellinen kevät niin nuorille kuin työnantajillekin
Yhteensä 16 nuorta vei työkokeilun läpi koronakeväästä huolimatta. ”Muutama nuori joutui keskeyttämään työkokeilun terveyssyistä ja muutamilla motivaatio ei vielä riittänyt työkokeilun suorittamiseen”, Angerma-Niittylä kertaa.
Kumppaneiden yhteisenä tavoitteena oli, että nuorille tarjotaan onnistuneen työkokeilun päätyttyä vähintään kesätyöpaikka.
”Koronatilanteen aiheuttamien lomautusten takia kaikki mukana olleet yritykset eivät kuitenkaan voineet näin toimia, vaikka olivatkin oikein tyytyväisiä työkokeilijoihinsa. Muutama nuorista ei ottanut tarjottua kesätyötä vastaan sillä perusteella, että kaupassa työskentely ei tuntunut omalta – muutama ei halunnut jatkaa vallitsevassa poikkeustilanteessa”, Angerma-Niittylä kertoo.
”Kesätyösopimusten solmiminen on jäänyt paljon tavanomaista myöhäisemmäksi koronan aiheuttaman epävarmuuden vuoksi. Työkokeilun loppuun asti suorittaneista nuorista noin joka kolmas saanee kesätyösopimuksen ja yhden työkokeilijan osalta päädyttiin yhteisymmärryksessä työkokeilun jatkamiseen suomen kielen taidon kartuttamiseksi”, hän lisää.
Erityisen ilahduttavana Angerma-Niittylä pitää nuorilta saatua palautetta. ”Nuoret kiittelivät palautteissaan niin kaupan esimiehiä, työkavereita, opettajia kuin uraohjaajiakin.”
Kaupan polku saa jatkoa – myös uudella tavalla
Neljäs nuorille tarkoitettu Kaupan polku -hanke käynnistyy tammikuussa 2021 pidettävällä rekrytilaisuudella, mutta ennen sitä on tarkoitus järjestää uusi pilotti.
”Tulevana syksynä pilotoidaan aikuisille eli 30-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille suunnattu Kaupan polku -hanke”, Mervi Angerma-Niittylä iloitsee.
”Osallistujiksi odotetaan erityisesti alanvaihtajia ja esimerkiksi pitkään perhevapaalla olleita henkilöitä, jotka haluavat palata työelämään. Koska kysymys on aikuisista, on työkokeiluvaihe hieman lyhyempi kuin nuorilla, joilla ei useinkaan ole aiempaa työkokemusta. Myös lähiopetuspäiviä on vähemmän. Uutena asiana selvitetään mahdollisuutta tarjota työkokeilun aikana Stadin ammatti- ja aikuisopiston suomen kielen opetusta sitä tarvitseville”, Angerma-Niittylä kertoo.
”Pitempiaikaisena tavoitteenamme on levittää Kaupan polku -mallia myös muiden isojen kaupunkien Ohjaamojen käyttöön”, hän lisää.
Lue Kaupan liiton 17.1. julkaisema uutinen: Tuettua polkua pitkin kauppaan töihin – nuorilla hakuaikaa 24.1. saakka
Pääkuva 123RF, kuvituskuva Tokmanni