Havaintoja monimuotoisuuden edistämisestä
Monimuotoisuuden edistämisessä onnistumiseen tarvitaan koko organisaatio – johto, esihenkilöt, koko henkilökunta, jopa asiakkaat. Mutta – vastoin yleisesti kuultua ja suosittua mielipidettä – olen sitä mieltä, että muutos voi lähteä liikkeelle mistä kohtaa organisaatiota tahansa.
Kun opiskelin kulttuurienvälistä viestintää 2000-luvulla, sain usein selittää ihmisille, mitä oppiaineeni on. Vielä 2010-luvulla monessa työpaikassa ajateltiin, että monimuotoisuuden johtaminen ei kosketa meitä. Onneksi nykyään on moni asia paremmin – työpaikoilla on herätty monimuotoisuuden johtamisen tärkeyteen. Kaupan alalla systemaattinen monimuotoisuuden johtaminen alkaa olla jo elinehto. Monimuotoisuuden tärkeys nousee esiin nuorten keskuudessa, kun he miettivät, millaisessa työpaikassa haluavat olla töissä. Aihe mietityttää monia myös väestörakenteen muutoksen kannalta: onko meillä tarpeeksi työvoimaa tulevaisuudessa?
Meillä Verkkokauppa.comilla monimuotoisuutta eli DEIB-asioita* ei aiemmin johdettu niin systemaattisesti kuin olisi kenties pitänyt. Asia koettiin tärkeäksi, mutta sille ei löytynyt sitä kuuluisaa kaistaa, eikä tarpeeksi sinnikästä polunraivaajaa. Muutos lähti liikkeelle siitä, että aloimme kuunnella henkilöstön ääntä entistä tarkemmalla korvalla. Henkilöstö koki, että yksi yhteisömme vahvuus on, että jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. Tämä vahvuutemme onkin edelleen monimuotoisuustyömme keskeinen teema. Järjestimme ensin yhden yksittäisen DEIB-aiheisen tapahtuman, jossa keskustelimme, miten saisimme edistettyä asioita systemaattisemmin ja vaikuttavammin. Syntyi ajatus monimuotoisuusryhmästä, ja ryhmän toiminnan kehittyessä kokosimme kaikki diversiteettiin ja inkluusioon liittyvät hankkeet yhden sateenvarjon alle yhdeksi deib-ohjelmaksi.
”Monimuotoisuuden edistäminen hyödyttää meitä kaikkia.”
Monimuotoisuuden kuvaamiseen käytetään usein jäävuorimallia, jossa jäävuoresta näkyy päällepäin vain pieni osa vuoresta: ikä, ulkonäkö, etnisyys ja näkyvät vammat ovat esimerkkejä asioista, jotka ovat näkyviä toisille ihmisille. Pinnan alla jäävuori on paljon suurempi – on paljon moninaisuutta, joka ei näy ihmisestä ulospäin. Tällaisia ovat esimerkiksi kansalaisuus, seksuaalinen suuntautuminen, neuroerilaisuus, uskomukset, arvot, näkymätön vamma, sosioekonominen asema, koulutus tai vaikkapa elämänkokemus.
Monimuotoisuuden ja inkluusion eteen tehdyt toimet pyrkivät siihen, että jokainen saa äänen ja hänet hyväksytään omana itsenään. Monimuotoisuuden edistäminen hyödyttää meitä kaikkia: Monimuotoiset organisaatiot ovat vetovoimaisempia, kun taistellaan parhaista osaajista. Monimuotoisuus vaikuttaa pitovoimaan, sillä inklusiivisuus lisää työssä viihtyvyyttä. Päätöksenteko, ongelmanratkaisu ja innovaatiokyky ovat tutkitusti parempia niissä yrityksissä, joissa monimuotoisuutta johdetaan systemaattisesti.
Osallistuin parisen vuotta sitten Helsinki Priden järjestämään ihmisoikeustapahtumaan, jossa alkuun kerrattiin turvallisemman tilan periaatteet. Olin toki kuullut niistä aiemmin mutta vasta siinä hetkessä ymmärsin, miten suuri merkitys turvallisemman tilan periaatteilla voi olla. Kun ihminen voi käyttää ääntään ilman pelkoa syrjinnästä, häirinnästä tai halveeraamisesta – hän pystyy osallistumaan kokonaisena ihmisenä. Neuvoni on siis: jos olet aloittamassa yhdenvertaisuuden edistämistä organisaatiossasi, panosta turvallisempaan tilaan.
”Monimuotoisuus on pitkäjänteistä työtä – aloita silti jo tänään.”
Diversiteettiä tarvitaan ja valitettavasti maailma ei vielä ole tarpeeksi yhdenvertainen tai inklusiivinen: työpaikoilla ja asiakaskohtaamisissa esiintyy edelleen syrjintää ja häirintää. Monimuotoisuutta kannattaa johtaa systemaattisesti ja asia kerrallaan. Mikä olisi pienin asia, jonka sinä voisit tehdä monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden eteen, ja milloin teet sen?
Marika Öfversten vastaa Verkkokauppa.comissa osaamisen kehittämisestä ja DEIB-työstä.
*Lyhenne DEIB tulee sanoista diversity, equity, inclusion & belonging eli suomeksi monimuotoisuus, yhdenvertaisuus, mukaanottaminen & ryhmään kuuluminen.