Ikeassa työntekijöitä yli 70 kansallisuudesta: ”Monimuotoinen työyhteisö on luova ja innovatiivinen”
Ikeassa työ vastuullisuuden eteen ei ole uutta, vaan monimuotoista, inklusiivista ja osallistavaa työyhteisöä on rakennettu jo usean vuoden ajan. ”Olemme ylpeitä moninaisesta työyhteisöstämme, sillä se haastaa meitä ajattelemaan ja toimimaan luovasti”, kiteyttää Ikean monimuotoisuudesta vastaava johtaja Catharina Van Den houwe.
Ikea Suomessa työskentelee tällä hetkellä 73:a eri kansallisuutta edustavaa työntekijää.
Vastuullisuustyötään Ikea Suomi on vahvistanut entisestään rekrytoimalla tasa-arvoon, monimuotoisuuteen ja osallisuuteen keskittyvän johtajan. Vuoden alussa aloittanut Equality Diversity & Inclusion Leader Catharina Van Den houwe näkee taustoiltaan erilaiset työntekijät Ikeassa rikkautena, sillä he tuovat taloon ainutlaatuista osaamista.
”Olemme hyvin ylpeitä siitä, että työyhteisömme on niin moninainen. Monipuoliset ja osallistavat tiimit ovat luovempia ja innovatiivisempia, sillä jäsenet haastavat toisiaan ajattelemaan ja toimimaan eri tavalla”, Van Den houwe kuvailee.
Catharina Van Den houwella on vahva, yli 20 vuoden työkokemus vähittäiskaupasta ja HR:stä johtajan, kouluttajan ja valmentajan rooleissa. Monimuotoisuus- ja inklusiivisuustyö Suomen Ikeassa on osa People & Culture -strategiaa, ja se on myös osa koko kansainvälisen Ingka-konsernin liiketoimintasuunnitelmaa.
Henkilöstön tausta heijastaa paikallista arkea
Ikean tavoite on rakentaa vastuullista ja tasa-arvoista arkea, jossa jokainen voi olla oma itsensä. Paikallinen arki heijastuu Ikean henkilökunnassa.
”Tavoitteenamme on huomioida toiminnassamme kaikki vähemmistöt. Uskomme vahvasti, että monimuotoinen työyhteisö palvelee paremmin myös moninaista asiakaskuntaamme”, Van Den houwe sanoo.
Miten sitten monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta työyhteisössä rakennetaan? Ainakin koulutuksen avulla, sillä Ikea näkee jokaisen työntekijän vastuulla olevan osallistavan työkulttuurin ja työympäristön luomisen.
”Jotta tasapuolisuus toteutuisi arjessa, tuemme esihenkilöitämme toimimaan tiedostamattomia ennakkoluuloja vastaan, esimerkiksi rekrytointi- ja seuraajasuunnittelussa. Tähän tarjoamme kahta eri koulutusohjelmaa, joissa keskitytään erityisesti juuri näihin teemoihin”, Van Den houwe avaa.
”Lisäksi työntekijöillemme on olemassa erilaisia digitaalisia koulutusohjelmia, ja niiden teemoina ovat tasa-arvo, monimuotoisuus ja osallisuus. Koulutusohjelmissa käydään läpi esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa ja sukupuolten välistä tasa-arvoa Ingka-konsernissa”, hän jatkaa.
Ikea toteuttaa henkilöstölleen laajan sisäisen kyselyn vuosittain. Viimeisimmän kyselyn mukaan 90 prosenttia henkilöstöstä koki, että IKEA on sitoutunut tukemaan monimuotoisuutta ja osallistavaa kulttuuria.
”Tämä on myös yksi asioista, joista olemme todella ylpeitä: henkilökuntamme näkee ja tunnustaa työmme. Monimuotoisuuden ja inkluusion teemat ovat myös vahvasti näkyvillä sisäisessä viestinnässämme”, Van Den houwe korostaa.
”Juhlistamme esimerkiksi kaikkia tärkeitä kansainvälisiä monimuotoisuuteen ja inklusiivisuuteen liittyviä päiviä, kuten rasisminvastaista päivää, IDAHOT-päivää ja Pride-kuukautta sekä viestimme niistä sisäisesti.”
Ikea osallistuu myös julkisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvon edistämiseen kesäkuun Pride-viikolla.
”Teemme Pride-viikon lisäksi ympärivuotista työtä LGBT+-oikeuksien puolesta.”
Anonyymi rekrytointi suunnitteilla
Ikeassa rekrytoijat on Van Den houwen mukaan koulutettu havainnoimaan tiedostamattomia ennakkoluuloja. Anonyymi rekrytonti on silti tarkoitus ottaa tulevaisuudessa käyttöön.
”Anonyymi rekrytointi sulkisi pois kaikki mahdolliset tiedostamattomat ennakkoluulot palkkausprosessista”, Van Den houwe näkee.
Työntekijöiltään Ikea vaatii suomen tai englannin kielen perustason osaamista. Perustason osaaminen on tärkeää turvallisuussyistä.
”Joissakin, vaikkapa tavaratalojen henkilöstöpäälliköiden tehtävissä, edellytetään sujuvaa suomen kielen taitoa. Monissa tehtävissä kuitenkin suomen tai englannin kielen perusosaaminen riittää.”
Monimuotoisen työyhteisön haasteena on Van Den houwen mielestä tutustuminen tuntemattomaan, ja se vaatii ponnisteluja ihan jokaiselta. Jokainen päivä on kehittymistä vastuullisesti toimivassa työyhteisössä.
Ikea Suomi aloitti vuonna 2021 Suomen Pakolaisavun kanssa yhteistyön tukeakseen pakolaisten työllistymistä. Hanke käynnistettiin Espoon tavaratalossa tammikuussa 2021, ja saman vuoden syksynä se laajeni Vantaan tavarataloon ja tänä vuonna myös Raisioon.
”Suuri ponnistus hankkeessa on ollut luoda uudet toimintatavat kumppanin kanssa sekä uudenlaiset haastattelukäytännöt, selkokielen käyttö rekrytoinnissa ja niin edelleen. Nyt näemme, että panostukset ovat kannattaneet, sillä olemme saaneet paljon hyvää palautetta”, Van Den houwe iloitsee.
Kuvat: Ikea Suomi / Viestintä