Yritysvastuudirektiivi etenee – kauppa korostaa myös jatkossa käytännöllisyyttä, kannustavuutta ja kansainvälisiä standardeja
Euroopan parlamentti hyväksyi eilen kantansa komission yritysvastuudirektiiviesitykseen. EuroCommercen pääjohtaja Christel Delberghe kommentoi päätöstä tuoreeltaan, ja myös Kaupan liitossa kokonaisuus on tiiviissä seurannassa. Parlamentin kannassa esimerkiksi mahdollisuutta toiminnan riskien huomioimiseen yrityksen omista lähtökohdista on parannettu. Myönteisestä suunnasta huolimatta lainsäädäntöesityksen hiomista vielä tarvitaan, kun parlamentin, neuvoston ja komission väliset trilogineuvottelut pian käynnistyvät.
Euroopan parlamentti vahvisti kesäkuun 1. päivänä kantansa komission yritysvastuudirektiiviesitykseen. Kaupan eurooppalaisen kattojärjestön EuroCommercen pääjohtaja Christel Delberghe kommentoi tuoreeltaan päätöstä.
”Vähittäis- ja tukkukaupan toimijat tukevat komission ehdotuksen tavoitetta ja toivottavat parlamentin oman kannanoton tervetulleeksi. Parlamentti on jo monessa suhteessa parantanut ehdotusta ja olimme tyytyväisiä siitä, että useita sidosryhmien esiin tuomia huolenaiheita ja suosituksia on otettu huomioon. Kehotamme kuitenkin trilogineuvottelujen kuluessa lainsäätäjiä edelleen parantamaan tekstiä, jotta lopputuloksesta saadaan käytännöllinen, harmonisoitu ja realistinen yritysten toiminnan näkökulmasta”, hän toteaa EuroCommercen tiedotteessa.
Vähittäis- ja tukkukaupan toimijat Euroopassa ovat Delberghen mukaan täysin sitoutuneita tukemaan yritysten asianmukaista huolellisuutta (Due Diligence) koko toimitusketjussa. Itse asiassa monet alan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön toimenpiteitä ja aloitteita asianmukaisen huolellisuuden edistämiseksi ja ihmisoikeuksien ja ympäristön suojelemiseksi koko EU:ssa. ”Pyrimmekin nyt lainsäädäntöön, joka tarjoaa ohjeita ja oikeudellista varmuutta yrityksille”, Delberghe täsmentää.
EuroCommerce vaatii toimivaa huolellisuusvelvoitetta ohjaavaa lainsäädäntöä, joka luo tasa-arvoiset toimintaedellytykset EU-tasolla ja auttaa yksinkertaistamaan siihen liittyvien raportointivaatimusten täyttämistä. Lainsäädännön tulisi tukea yritysvastuuta dynaamisena prosessina, joka vahvistaa yhteistyötä tukevaa toimintatapaa sekä kannustaa jatkuvaan oppimiseen ja parhaiden käytäntöjen jakamiseen. Toimintapolitiikka tulee muotoilla käytännöllisellä ja kannustavalla tavalla, joka huomioi yrityksen päivittäisen toiminnan haasteita ja monimutkaisuutta. Edelleen keskeisenä viitekehyksenä tulee olla kansainväliset standardit.
Myös Kaupan liitossa yritysvastuulainsäädännön kokonaisuutta seurataan tiiviisti.
”Kaupan liitto pitää tärkeänä, että tuleva direktiivi ohjaa yrityksiä keskittymään toimintansa kannalta oleellisten riskien ehkäisemiseen ja haasteiden ratkomiseen. Huolenaiheemme on, että yritysten kannustimet omaehtoiseen tekemiseen vähenevät ja pienemmillä yrityksillä on riski jäädä kansainvälisten arvoketjujen ulkopuolelle, jos säännöt ovat liian kuormittavia. Direktiiviä kuitenkin selvästi tarvitaan, jotta yrityksille saadaan yhteiset eurooppalaiset pelisäännöt”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Ilari Kallio toteaa.
EuroCommercen painotukset yritysvastuudirektiivin jatkotyöstöön:
- Lainsäädännön vaikutuksia pienille ja keskisuurille yrityksille on harkittava huolellisesti, sillä ne muodostavat enemmistön vähittäis- ja tukkukaupan alan yrityksistä. Näillä yrityksillä ei ole samoja resursseja kuin suuremmilla yrityksillä perusteellisiin riskiarviointeihin ja huolellisuusvelvoitteen seuraamiseen. OECD:n ohjeiden mukaisesti direktiivin tulisi ottaa huomioon yritysten koko ja soveltaa suhteellisuusperiaatetta ottaen huomioon, että pienille yrityksille työ on hallinnollisesti raskaampaa ja suhteessa kalliimpaa.
- Peräänkuulutamme täysharmonisointia varmistaaksemme tasa-arvoiset toimintaedellytykset ja välttääksemme sisämarkkinoiden pirstaloitumista ja häiriöitä.
- Direktiiviä tulee viedä edelleen kohti riskiperusteista lähestymistapaa, jotta yritykset voivat priorisoida merkittävimpien riskien tunnistamista ja tarvittavien toimenpiteiden määrittämistä olennaisena osana asianmukaista huolellisuutta.
- Yritysvastuutyö tulee voida järjestää ryhmätasolla myös sellaisissa yrityskokonaisuuksissa, joilla ei ole perinteistä emoyhtiöstä ja tytäryhtiöistä koostuvaa konsernirakennetta.
- Selkeät ja ajantasaiset ohjeet ja suuntaviivat ovat tarpeen yritysten ja toimivaltaisten viranomaisten tukemiseksi.
EuroCommerce on allekirjoittanut 30.5.2023 elinkeinoelämän yhteisen julkilausuman yritysvastuudirektiiviin liittyen: https://www.eurocommerce.eu/2023/05/joint-business-statement-on-the-corporate-sustainability-due-diligence-directive-cs3d/
Tutustu myös Kaupan liiton lausuntoihin yritysvastuulakiin liittyen täällä: https://kauppa.fi/palvelut-ja-tietopankki/tietopankki/?filebank_search=true&filebank_tag%5B%5D=yritysvastuu&filebank_category=kantapaperi