Tekoäly auttaa K-ruokakauppoja entistä energiatehokkaammiksi
K-ryhmän uudessa kokeilussa tekoäly on valjastettu tunnistamaan energiansäästön mahdollisuuksia K-ruokakaupoissa. Ensimmäiset tulokset ovat lupaavia.
Kauppojen kuluttamasta energiasta suuri osa menee kylmäketjusta huolehtimiseen. Pienissä kaupoissa kylmäjärjestelmät voivat haukata yli puolet sähkön kokonaiskulutuksesta.
”Selvitämme nyt, voidaanko tekoälyä hyödyntämällä löytää kauppojen energiankäytöstä poikkeamia, joihin puuttumalla voisimme säästää huomattavasti energiaa”, kertoo K-ryhmän talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen.
”Analytiikkapalvelut pääsevät oikeuksiinsa, kun katsotaan samantyyppisiä kohteita, kuten ruokakauppoja. Näin voidaan hakea vertailukohtia samankokoisista, -ikäisistä ja vastaavalla tekniikalla varustetuista kohteista.”
”Ensimmäisten tulosten perusteella arvioimme, että tekoälyn havaintojen pohjalta voidaan löytää uusia keinoja parantaa yksittäisen kaupan energiatehokkuutta jopa 5‒10 prosenttia.”
Juuri energiatehokkuuden parantaminen on yksi keskeisiä keinoja, kun K-ryhmä pyrkii vähentämään ilmastopäästöjään. Se aikoo olla hiilineutraali vuonna 2025 ja nollata oman toimintansa päästöt vuoteen 2030 mennessä.
Poikkeamat näkyviin ja tarkempaan syyniin
K-ryhmässä tiedetään lähes reaaliaikaisesti, paljonko sen kaupoissa käytetään energiaa ja vettä. Vuoden 2020 lopulta lähtien tätä tietoa on hyödynnetty aiempaa monipuolisemmin. Kulutustietoja analysoidaan tekoälyn avulla, yhdistämällä niihin mm. säätietoja, kuten tuulta ja lämpötilaa, sekä tietoja rakennuksen käytöstä.
Enerkey Oy kehittää analytiikkaohjelmistoa, joka käy läpi satojen kauppojen energiankulutustietoja ja nostaa esiin ne, joiden energiantehokkuutta kannattaisi katsoa tarkemmin. K-ryhmän energiamanagerit hyödyntävät sitä työssään. He tekevät työtä kiinteistömanagerien tukena, jotka puolestaan auttavat mm. tehostamaan K-kauppojen energiankulutusta.
”Koetamme löytää tekoälyn avulla poikkeavuuksia eli kohteita, jotka käyttäytyvät kulutustietojensa perusteella eri tavalla kuin muut vastaavat. Tämä on iso kehitysaskel verrattuna perinteiseen tapaan, jossa rakennusten energian ominaiskulutusta arvioidaan neliöiden pohjalta”, Kokkonen kertoo.
Tällainen toimintapa hyödyttäisi muitakin kiinteistön omistajia ja käyttäjiä, Antti Kokkonen huomauttaa.
”Voimme esimerkiksi verrata lämmitysenergian kulutusta suhteessa ulkolämpötilaan tunneittain tai päivittäin. Lämmitystehoa tarvitaan kylmällä säällä tietysti enemmän, mutta eri rakennuksissa nämä muutokset tapahtuvat eri nopeudella. Toisissa lämmitystehoa tarvitaan aiemmin kuin toisissa. Analytiikka ei vielä osaa kertoa, mistä ero johtuu, mutta se tuo eron näkyville. Tämä auttaa selvittämään tilannetta. Onko ehkä jossain järjestelmässä toimintahäiriö? Kun se löydetään, voidaan säästää energiaa”, Kokkonen kuvaa.
Menossa alkuvaihe, mutta kannattaa jatkaa
Analytiikan kehitystyö on vielä alkuvaiheessa, mutta työtä kannattaa Kokkosen mukaan ilman muuta jatkaa.
”Puheissa on ollut jo muitakin tapoja analysoida tietoja, kuten ruokakauppojen kylmäjärjestelmien energiatehokas toiminta ja varsinkin lauhde-energian tehokas hyödyntäminen. Meillä Suomessa on energiankulutustietoja saatavilla melko kattavasti ja monet kiinteistönomistajat ovat jo vuosia seuranneet kiinteistöjensä energiankulusta. Tätä mallia voidaan laajentaa eri toimialoille.”
K-ryhmällä on jo ennestään käytössään rakennusautomaation dataan perustuvaa analytiikkaa. Siitä on hyviä kokemuksia.
”Saamme hyvin tehokkaasti esille esimerkiksi sen, jos lämmityksen ja jäähdytyksen talotekniikka toimii energiatehokkuuden kannalta pulmallisesti tai vaikkapa ohjaukset toimivat väärin. Tätäkin toimintamallia jatketaan ja kehitetään edelleen.”
Kokkonen tiivistää analytiikkaohjelmistojen hyödyn seuraavasti:
”Analytiikkaohjelmistot auttavat asiantuntijoita kohdentamaan huomiotaan ja työaikaansa nopeammin juuri oikeisiin asioihin.”
Uusiutuva kauppa 2035 on kaupan toimialan vähähiilisyystiekartta. Sen tavoitteena on, että suomalainen kauppa on toimialansa globaali ilmastoedelläkävijä ja saavuttanut hiilineutraaliuden vuonna 2035. Lue lisää aiheesta täältä. #tiekartat
Kuva: K-ryhmä