Hiiliviljely vähentää ruokaketjun ympäristökuormitusta
Maatalouden ravinnepäästöt kuormittavat ja rehevöittävät Itämerta huomattavasti. Viljelymenetelmät, jotka sekä parantavat maaperän kasvukuntoa että edistävät hiilensidontaa ovat siksi tärkeitä.
Perheyritys Berner Oy toimii viljelijöiden kumppanina Viljelijän Berner -liiketoimintayksikkönsä kautta. Viljelijöiden kanssa yhdessä tehtävällä tuote- ja menetelmäkehitystyöllä ja oppien levittämisellä on merkitystä koko ruokaketjun ympäristövaikutuksiin.
”Maa on maanviljelyssä tärkein tuotannontekijä. Maan kasvukunnosta huolehtiminen, siis maan rakenne ja vesitalous ja sitä kautta multavuus, vaikuttavat kasvien kykyyn kasvaa ja sitoa maaperässä olevia ravinteita. Mitä paremmin kasvit kasvavat, sitä enemmän ne sitovat hiilidioksidia ilmasta ja muuttavat sitä orgaaniseksi aineeksi”, Viljelijän Bernerin liiketoimintajohtaja Kalle Erkkola taustoittaa.
”Haluamme edistää maatalouden kiertotalousratkaisuja sekä lisätä osaamista ja ylipäätään tietoisuutta hiiliviljelystä.”
Hiiliviljely tarkoittaa viljelymenetelmiä, joiden avulla peltomaan potentiaalia sitoa ja varastoida hiiltä voidaan nopeuttaa. Se auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, turvaa kestävää ruuantuotantoa ja vähentää ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin ja sitä kautta niiden rehevöitymistä. Suomessa hiiliviljelyä edistää näkyvimmin Baltic Sea Action Group (BSAG), sen Carbon Action -yhteistyö ja Itämeri-sitoumus.
Hiiliviljelytietoa asiakkaille
Bernerin maatalousliiketoiminta liittyi kesällä 2020 BSAG:n Itämeri-sitoumukseen. Jo aiemmin, 2017, siihen oli liittynyt yhtiön kuluttajaliiketoiminta. Tuossa sitoumuksessa Berner keskittyi ravinteiden kestävään kierrätykseen. Se mm. julkaisi kierrätysravinteita sisältävän puutarhalannoitteen kotipuutarhoille ja selvitti uusia ravinteiden kierrätysmahdollisuuksia.
Viljelijän Bernerin Itämeri-sitoumuksen ytimessä on nimenomaan sen oppiminen, kuinka maaperän kasvukuntoa voidaan parantaa, millaisia hiilensidonnan menetelmiä voisi käyttää, miten hyödyntää näitä oppeja Bernerin tuote- ja palvelukehityksessä ja välittää niitä viljelijöille.
Berner on liittynyt mukaan myös BSAG:n Carbon Action -yhteistyöhön. Se tuo ruokaketjun toimijoita – tutkijoita, viljelijöitä ja yrityksiä – yhteen kehittämään hiiliviljelyä.
Moni asia linkittyy jo hiilensidontaan
”Kun paneuduimme hiilensidonta-ajatteluun, tajusimme, että monet asiat, joita jo olemme tehneet, linkittyvät siihen”, Erkkola kuvaa.
”Tällaisia ovat kasvien kasvukunnosta huolehtiminen ja sellaisten viljelymenetelmien kehittäminen, joissa pellot pidetään mahdollisimman hyvin ympärivuotisesti kasvamassa. Silloin sadevesi ei huuhdo ravinteita niin herkästi pois. Tuomme myös kasveja, jotka tuottavat biomassaa tehokkaasti ja ovat siksi tehokkaita hiilensitojia.”
Erkkola ottaa esimerkiksi uusia nurmiseoksia, ruokonatalajikkeita. Ne tuottavat syvän juuriston ja paljon biomassaa. Ruokonataa on Suomessa viljelty, mutta uudet lajikkeet on jalostettu lehdiltään pehmeämmiksi. Siten ne ovat rehuna parempia, ja naudat pitävät niistä enemmän.
Toinen esimerkki on kevätruisvehnä. Se on viljakasvi, joka korjataan nautatiloille täysrehuksi. Koko kasvi, ei ainoastaan jyvät.
”Kevätruisvehnä tuottaa satoa hyvin ja sitoo hiiltä sitä kautta. Se käyttää pellon resursseja tehokkaasti”, Erkkola vetää yhteen.
Se siis vaatii vähemmän peltoalaa.
Berner kehittää myös kiertotalousravinteita.
”Myynnissä on jo lannoitteita, joissa osa raaka-aineista on peräisin metsäteollisuuden sivuvirroista. Tällä hetkellä hyödynnämme pääasiassa valikoitua tuhkaa.”
Käytännön työt alkamassa
Käytännön kokemusta siitä, miten Viljelijän Berner levittää uutta tietoa ja kenties uusia toimintatapoja eteenpäin, ei ole vielä ehtinyt kertyä paljon.
”Asiantuntijamyyjämme eri puolilla maata tekevät päivittäin yhteistyötä viljelijöiden kanssa. Asiakasrekisterissämme on noin puolet kaikista Suomen viljelijöistä. Teemme heidän kanssaan tuote- ja menetelmäkehitystä, ja tuomme uusia ajatuksia suoraan käytäntöön. Hiiliviljelyn osalta työ on alkamassa, kun viljelijöiden kesä- ja korjuukiireet helpottavat”, Kalle Erkkola toteaa.
Berner-konsernin liikevaihto oli vuonna 2019 vajaat 304 miljoonaa euroa. Konserni työllisti runsaat 500 henkilöä. Sen maatalousliiketoiminta tarjoaa kasvinsuojeluaineita, lannoitteita, siemeniä, viljelytarvikkeita ja niihin liittyvää neuvontaa. Kuluttajaliiketoiminta valmistaa mm. kosmetiikka- ja hygieniatuotteita, autonhoitotuotteita sekä pesu- ja puhdistusaineita.
Kuva: Viljelijän Berner
Uusiutuva kauppa 2035 on kaupan toimialan vähähiilisyystiekartta. Sen tavoitteena on, että suomalainen kauppa on toimialansa globaali ilmastoedelläkävijä ja saavuttanut hiilineutraaliuden vuonna 2035. Lue lisää aiheesta täältä. #tiekartat