Kaupan vuosi
Päättyvä vuosi on tarjonnut kaupalle sekä synkkiä että valoisia tunnelmia. Covid-19 on kohdellut kaupan toimialoja ja yrityksiä hyvin eri tavoin, ja kuukausittaiset vaihtelut myynnissä ovat olleet poikkeuksellisen isoja. Kaikilla ei ole mennyt hyvin, mutta useat kaupan yritykset päätyvät ennätystuloksiin.
Kaikkia kauppoja on yhdistänyt epävarmuus tulevasta ja vahvat panostukset turvallisuuteen. Työntekijöiden ja asiakkaiden suojaaminen pleksein, maskein, käsidesein ja turvavälein on ollut onnistunutta. Kaupat eivät pandemian missään vaiheessa ole olleet koronalinkoja. Tämä on varmasti vaikuttanut siihen, etteivät viranomaiset ole harkinneet aukioloaikojen rajoittamista kauppojen sulkemisista puhumattakaan.
Epävarmuuden ja tehostettujen hygieniatoimien lisäksi kauppaa on yhdistänyt verkkokaupan kasvu. Ennätykset on rikottu tänä vuonna moneen kertaan. Erityisesti päivittäistavarakauppa on ottanut ison digiloikan, johon toki oli osin valmistauduttu jo aikaisemmin. Kova kysyntä käynnistyi kuitenkin vasta pandemian myötä, joten investointeja jouduttiin tekemään vauhdilla. Osalla erikoiskauppaakin oli verkkokaupan tarjonnassa kirittävää.
Lopullisen arvion koronavuoden onnistumisesta voi kuitenkin tehdä vasta joulukuun jälkeen. Erityisesti osalle erikoiskauppaa joulukaupan sujuminen hyvin on avainasemassa. Koko vähittäiskauppa yltää toki plussalle koko vuoden myynnin kasvun osalta, mutta joulu ratkaisee prosenttiluvun suuruuden.
Päättyvä vuosi on kuitenkin ollut kaupalle muutakin kuin pelkkää koronaa. Edunvalvonnassa olemme saaneet olla tarkkana, jotta kauppaa koskevat lainsäädäntöhankkeet olisivat edenneet järkevissä uomissa. Autojen latauspisteiden rakennusvaatimusten osalta saavutimme torjuntavoiton ja velvoitteet jäivät kohtuullisiksi. Myös jätelaki on etenemässä eduskuntaan kaupan kannalta järkevässä muodossa. Kustannukset kasvavat, kuten etukäteen tiedettiin, mutta rajatusti.
Etenemistä on tapahtunut julkisen hallinnon muidenkin kaupan kannalta tärkeiden hankkeiden osalta. Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla valmisteltu Kaupan tulevaisuusselonteko saadaan valmiiksi ensi vuoden alkupuolella, ja ministeriöllä on ollut sen suhteen hyvä yhteistyöote.
Maankäyttö- ja rakennuslain valmistelusta sekä apteekkiuudistuksen etenemisestä kantautuu puolestaan huolestuttavia viestejä. On tärkeää, että hallitus ja virkamiehet kuuntelevat elinkeinoelämän ääntä myös näissä hankkeissa. Kaavoituksen sujuvoittaminen ja sääntelyn vähentäminen olisi Suomen kilpailukyvyn ja tuottavuuden kasvun näkökulmasta enemmän kuin tarpeen.
Kaupan toimintaedellytysten parantamisessa riittää siis ensi vuodellekin töitä. Sitä ennen Suomi laskeutuu joulun viettoon poikkeuksellisissa tunnelmissa. Koronan toinen aalto on osoittautunut voimalliseksi, eikä sen talttuminen ole ainakaan vielä näköpiirissä, joten kauppaa haastava epävarmuus ei pääty vielä jouluun. Rokotteiden valmistuminen luo kuitenkin toivoa paremmista ajoista, vaikka paluu normaaliin on edessä todennäköisesti vasta ensi vuoden puolivälissä.