Tokmanni: tarkka myös energiankäytössä
Energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvan sähkön käyttö ovat tällä hetkellä Tokmannin merkittävintä ilmastotyötä. Yritys onkin pystynyt vähentämään kiinteistöjen päästöjä lähes puolella vain vuodessa.
”Led-valaistuksen asentaminen kuulostaa pieneltä asialta, mutta se on kaupan alalla merkittävä ilmastotoimi. Meillä ledien asentaminen on vähentänyt sähkönkulutusta noin kolmanneksen myymälää kohti. Kun myymälöitä on yli 190, tulokset näkyvät oikeasti”, sanoo Tokmannin vastuullisuuspäällikkö Emilia Koski.
Myymäläkiinteistöjen päästöt vähenivät vuonna 2019 yli 46 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Led-valaistuksen ja uusiutuvat energian käytön lisäksi vähennystä saatiin aikaan hyödyntämällä kylmälaitteiden lauhdelämpöä ja modernisoimalla Tokmannin myymälöitä.
Tokmanni on panostanut myös kiinteistöautomaatioon. Etäyhteyksien avulla pystytään optimoimaan tehokkaasti myymälöiden energiankulutusta eli valaistusta, lämmitystä ja jäähdytystä.
Liikevaihto kasvoi, päästöt vähenivät
Tokmannin liikevaihto kasvoi viime vuonna 8,5 prosenttia yli 944 miljoonaan euroon. Samaan aikaan sen kokonaispäästöt vähenivät 14,5 prosentilla.
”Olemme kohtuullisen hyviä, kun päästöjämme verrataan liikevaihdon kehitykseen. Esimerkiksi vuodesta 2015 kokonaispäästömme liikevaihtoon verrattuna ovat vähentyneet 47 prosenttia. Olemme tehneet systemaattista ilmastotyötä.”
”Osa vähennyksistä voi johtua siitäkin, että halpakaupassa on jo alun alkaen tehty fiksuja energiatehokkuutta parantavia tekoja myös siksi, että ne säästävät kustannuksia”, Koski pohtii.
Kaikki myymälöiden käyttämä sähkö uusiutuvaa
Tokmanni vaihtoi vuoden 2019 aikana myymälöiden kaiken sähkön uusiutuvaan. Osa Tokmanneista toimii ostoskeskuksissa. Viime vuodesta lähtien se on ostanut uusiutuvan energian sertifikaatteja myös ostoskeskussähkölle.
”Olemme ostoskeskuksissa riippuvaisia keskuksen tekemistä sähkövalinnoista. Ostimme viime vuonna siksi uusiutuvat sähkön sertifikaatteja alkuperätakuineen kaikelle kiinteistöissämme käytetylle sähkölle. Näin varmistetaan, että myös ostoskeskuksissa sijaitsevissa myymälöissämme käytetty sähkö on uusiutuvaa”, Koski kertoo.
Lisää aurinkopaneeleita
Tokmanni jatkoi aurinkopaneelien asennuksia vuonna 2019. Aurinkovoimaloita on nyt myymälöiden ja Tokmannin hallinto- ja logistiikkakeskuksen katoilla 25 kappaletta. Kahden seuraavan vuoden aikana on tarkoitus asentaa kaksikymmentä aurinkovoimalaa lisää.
”Asentaisimme niitä mielellään enemmänkin, mutta koska toimimme vuokrakiinteistöissä, se ei ole vain omassa vallassamme.”
Vuoden 2020 tavoitteena on vähentää kiinteistöjen CO2-päästöjä neljä prosenttia lisää 2019 vertailukelpoisiin myymälöihin verrattuna.
Tokmanni aikoo lisätä vastuullisuusmerkittyjä tuotteita
Emilia Koski kertoo Tokmannin aloittaneen viime vuonna työn, jonka tarkoituksena on tunnistaa vastuullisuuden näkökulmasta erityisen merkittävät tuotteet ja lisätä niiden tarjontaa.
”Tavoitteenamme on tarjota asiakkaille laajempi määrä kaupallisesti merkittäviä, vastuullisuutta edistäviä omien tuotemerkkien tuotteita. Teemme sen lisäämällä erilaisten sertifikaattien ja vastuullisuusmerkittyjen tuotteiden määrää. Käytämme enemmän esimerkiksi sertifioituja riskiraaka-aineita, joista merkittävimmät meillä ovat puuvilla, puu ja palmuöljy. Ne kaikki liittyvät suoraan ilmastonmuutokseen, ja niiden sertifiointi tukee kestävämpiä viljelytapoja. ”
Jätteiden kierrätys ja uudelleenkäyttö lisääntyy
Myös jätteiden kierrätys ja uudelleenkäyttö ovat olleet luupin alla jo useita vuosia, ja viime vuosina Tokmanni on päässyt niissä lähelle 80 prosenttia. Polttoon kuljetettavan jätteen määrä koitetaan minimoida.
”Tänä vuonna tavoitteena on kierrättää 35 prosenttia ja käyttää uudelleen vähintään puolet jätteistä. Uudelleenkäyttö tarkoittaa käytännössä lähinnä kuormalavoja, joilla tuotteita kuljetetaan myymälöihin”, Koski konkretisoi.
Myös esimerkiksi pahvilaatikoita, joissa tavaraa tulee maahan, hyödynnetään Tokmannin logistiikkakeskuksessa Mäntsälässä uudelleen mm. verkkokaupan toimituksissa ja toimituksissa myymälöihin.
Kalvomuovin käyttö väheni 21 tonnia
Myös Tokmannilla on tavoitteena vähentää muovin käyttöä järkevästi. Se onnistuikin vähentämään kalvomuovien käyttöä viime vuonna merkittävästi, 21 000 kiloa. Tämä tarkoittaa 32 prosentin vähennystä vuoteen 2018 verrattuna, ja vastaa yli miljoonaa muovikassia.
”Se oli yllätys minullekin, ja erityisen hyvä saavutus, kun samaan aikaan meille toimitettujen rullakoiden määrä kasvoi 7 prosenttia”, Koski kertoo.
Kalvomuoveja käytetään kaupoissa suojaamaan kuormalavoja, kun niillä kuljetetaan myytäviä tuotteita varastolta myymälöihin. Tokmannilla on etsitty tapoja, joilla rullakoita ja kuormalavoja voidaan suojata muilla tavoin – kalvomuovia käyttämättä.
”Meillä on kymmeniä tuhansia tuotenimikkeitä elintarvikkeista pukeutumiseen, työkaluista puutarhaan. Suojaustavat riippuvat hyvin paljon siitä, millaisia tavaroita kuljetetaan.”
Tutustu Tokmannin vastuullisuusraporttiin.
Kauppa on mukana Suomen hallitusohjelmaan kirjatussa tavoitteessa hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035. Toimialan vähähiilisyystiekarttatyö on parhaillaan käynnissä. Lue lisää aiheesta täältä. #tiekartat
Kuvat: Tokmanni