Yritykset tarvitsevat nyt ajantasaista tietoa Ukrainan tilanteen vaikutuksista
Monien yritysten huolena ovat tällä hetkellä henkilöstön hyvinvointi, Venäjällä ja/tai Ukrainassa olevien omaisuuserien kohtalo, maksuliikenteen jatkuminen, asetettujen pakotteiden noudattaminen sekä asiakas- ja päämiessuhteet. Yritykset tarvitsevat ajantasaista tietoa Ukrainan tilanteen vaikutuksista.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkuu seitsemättä päivää ja muun muassa Ukrainan suurimpien kaupunkien, Kiovan ja Harkovan ympärillä taistellaan.
Kansainvälinen yhteisö on tuominnut laajasti Venäjän hyökkäyksen ja esimerkiksi EU, Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Japani ovat asettaneet yhteisiä talouspakotteita Venäjälle. Yleinen asenneilmapiiri EU:ssa on muuttunut Venäjän hyökkäyksen jälkeen merkittävästi. Kaksi pakotekierrosta EU:n toimesta on nyt käyty, kolmatta valmistellaan. Pakotteet ulotetaan koskemaan myös oligarkkeja. Tätä kirjoitettaessa Venäjän mahdollisista vastapakotteista ei ole vielä tietoa.
EU ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet tiistaina 1.3. ja keskiviikkona 2.3. sulkevansa ilmatilansa kokonaan kaikilta venäläisiltä lentokoneilta, ja Venäjä reagoi EU:n ilmoitukseen vastaamalla tiistaina 1.3., että se sulkee 36 maalta ilmatilansa.
EU on yhdessä Britannian, Kanadan ja Yhdysvaltojen kanssa päättänyt sulkea ulos tiettyjä venäläispankkeja Swift-järjestelmästä. Ulossuljettavat pankit ovat VTB, Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossija, Sovcombank ja VEB. EU myös estää kaiken kaupankäynnin Venäjän keskuspankin kanssa. Venäjän valuuttavarannoista lähes puolet on ulkomailla. Venäjän koko valuuttavaranto on noin 600 miljardia euroa.
Rahoitusalan pakotteet tulevat romahduttamaan ruplan arvon ja pidemmällä aikavälillä Venäjän talouden. Venäjän keskuspankki nosti maanantaina 28.2. ohjauskorkonsa 20 prosenttiin. Moskovan pörssi ei ole vielä tällä viikolla avautunut.
Pakotteet eivät koske suoraan kaikkia Venäjän-kauppaa tekeviä yrityksiä, mutta rahoitusalan pakotteet tulevat koskemaan kaikkia. Monet kaupan alan yritykset ovat reagoineet muun muassa poistamalla venäläisiä tuotteita valikoimistaan. ”Made in Russia” ei ole nyt valttia. Venäjän liiketoiminnoista tulee suurelta osin merkityksettömiä, ainakin joksikin aikaa. Myös Venäjälle investoineet yritykset joutuvat arvioimaan tulevaisuuttaan Venäjällä.
”Venäjän liiketoiminnoista tulee suurelta osin merkityksettömiä, ainakin joksikin aikaa.”
Kriisillä tulee olemaan suuria vaikutuksia energian ja joidenkin raaka-aineiden hintoihin. Miten tämä vaikuttaa inflaatioon ja yleiseen korkotasoon, jää nähtäväksi.
Vaikutukset kansainväliseen logistiikkaan tuntuvat suoraan Venäjän suljettua ilmatilansa. Myös junakuljetukset Venäjän läpi vaikeutuvat ja ovat jo vaikeutuneet. Suurista logistiikan toimijoista esimerkiksi Maersk ilmoitti tiistaina 1.3. lopettavansa kuljetukset Venäjälle toistaiseksi.
Monilla Kaupan liiton jäsenyrityksillä on liiketoimintaa Venäjällä ja/tai Ukrainassa. Yritysten huolena ovat tällä hetkellä henkilöstön hyvinvointi, Venäjällä ja/tai Ukrainassa olevien omaisuuserien kohtalo, maksuliikenteen jatkuminen, asetettujen pakotteiden noudattaminen sekä asiakas- ja päämiessuhteet. Yritykset tarvitsevat ajantasaista tietoa tilanteesta ja sen kehittymisestä.
Kaupan liitto on jäseniään varten, käänny puoleemme, jos tarvitset apua.
Voimia erikoisiin aikoihin kaikille!
Lauri Leskinen on johtava asiantuntija Teknisen Kaupan Liitossa ja Kaupan liitossa. Hän toimii myös kauppapolitiikan valiokunnan ja Venäjän-kaupan valiokunnan sihteerinä.
Ukrainan sodasta aiheutuva tilannekuva elää päivittäin. Kaupan liitto seuraa vaikutuksia ja tekee tiivistä yhteistyötä EK:n kanssa. Kaupan liitto järjestää 24.3. kaikille avoimen ja maksuttoman webinaarin Ukrainan sodan vaikutuksista kaupan alaan. Voit ilmoittautua webinaariin täällä.
Hyödyllistä tietoa yrityksille Ukrainan tilanteen vaikutuksista:
Oikean tilannekuvan ylläpitäminen on liittoyhteisössä keskitetty EK:n Ukraina-tilannehuoneeseen: Venäjä-pakotteiden hyötytietoa yrityksille (päiv. 1.3.) (ek.fi)
Suomen Ulkoministeriön Ukraina-sivustolla on ajankohtaista tietoa myös mm. pakotteista ja matkustussuosituksista: Venäjän hyökkäys Ukrainaan – Ulkoministeriö (um.fi)
Erillisenä nostona UM:n sivustolta: Venäjälle myönnetyt kaksikäyttötuotteiden vientiluvat perutaan – Ulkoministeriö (um.fi)
Tietoa myös myös työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla: Venäjän hyökkäys Ukrainaan – Työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu (tem.fi)