Yhdenvertainen yhteiskunta toimii pohjana turvalliselle työelämälle
Kaupan liiton mielestä hallituksen yhdenvertaisuustiedonanto sisältää tärkeitä kannanottoja tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämiseksi ja on siten oikea askel kohti yhdenvertaista Suomea. Se antaa mahdollisuuden myös laajempaan keskusteluun kanssaihmisten kohtelusta. On erittäin tärkeää, että meistä jokainen kokee olonsa hyväksytyksi omana itsenään ja turvalliseksi eri ympäristöissä.
Kaupan liiton mukaan hallituksen tiedonanto yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa tuli tarpeeseen.
”Oli myös välttämätöntä, että hallitus irtisanoutui pääministerin ja kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajien johdolla selkeästi rasismista ja sitoutui demokratian, oikeusvaltioperiaatteen sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen edistämiseen”, toteaa Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.
Elinkeinoelämän suurimpana työllistäjänä ja suurimpana nuorten työllistäjänä kaupan ala tuntee vastuunsa yhdenvertaisen ja syrjimättömän työelämän rakentamisessa. Tavoitteenamme on, että kauppa on syrjinnästä ja häirinnästä vapaa sekä turvallinen työpaikka.
Kaupan liiton mukaan on hyvä, että hallitusohjelmassa on päätetty mm. ”edistää työelämän syrjimättömyyttä, monimuotoisuutta ja yhdenvertaisia mahdollisuuksia sekä parantaa organisaatioiden mahdollisuuksia tukea syrjintää ja rasismia kohtaavien työntekijöiden työhyvinvointia.”
”On ehdottoman tärkeää, että maamme hallitus tukee näitä tavoitteita kaikessa toiminnassaan yhteiskunnan eri osa-alueilla”, Kiviniemi tähdentää.
Tasa-arvo, syrjimättömyys ja monimuotoisuus ovat vastuullisen kaupan kärkiteemoja
Kaupan liiton keväällä 2023 toteuttamassa vastuullisuuskyselyssä yritykset nostivat tärkeimmiksi vastuullisuusteemoiksi työhyvinvoinnin sekä tasa-arvon, syrjimättömyyden ja monimuotoisuuden – ne olivat mukana kaikilla vastuullisuusteemoja määrittäneillä.
”Syrjimättömyys, tasa-arvoisuus ja monimuotoisuus ovat kaupan alan sosiaalisen vastuun ydintä. Kaupan yrityksissä rakennetaan laajasti vastuullista ja tasa-arvoista arkea ja työelämää, jossa jokainen asiakas ja työntekijä voi olla oma itsensä”, kertoo Kiviniemi.
Syrjimättömyyteen, yhdenvertaisuuteen ja tasapuoliseen kohteluun liittyvät kysymykset on arkielämän lisäksi huomioitava myös päätöstenteossa sekä erilaisia ohjeistuksia ja linjauksia laadittaessa
Häirintä ja uhkaavat tilanteet otettava vakavasti ja torjuttava
Kaupan liitto näkee, että rasismin ehkäisyn ja torjunnan ohella myös kaikenlaisen häirinnän ja seksuaalisen häirinnän vastainen työ on koko yhteiskunnassa erittäin tärkeää. Muun muassa Yle ja Helsingin Sanomat ovat uutisoineet sekä kaupan alan työntekijöiden että erityisesti nuorten naisten ja tyttöjen kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä.
Kaupan liitto pitää äärimmäisen tärkeänä, että mm. kaupoissa on mahdollista työskennellä turvallisessa ympäristössä ilman vaaraa koskemattomuuteensa kohdistuvista fyysisistä tai sanallisista hyökkäyksistä tai ahdistavasta käytöksestä.
”Työnantajan kannalta on kyse työsuojelusta ja henkilökunnan turvallisuudesta. Alan toimijoille on tärkeää, että kauppa on turvallinen ja viihtyisä työpaikka,” muistuttaa Kiviniemi.
Kaupan liitto on tehnyt sekä konkreettisia toimia että vahvaa vaikuttamistyötä kaupan työntekijöiden turvallisuuden edistämiseksi.
Kaupan liitto on koonnut muun muassa työnantajille ohjeen kiellettyyn syrjintään ja tasapuoliseen kohteluun liittyvistä velvoitteista työsuhteissa.
Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat julkaisseet yhdessä toimintaohjeistuksen häirinnän ja seksuaalisen häirinnän estämiseksi, ehkäisemiseksi ja asiaan puuttumiseksi alan yrityksissä. Liitot suosittelevat, että ohjeistuksen avulla alan yrityksissä ja työpaikoilla päivitetään, kehitetään ja otetaan käyttöön erilaisia keinoja, joilla kaikenlaista häirintää estetään ja ehkäistään laajasti.
Kaupan liitto ja PAM ovat myös toteuttaneet yhdessä verkkokurssin, joka käsittelee vaikeiden asiakastilanteiden hallintaa ja ennakointia. Kurssin käytyä työntekijä tunnistaa paremmin mahdolliset uhka- ja vaaratilanteet, osaa varautua niihin ennakolta ja tietää toimintaperiaatteet eri tilanteissa.
Myös kampanjatoimet otettiin käyttöön vuonna 2017, kun Kaupan liitto käynnisti yhdessä kumppaneiden kanssa Ollaan ihmisiksi -kampanjan epäasiallista käyttäytymistä vastaan. Ponnistuksella haluttiin herätellä kuluttajat miettimään omaa rooliaan niin myyjien kuin muidenkin asiakaspalvelutyötä tekevien työhyvinvoinnin edistämisessä. Kaupan liitto ja PAM jatkavat kampanjointia tänä syksynä.
Yrityslähestymiskielto jatkuvasti häiriötä aiheuttavia vastaan
Häiriökäyttäytyminen ja omaisuuden vahingoittaminen aiheuttavat suorien kustannusten lisäksi inhimillistä kärsimystä. Yksittäisten työntekijöiden kohdalla tilanne voi johtaa pahimmillaan pelkotiloihin, uupumiseen, jopa työkyvyttömyyteen.
Kaupan liitto ja PAM ovat esittäneet hallitukselle ns. yrityslähestymiskiellon säätämistä. Liitot katsovat, että yksityishenkilöiden lisäksi myös yritysten tulisi voida hakea lähestymiskieltoa jatkuvasti häiriöitä aiheuttavilta henkilöiltä.
Yrityksen keinot ovat liittojen mukaan vähissä, kun tapahtuu toistuvaa häiriköintiä, vahingontekoa tai yrityksen työtekijöiden piinaamista tai uhkailua: poliisi ei resurssisyistä johtuen välttämättä ehdi paikalle hoitamaan tilannetta, teko ei ylitä laittoman uhkauksen kynnystä, tai yksittäisen henkilön oleskelun kieltäminen yrityksen tiloissa tai niiden läheisyydessä ei ole laillisesti yksiselitteisen mahdollista.
”Kaupan liitto on ajanut yrityslähestymiskieltoa pitkään, ja iloksemme se on kirjattu mukaan hallitusohjelmaan. Nyt toivommekin asiassa huolellista mutta ripeää lainvalmistelua”, Kiviniemi sanoo.
Kuva: 123rf.com