Von der Leyenin niukasti hyväksytty komissio linjaa jo tulevaa – myös kaupan yrityksille mielenkiintoisia painopisteitä
Euroopan parlamentti hyväksyi täysistunnossaan 27. marraskuuta komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin nimeämän komission jäsenten kollegion ja heidän salkkunsa. Ennen äänestystä von der Leyen esitteli kollegion määrittelemällä uuden toimikauden painopisteet. Ne ovat mielenkiintoisia myös kaupan alan kannalta.
Ursula Von der Leyen ilmoitti, että ensimmäisenä uusi komissio aikoo ottaa käyttöön kilpailukyvyn kompassin, joka perustuu kolmeen pilariin: innovointiin, hiilestä irtautumiseen ja turvallisuuteen. Hän totesi, että EU:n eri politiikkalohkojen koordinoimiseksi tarvitaan uutta lähestymistapaa ja että investointeja, yksinkertaistamista ja osaamista on lisättävä merkittävästi.
Von der Leyen totesi myös, että yritysten sääntely- ja raportointitaakkaa on vähennettävä ja niille on turvattava enemmän oikeusvarmuutta vähentämällä päällekkäisyyksiä ja virtaviivaistamalla sääntöjä, joiden noudattaminen on liian monimutkaista ja kallista.
Tältä osin hän ilmoitti, että yksi ensimmäisistä askelista on tarkastella viimeaikaisia lainsäädäntökokonaisuuksia, joista aiheutuu yrityksille päällekkäistä raportointitaakkaa (ns. Omnibus-tarkastelu).
“Kaupan liitto pitää tätä ensiarvoisen tärkeänä hankkeena, jonka lisäksi paremman sääntelyn periaatteita tulee noudattaa tarkasti nyt alkavalla toimikaudella. Komission tulee tarkastella ennen kaikkea uutta lainsäädäntöä pohtiessaan hyvin tarkasti, millaisia vaikutuksia sillä olisi yritysten kilpailukykyyn, ja onko lainsäädäntö ylipäätään oikea instrumentti kulloisessakin tilanteessa”, Kaupan liiton johtava asiantuntija Tiina Vyyryläinen kertoo.
Pitkällisten keskusteluiden jälkeen Euroopan parlamentti hyväksyi siis komission jäsenten kollegion pienellä 370 äänen enemmistöllä. 282 parlamentin jäsentä äänesti kollegiota vastaan ja 36 pidättyi äänestämästä.
Eurooppa-neuvosto nimitti uuden kollegion virallisesti 28. marraskuuta aloittamaan toimintansa 1. joulukuuta. Parlamentin vahva jakautuminen tulee Vyyryläisen mukaan varmasti vaikuttamaan komission työskentelyyn kauden aikana.
Mitä muuta työohjelmaan tulossa?
Komission uutta työohjelmaa ei vielä ole julkaistu, mutta ennakkotietojen perusteella voidaan jo arvioida tulevaa. Ensimmäisten 100 päivän aikana komissio aikoo käsitellä muun muassa puhtaan teollisuuden strategiaa, erityisesti teollisuuden hiilestä irtautumisen nopeuttamista koskevaa säädöstä, Euroopan kilpailukykyrahastoa ja uutta kiertotaloussäädöstä jo mainitun Omnibus-tarkastelun lisäksi.
“Mielenkiintoista kaupan näkökulmasta on, että von der Leyen asetti painopisteeksi myös sisämarkkinastrategian, suuntaviivat alaikäisten suojelemiseksi digipalvelusäädöksen nojalla ja digipalvelusäädöksen arvioinnin marraskuuhun 2025 mennessä” Vyyryläinen listaa.
Ensi vuoden aikana käynnistyy myös digitaalista oikeudenmukaisuutta koskevan esityksen valmistelu, jolla on vaikutusta ennen kaikkea verkkokauppatoimintaan sosiaalisen median alustojen toiminnan lisäksi.
Epäreiluun kilpailuasetelmaan odotetaan muutosta
Tasapuolisten kilpailunedellytysten turvaaminen on ollut hyvin esillä komissaarikuulemisten yhteydessä.
“Verkkokauppatiedonantoa odotetaan annettavaksi alkuvuonna, mutta vielä on hyvin epäselvää, millaisia toimia komissio tulee esittämään kolmansista maista toimivien verkkomarkkinapaikkojen aiheuttaman epäreilun kilpailuasetelman ratkaisemiseksi”, Vyyryläinen huomauttaa.
Toimenpiteillä on äärimmäisen kiire, niin valtava on muutos markkinoilla tällä hetkellä. Suomen tullin uusimpien tilastojen mukaan alle 150 euron lähetysten määrä on kasvanut vuoden takaisesta 1,7 miljoonasta jo 22,7 miljoonaan pakettiin. Kasvua oli 1 228 prosenttia.
Kuva: European Parliament