Kauppa eduskuntavaalien agendalla
Eduskuntavaalit ovat jälleen lähestymässä ja hallitus yrittää kuumeisesti saada vaalikauden viimeiset lakiesitykset valmiiksi. Takaraja on tällä kertaa marraskuun 17. päivä. Jos se ylittyy, eduskunta ei ehdi käsitellä hallituksen esityksiä, vaan ne raukeavat. Hallituksella on siis paljon pelissä, jos se haluaa saada ohjelmaansa kirjattuja tavoitteita vielä maaliin.
Hallituksen mankelista puristuu suurella todennäköisyydellä ajoissa ainakin pitkään ja perusteellisesti valmisteltu kaupan tulevaisuusselonteko. Se on jo valmis, eivätkä hallituspuolueiden poliittiset erimielisyydet uhkaa jättää sitä eduskuntakäsittelyn ulkopuolelle. Ohjausryhmän työhön osallistuneena tiedän odottaa kelpo paperia, jonka julkaisu mahdollistaa hyvän keskustelun alan kehittämisestä ja toimintaedellytysten vahvistamisesta. Se myös mahdollistaa faktoihin perustuvan vuoropuhelun kaupan erityiskysymyksistä, kuten monopoleista ja ruoan hinnanmuodostuksesta.
Selontekokeskustelussa voimme lisäksi jatkaa Kaupan liiton hallitusohjelmatavoitteiden esiintuomista. Julkaisimme ne syyskuussa ja linjausten sisällyttäminen seuraavan hallituksen ohjelmaan takaisi kaupalle menestyksen eväitä myös tulevaisuudessa.
Ensinnäkin kaupan näkökulmasta on kipeästi tarvetta rakenneuudistuksille. Niitä on saatava aikaan verotuksessa ja työmarkkinoilla. Kannustinloukkuja on purettava ja työn vastaanottaminen tehtävä aina kannattavaksi. Ansiotuloverotusta pitää myös keventää sekä työlainsäädäntö saatava vastaamaan paremmin nykyaikaisen työelämän vaateisiin. Uudistuksilla on lisäksi mahdollista turvata kuluttajien ostovoimaa sekä paikata valtion budjetin tasapainoa.
Toinen keskeinen tavoite kaupalla on sääntelyn sujuvoittaminen. On huolehdittava siitä, ettei kaupan toimintaa ja investointeja vaikeuteta turhilla ja nopeasti muuttuvilla säädöksillä. Purettavaa ja uudelleenarviointia tarvitaan erityisesti kauppatoiminnan luvissa ja kaavoituksessa sekä apteekki- ja alkoholisääntelyssä. Esimerkiksi apteekkitoiminnan osalta Kilpailu- ja kuluttajavirasto on laatinut selkeät askelmerkit siitä, miten kauppaa kannattaisi vapauttaa lääketurvallisuudesta huolehtien. Toimeenpanoon voidaan edetä siis nopeasti.
”Hyvinvoinnin takaaminen myös jatkossa on mahdollista vain, jos kaupan asiat ovat agendalla tulevien kuukausien vaalikeskusteluissa.”
Kolmas teema on ollut vahvasti esillä myös tällä vaalikaudella, eikä sitä voi missään tapauksessa jättää varjoon jatkossakaan. Tarvitaan vihreitä valintoja tukevaa ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Kaupalla on tärkeä rooli hiilineutraalin Suomen ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Siksi esimerkiksi palvelualojen sähköveron palauttaminen teollisuuden tasolle kannustaisi toimijoita hiilijalanjälkeä pienentäviin investointeihin.
Kauppa työllistää yli 290 000 suomalaista ja luo noin 10 prosenttia Suomen BKT:sta. Ala vastaa siten sangen isosta osasta suomalaisten hyvinvointia. Sen takaaminen myös jatkossa on mahdollista vain, jos kaupan asiat ovat agendalla tulevien kuukausien vaalikeskusteluissa. Lisäksi tarvitaan vahvoja kirjauksia seuraavaan hallitusohjelmaan.
Mari Kiviniemi on Kaupan liiton toimitusjohtaja.
Kuva: Marjo Koivumäki Studio Apris oy