Päätöksenteon syksy käyntiin budjetilla
Tänään käynnistyi toden teolla päätöksenteon syksy. Valtiovarainministeriö kokoontui aamulla ministeri Riikka Purran johdolla sisäisiin neuvotteluihin, joiden aiheena on valtion vuoden 2024 budjetti. Ministeriön esitys on valmis 28.8. ja siitä noin viikon kuluttua muut ministerit käyvät vuorotellen Purran luona etsimässä yhteistä näkemystä ensi vuoden tuloista ja menoista.
Varsinaisen budjettiriihen aika on syyskuun 19.-20. päivä ja hallituksen esitys aukeaa internetissä 9.10 kaikelle kansalle. Eduskunta pääsee sen kimppuun seuraavana päivänä, kun tulo- ja menoarvion lähetekeskustelu alkaa.
Budjettia ruoditaan julkisuudessa toki jo aikaisemmin, sillä valtiovarainministeriö julkistaa oman esityksensä ensi maanantaina. Hallituspuolueiden ja ministeriöiden välisistä näkemyseroista taitetaan peistä takuuvarmasti, sillä kaikista yksityiskohdista ei ole sovittu hallitusneuvotteluissa. Vaikka Petteri Orpon hallitusohjelma on poikkeuksellisen seikkaperäinen, päätettävää jäi jokaiseen budjettiriiheen.
Kovaa keskustelua on odotettavissa työttömyysturvan sekä asumis- ja toimeentulotuen uudistuksista. Niiden keskeinen tehtävä on tehdä työn vastaanottaminen aina kannattavaksi. Tätä kannustinloukkujen purkamisoperaatiota myös kauppa seuraa tarkkaan.
”Leikkausten yksityiskohdat on asetettava siten, että kaupan alalla myös osa-aikaisen työvoiman saatavuus turvataan.”
Tärkeää on, että sosiaalitukijärjestelmää ei muokata vain kokoaikatyön ehdoilla, sillä modernit työmarkkinat eivät enää toimi kuten teollisuusyhteiskunnan aikana. Kuluttajapalveluissa kuluttajakäyttäytyminen määrittelee miten ja milloin palveluja tuotetaan ja tarjotaan. Siksi kaupan alalla 27 prosenttia palkansaajista on osa-aikaisia ja vähittäiskaupassa jopa 52 prosenttia.
Kannustinloukkujen purkamista toki tarvitaan ja siksi myös kaupan ala tukee tältä osin hallituksen työtä. Leikkausten yksityiskohdat on kuitenkin asetettava siten, että kaupan alalla myös osa-aikaisen työvoiman saatavuus turvataan.
Odotamme myös monen muun kaupan toimintaympäristöön vaikuttavan hallituksen linjauksen ripeää etenemistä, vaikka ne eivät budjettiesitykseen liitykään. Työrauhaa koskevat ja ainakin osa markkinoiden vapauttamiseen liittyvistä hallitusohjelman kirjauksista toivottavasti pannaan toimeen hyvinkin nopeasti.
Yksi kynnys hallituksella on kuitenkin ylitettävänään ennen kuin se pääsee kunnolla kiinni työhönsä. Hallituksen tiedonanto yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa on käsittelyssä eduskunnassa jo syyskuun alussa. Siitä keskustelusta hallituksen pitää selviytyä kunnialla. Koko suomalainen yhteiskunta rakentuu arvojen pohjalle ja siksi rasismista irtisanoutuminen on välttämätöntä.
Mari Kiviniemi on Kaupan liiton toimitusjohtaja.
Kuva: Marjo Koivumäki Studio Apris oy