Energiaremontti ja -valinnat kirittivät Marimekon hiilineutraaliutta
Marimekko pääsi hiilineutraaliksi omien toimintojensa osalta viime vuoden aikana, osin kompensoimalla päästöjä. Seuraavaksi se pienentää kompensoitavaa ja pyrkii vähentämään päästöjä myös koko tuotantoketjussaan.
Marimekon pääkonttori, kangaspaino ja myymälät Helsingin Herttoniemessä sekä sen omat toimistot ja myymälät ympäri maailmaa ovat nyt hiilineutraaleja.
Iso askel tätä kohti otettiin jo 2016. Silloin yrityksen kangaspaino siirtyi käyttämään uusiutuvaa biokaasua. Sitä tehdään elintarviketeollisuuden ja kotitalouksien jätteistä ja maatalouden jätteistä, ja se kattaa lähes 60 prosenttia kiinteistön energiankulutuksesta.
Seuraava loikka otettiin 2020, kun 1970-luvulla rakennetun Herttoniemen-toimitalon peruskorjaus ja perusteellinen energiaremontti valmistuivat. Pinta-alaltaan 11 000 neliömetrin talon energiaremontti vähensi yhtiön omaa hiilijalanjälkeä melkoisesti.
”Vuoteen 2016 verrattuna kaukolämmön kulutuksemme lähestulkoon puolittui, ja sähkön kulutus pieneni 30 prosenttia. Remontin yhteydessä tehtiin investointeja muun muassa ilmanvaihtoon, rakennusautomaatioon ja valaistukseen”, kertoo Marimekon vastuullisuuspäällikkö Saara Azbel.
Mittavassa, lähes 30 eri osiota käsittäneessä remontissa uusittiin lisäksi mm. kangaspainon vedenjäähdytyskone ja painantapesukoneen likaveden lämmön talteenotto.
Herttoniemessä sijaitsevan kangaspainon ja pääkonttorin päästöt olivat 2019 lopussa noin 300 hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Yritys on pystynyt vähentämään päästöjään vuoden 2019 loppuun mennessä lähes 80 prosenttia vuoden 2010 tasosta. Aiemmin tavoitteeksi oli asetettu 50 prosentin vähennys 2020 loppuun mennessä.
Vuonna 2020 Marimekko kompensoi Herttoniemen kiinteistön päästöjen lisäksi omien toimintojensa ja omien myymälöidensä päästöt tukemalla metsitysprojektia Ugandassa sveitsiläistaustaisen myclimate-organisaation kautta. Lisäksi Marimekon logistiikkatoimittajien kompensaatioprojektien kautta kompensoidaan Suomen myymälä- ja verkkokauppatoimitusten päästöt muualla Euroopassa.
Seuraava tavoite kompensoitavien päästöjen leikkaus
Päästöjen vähentäminen edellyttää tietoja niiden lähteistä ja määristä. Vuosina 2019‒20 Marimekko selvittikin Herttoniemen kiinteistön, toimistojen ja omien myymälöidensä hiilijalanjäljen. Marimekolla on yhteensä 153 myymälää eri puolilla maailmaa. Noin kolmannes niistä on sen omia.
Hiilijalanjälkiselvitykset käsittivät muun muassa energiantuotannon ja -kulutuksen, käytetyt materiaalit ja laitteet, jätteet, henkilöstön lounaat, työmatkat ja liikematkustuksen.
”Selvitykset ovat auttaneet hahmottamaan osien kokoluokkaa ja sitä, mitä voimme tehdä hiilijäljen pienentämiseksi. Suurimmat tekijät ovat toki energia ja työhön liittyvä lentäminen. Kävi kuitenkin ilmi, että Herttoniemessä päivittäisen tekemisen, kuten työmatkojen, toimipisteiden jätteiden ja työpaikkaruokailun osuus on yllättävän iso, noin kolmannes omasta hiilijäljestämme”, Azbel kuvaa.
Tulevaisuudessa tavoitteena on pienentää myös tätä hiilijalanjälkeä.
Yrityksen seuraava tavoite on pienentää päästöjä 40 prosentilla vuoden 2025 loppuun mennessä.
”Pyrimme lisäämään uusiutuvaa energiaa omassa toiminnassamme entisestään. Esimerkiksi myymälöiden osalta se ei ole täysin omissa käsissämme, sillä olemme vuokralaisena useissa kiinteistöissä”, Azbel toteaa.
Logistiikan päästöt määrä puolittaa
Marimekon kaltaisen yrityksen kaikkien suurimmat ilmasto- ja ympäristövaikutukset tulevat kuitenkin sen toimitusketjusta, kuten materiaalien tuotannosta ja käytöstä sekä logistiikasta.
”Arvioimme, että oman toimintamme ja ostamamme logistiikan päästöt ovat noin neljännes vuotuisista päästöistä. Materiaalien tuotannon, raaka-aineen kasvatuksen, ompelun ja muun ennen meitä tapahtuvan toiminnan osuuden arvioidaan olevan 60‒80 prosenttia. Siksi on tärkeää, että meillä on tavoitteita myös arvoketjulle”, Saara Azbel painottaa.
Marimekko on asettanut tavoitteekseen mm. vähentää logistiikan päästöjä puoleen kuljetettua kiloa kohti vuoteen 2025 mennessä. Yritys koettaa vaikuttaa tuotannon päästöihin tekstiilimateriaalien valinnoilla sekä kannustamalla toimittajiaan toimimaan ympäristöystävällisesti. Yrityksen tavoite on, että viiden seuraavan vuoden kuluessa tekstiilimateriaalien ympäristöjalanjälki pienenee 30 prosenttia.
Kiertotalouteen lisää huomiota
Yhtiö pyrkii myös tehostamaan kiertotaloutta. Se on yksi Marimekon joulukuussa julkaiseman vastuullisuusstrategian teemoista. Siihen liittyy kestävän, ei-kertakäyttömuodin tuottaminen, tuotteiden eliniän pidentäminen, kierrätettävyyden huomioon ottaminen materiaalien valinnassa ja loppuun kuluneiden tuotteiden kierrättämisen tekeminen asiakkaille helpoksi.
”Vaatteiden eliniän pidentämisellä on suuri rooli meidän ja koko toimialan päästöjen pienentämisessä. Koetamme tukea kuluttajaa käyttämään tuotteita mahdollisimman pitkään ja kierrättämään ne seuraavalle omistajalle.”
Tämän vuoden aikana Marimekko pilotoikin käytettyjen vaatteiden myyntiä oman verkkokauppansa kautta. Jo useita vuosia sen liikkeisiin on voinut tuoda käytettyjä Mari-vaatteita, jotka sen kierrätyskumppani on myynyt edelleen.
Kuva: Marimekko
Uusiutuva kauppa 2035 on kaupan toimialan vähähiilisyystiekartta. Sen tavoitteena on, että suomalainen kauppa on toimialansa globaali ilmastoedelläkävijä ja saavuttanut hiilineutraaliuden vuonna 2035. Lue lisää aiheesta täältä. #tiekartat