Kesko haluaa panostaa perhemyönteiseen työelämään
Kesko tukee perhemyönteistä työelämää tarjoamalla joustavia työskentelymalleja ja tukemalla työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Hiljattain Kesko oli ehdolla Mothers in Business -järjestön vuoden perhevapaamyönteisimmäksi työpaikaksi, mikä kertoo yhtiön sitoutumisesta perhemyönteisiin käytäntöihin.
Perheen ja työn yhteensovittaminen on Keskossa tärkeä arvo, kertoo yhtiön vastuullisuuden kehitysjohtaja Tiina Suvanto. Hänen mukaansa perhemyönteisyys ei ole pelkästään erilaisia käytäntöjä, vaan kokonaisvaltainen asenne, joka tukee työntekijöitä eri elämäntilanteissa.
”Meillä ymmärretään, että työntekijöillä on myös muu elämä, ja sitoudumme tukemaan eri elämänvaiheita”, Suvanto sanoo.
Keskossa perhemyönteisyys näkyy monin eri tavoin, aina joustavista työskentelymalleista konkreettisiin arkea helpottaviin käytäntöihin. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamista tukee esimerkiksi hybridityömalli, joka yhdistää lähi- ja etätyön mahdollisuudet. Lisäksi Kesko tarjoaa joustavia työaikoja ja osa-aikatyön mahdollisuuksia, jotta työntekijät voivat sovittaa työtehtävänsä perhetilanteensa mukaan.
”Haluamme mahdollistaa työn ja perheen yhteensovittamisen niin, että jokainen voi löytää itselleen sopivan tasapainon”, Suvanto toteaa.
Perhemyönteisyys näkyy myös työpaikan arjessa ja erilaisissa tapahtumissa. Yksi esimerkki tästä on Lapset mukaan töihin -päivä, joka on järjestetty jo usean vuoden ajan. Päivän aikana perheet pääsevät osallistumaan monipuolisiin aktiviteetteihin, mikä vahvistaa yhteisöllisyyttä ja osoittaa, että työntekijöiden perheet ovat tervetulleita Keskoon.
K-ryhmä ja K-kauppiaat tukevat perhemyönteisyyttä myös laajemmin yhteisöissä. Viime vuonna K-ryhmä järjesti yli 100 maksutonta Liike on lääke -liikuntatapahtumaa, joihin kaikki lapset olivat tervetulleita. Lisäksi K-kauppiaat ovat aktiivisesti mukana paikallisissa kouluissa ja päiväkodeissa kertomassa kaupan alasta sekä tarjoamassa tukea esimerkiksi oppilaitosyhteistyön kautta. Monilla alueilla kauppiaat tukevat myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa sponsoroinnin ja erilaisten tempauksien kautta.
”Kauppiaillamme on vahva rooli paikallisissa yhteisöissä, ja heidän panoksensa esimerkiksi lasten ja nuorten liikuntaan on todella arvokasta”, Suvanto summaa.

Perhevapaisiin kannustetaan rooleista riippumatta
Keskossa perhemyönteisyys nähdään osana hyvää johtamista, ja esihenkilöitä kannustetaan tukemaan työntekijöitä perhevapaiden aikana.
”Toki on hyvä muistaa, että perhe jo käsitteenä on monimuotoinen ja perheet saattavat erota toisistaan hyvin monella tavalla. Monella keskolaisella kuitenkin on perhe, joten perhemyönteisyyteen on hyvä panostaa. Se lähtee asenteesta, mutta vaatii myös esihenkilökoulutusta,” Suvanto toteaa.
Keskossa esimerkiksi perhevapaisiin suhtaudutaan Suvannon mukaan positiivisesti kaikilla tasoilla, ja työntekijöitä kannustetaan niiden pitämiseen roolista riippumatta. Lisäksi esihenkilöitä ohjeistetaan pitämään perhevapaalla olevat työntekijät mukana työpaikan yhteisössä.
”On tärkeää, ettei perhevapaalla oleva työntekijä jää ulkopuolelle. Kannustamme pitämään yhteyttä perhevapaalla oleviin, ja he voivat halutessaan osallistua henkilöstötapahtumiin tai virkistystilaisuuksiin”, Suvanto kertoo.
”Huolehdimme myös siitä, että perhevapaalla olevat ovat oikeutettuja samoihin etuihin kuin muutkin. Esimerkiksi palkankorotukset toteutetaan normaalisti myös vapaan aikana, ja henkilöstöedut, kuten ostoetu ja E-passin käyttö, säilyvät.”
Perhemyönteisyys on mukana myös Keskon johtajuushautomossa, joka käynnistettiin viime syksynä ja jatkui tammikuulle. Ohjelmaan osallistui 30 keskolaista naista, ja sen tavoitteena oli tukea naisten urakehitystä.
”Haluamme tarjota lisäeväitä uralla etenemiseen ja johtamiseen. Yhtenä teemana ohjelmassa oli työn ja perheen yhdistäminen; miten sitä voi kehittää ja mitä keinoja on tarjolla,” Suvanto selvittää.
Ehdolla Vuoden perhevapaamyönteisin työpaikka -kisassa
Työnantaja saattaa joskus kokea haasteitakin henkilöstön työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa. Haasteet voivat liittyä esimerkiksi lyhennettyihin työaikoihin tai joustotyöaikojen tarpeeseen.
”Usein haasteet ovat kuitenkin yksittäisiä ja uskomme, että avoimella keskustelulla ja joustavuudella niistä päästään yhteisymmärrykseen”, Suvanto mainitsee.
Kun työn ja perhe-elämän tasapaino on kohdallaan, työntekijällä riittää energiaa sekä työhön että vapaa-aikaan. Hyvinvoivasta työntekijästä hyötyy myös yritys.
”Olemme saaneet melko korkeat arvosanat henkilöstökyselyssä, jossa mitataan työn ja henkilökohtaisen elämän tasapainoa. Tämä viittaa siihen, että suurin osa keskolaisista kokee työn ja perhe-elämän olevan tasapainossa”, Suvanto avaa.
Hiljattain Kesko oli ehdolla Mothers in Business -järjestön vuoden 2024 perhevapaamyönteisimmäksi työpaikaksi. Kesko valittiin ehdokkaaksi omien työntekijöidensä suosituksesta.
”Oli ilo olla mukana. Suuri osa kisassa olleista yrityksistä oli pieniä, joten niissä perheystävällisiä uusia käytäntöjä voi olla ketterämpi toteuttaa kuin suurissa yrityksissä, kuten Keskossa. Emme tällä kertaa yltäneet voitolle, mutta muiden yritysten innovatiiviset käytännöt herättivät meissä pohdintaa siitä, miten voisimme kehittää omaa toimintaamme entisestään”, Suvanto kertoo.
Kaupan alalla useita uudistuksia perhemyönteisiin käytäntöihin
Vuonna 2023 kaupan alalla tuli voimaan perhevapaauudistus, jonka myötä ei-synnyttävän vanhemman palkallisen perhevapaan määrä kasvoi useita päiviä.
”Meillä Keskossa uudistus lisäsi aluksi miesten perhevapaiden käyttöä, mutta trendi on sittemmin jonkin verran tasaantunut”, Suvanto kertoo.
Tämän vuoden alussa kaupan alan TES-neuvotellussa sovittiin, että lapsen sairastuessa työntekijän on mahdollista olla poissa työstä kevennetyllä menettelyllä eli omalla ilmoituksella, jolloin siis ei välttämättä tarvita lääkärintodistusta. Uuteen työehtosopimukseen kirjattiin myös työntekijän oikeus olla poissa töistä palkattomasti lapsettomuushoitojen takia. Kesko suhtautuu uudistuksiin myönteisesti.
”Lapsen sairauden vuoksi sovittu kevennetty selvitysmenettely, jossa ei vaadita lääkärintodistusta, on varmasti tervetullut helpottamaan terveyspalvelujen kuormitusta. On kuitenkin tärkeää, että omaa ilmoituskäytäntöä hyödynnetään vastuullisesti, ja että poissaoloihin liittyy selkeä toimintatapa”, Suvanto huomauttaa.
”Poissaolo lapsettomuushoitojen takia puolestaan tukee syntyvyyttä ja perheitä, mikä on yhteiskunnallisesti tärkeää”, hän lisää.
Kesko ehdolla Perheevapaamyönteinen työpaikka -tunnustuksen saajaksi