Työrauhalainsäädännön uudistus hyväksytty eduskunnassa
Eduskunta hyväksyi keskiviikkona 8.5.2024 täysistunnossaan työehtosopimuslain ja työriitojen sovittelusta annetun lain muuttamista koskeneen hallituksen esityksen. Työrauhalainsäädännön uudistus tulee voimaan lauantaina 18.5. Keskeiset muutokset koskevat poliittisia työtaisteluita, myötätuntotaisteluita sekä työtaisteluista tuomittavia hyvityssakkoja. Työehtosopimusneuvotteluihin liittyvää työtaisteluoikeutta uudistukset ja rajoitukset sen sijaan eivät koske. Työntekijäpuolella on edelleen työehtosopimuksen ollessa katkolla oikeus toimeenpanna työtaistelutoimia kuten tähänkin asti.
Työrauhalainsäädäntö rakentuu jatkossa ns. kaksille raiteille. Työehtosopimuslaki säätelee työrauhavelvollisuuden piiriin kuuluvia aloja eli työehtosopimusten piirissä olevia aloja ja työntekijöitä. Työriitalaissa taas säädetään työrauhavelvollisuuden piiriin kuulumattomien määräyksistä eli tilanteista, joissa soveltuvaa työehtosopimusta ei ole. Määräysten sisällöt ovat kuitenkin käytännössä samanlaiset molemmissa tilanteissa.
Poliittisten lakkojen enimmäiskestoa rajoitetaan
Lakiuudistuksen myötä poliittisten lakkojen enimmäiskestoa rajoitetaan 24 tuntiin sen aloittamishetkestä. Muihin poliittisiin työtaisteluihin, kuten ylityö- ja vuoronvaihtokieltoihin, tulee kahden viikon enimmäisaika. Poliittista työtaistelua ei saa myöskään toimeenpanna, jos toimeenpaneva yhdistys 12 kuukauden kuluessa tosiasiallisesti jatkaa aiemmin järjestämäänsä poliittista työtaistelua saman tavoitteen saavuttamiseksi. Käytännössä tällä rajoituksella estetään mahdollisuus kiertää lain määräämää enimmäiskestoa järjestämällä näennäisesti eri poliittisia työtaistelutoimia, joiden tavoitteena kuitenkin tosiasiassa on vaikuttaa samaan asiaan.
Lisäksi laissa tarkennetaan, että poliittinen työnseisaus on järjestettävä siten, ettei siitä aiheudu häiriöitä tuotantotoimintaan ennen työnseisausta tai sen päättymisen jälkeen, jos tällaiset häiriöt ovat kohtuudella vältettävissä toimeenpanijan käytettävissä olevin keinoin.
Poliittisten lakkojen lisäksi työrauhalainsäädännön uudistus sisältää rajoituksia myös myötätuntotyötaisteluihin. Jatkossa suhteettomat myötätuntotyötaistelut ovat kiellettyjä. Myötätuntotyötaistelua pidetään suhteettomana, jos työnantajan palvelu- tai tuotantotoimintaa rajoitetaan laajemmin kuin sen toiminnan osalta, joka palvelee tai hyödyttää pääriidan piirissä olevaa työnantajaa ja rajoittamisella aiheutetaan työnantajalle tai tämän sopimuskumppanille sellaisia vahingollisia seurauksia, joita olosuhteet huomioon ottaen ei voida pitää kohtuullisina.
Lisäksi, jos myötätuntotyötaistelu toimeenpannaan tuen osoittamiseksi ilman, että sillä olisi välitöntä vaikutusta pääriidan piirissä olevan työnantajan toimintaan, myötätuntotyötaistelusta ei saa aiheutua pääriitaan nähden suhteettomia vahingollisia seurauksia.
Työrauhavelvollisuuden piiriin kuulumattomien myötätuntotyötaisteluiden lisäedellytyksenä on vielä, että tuettavan työtaistelun tavoitteena ei ole myöskään työehtosopimuksen tekeminen.
Poliittisiin lakkoihin ja myötätuntotaisteluihin tulee seitsemän päivän ennakkoilmoitusvelvollisuus. Jatkossa molemmista työtaisteluista tulee ilmoittaa seitsemän päivää etukäteen sekä työehtosopimusosapuolelle että työnantajalle.
Laittomien lakkojen hyvityssakot korottuvat
Laittomiksi lakoiksi tuomittujen lakkojen hyvityssakkoja korotetaan lakiuudistuksen myötä tuntuvasti. Hyvityssakkojen uudeksi asteikoksi säädetään 10 000–150 000 euroa. Erityisestä syystä voidaan poiketa hyvityssakon alarajasta. Tällä hetkellä hyvityssakkojen yläraja hetkellä valtioneuvoston asetuksen mukaisesti 37 400 euroa eikä alarajaa ole.
Hyvityssakon lisäksi uudistettu laki säätelee mahdollisuudesta tuomita hyvitys myös yksittäiselle työntekijälle. Mikäli työntekijä jatkaa työtuomioistuimessa laittomaksi todettua työntekijäjärjestön toimeenpanemaa työtaistelua, voitaisiin myös yksittäiselle työntekijälle tuomita 200 euron hyvityssakko.
Toim.huom.: ingressiin on tarkennettu tieto lain voimaantulopäivästä.