Näin varaudut – valtiot, yritykset ja yksityishenkilöt alttiina uusille ja kehittyneemmille kyberuhkille
Digitaalinen ympäristö on muuttunut nopeasti yhä monimutkaisemmaksi ja verkottuneemmaksi. Valtiot, yritykset ja yksityishenkilöt ovat alttiina uusille ja kehittyneemmille kyberuhkille, jotka voivat aiheuttaa merkittävää taloudellista ja henkilökohtaista vahinkoa. Tuoreessa muistissa on tammikuun lopulla suomalaiseen Ruotsissa toimivaan ohjelmistoyritys Tietoevryyn kohdistunut verkkohyökkäys.
Tietomurrot eivät enää ole ainoastaan suurten yritysten huolenaihe, vaan myös pienet ja keskisuuret yritykset sekä yksityishenkilöt ovat haavoittuvaisia hyökkäyksille.
Yksi merkittävimmistä uhkista on kasvava määrä haittaohjelmia ja haitallisia verkkohyökkäyksiä, jotka voivat vaarantaa tietojen luottamuksellisuuden, luotettavuuden ja eheyden. Lisäksi erilaiset tietomurrot ja identiteettivarkaudet ovat yleistyneet, mikä korostaa tarvetta vahvalle kyberturvallisuuden strategialle kaiken kokoisissa yrityksissä.
Organisaatioiden onkin syytä suhtautua kyberturvallisuuden varmistamiseen vakavasti ja resursoida riittävästi niin teknisiin suojatoimiin kuin koulutukseenkin. Ketjun heikoin lenkki on yleensä tietokoneen ruudun ja työtuolin välissä ja onkin syytä panostaa aktiivisesti henkilöstön säännölliseen kouluttamiseen, jotta he tunnistavat erilaiset, nopeasti uudistuvat ja muuttuvat kyberuhat.
”Tietoisuuden lisääminen kyberuhkista, niiden tunnistamisesta ja ennaltaehkäisystä on avainasemassa, jotta vahingoilta voidaan välttyä. Kyberuhkien tunnistaminen voi olla haastavaa, mutta se on ensiarvoisen tärkeää kyberhyökkäysten torjunnassa”, Kaupan liiton varautumisen asiantuntija Erica Sauvala muistuttaa.
Miten ylläpidän tietoturvallisuutta?
Samoin säännölliset ohjelmistojen ja laitteiden päivitykset sekä salasanojen hallinta ja monivaiheinen tunnistautuminen ovat välttämättömiä turvallisuuden ylläpitämiseksi. Päivitykset sisältävät usein korjauksia havaittuihin haavoittuvuuksiin, mikä auttaa estämään hyökkäyksiä.
Organisaatioiden tulisi kiinnittää huomiota käyttöoikeuksien huolelliseen ylläpitoon ja rajoittaa käyttäjien pääsy vain heille tarpeellisiin järjestelmiin ja tietoihin. Tämä auttaa minimoimaan mahdollisten hyökkäysten vaikutukset.
Verkkojärjestelmiä ja tietoliikennettä kannattaa myös seurata aktiivisesti ja jatkuvasti mahdollisten epäilyttävien toimintojen varalta. Nopea reagointi ja toimenpiteet voivat auttaa estämään hyökkäysten laajenemisen ja rajoittamaan vahinkoja.
Kiinnitä huomiota ainakin näihin asioihin:
- Jos havaitset epätavallista toimintaa omalla tai organisaatiosi käyttäjätilillä, kuten kirjautumisyrityksiä tuntemattomilta laitteilta tai epätavallisia tiedostojen latauksia, se voi olla merkki tunkeutumisyrityksestä.
- Tarkkaile tietojärjestelmiäsi ja tietokantojasi. Odottamattomat muutokset tiedoissa tai poikkeamat normaalista toiminnasta voivat viitata tietomurtoon tai muuhun haitalliseen toimintaan.
- Seuraa verkkoliikennettäsi ja kiinnitä huomiota poikkeamiin.
- Älä sivuuta tietoturvaohjelmistojen virheilmoituksia tai hälytyksiä. Ne voivat merkitä haittaohjelmien yrityksiä tai muita tietoturvauhkia.
- Ole tarkkana epäilyttävien sähköpostien, tekstiviestien ja puhelujen varalta, missä pyydetään henkilökohtaisia tietoja tai käyttäjätunnuksia äläkä koskaan luovuta salasanojasi ulkopuolisille tahoille!
- Ole tarkkana, jos laitteesi tai käyttämäsi ohjelmistot toimivat normaalista poikkeavasti, kuten hidastuvat tai kaatuilevat. Tämä voi olla merkki haittaohjelmasta tai muusta tietoturvauhasta.
Nämä ovat esimerkkejä, joiden avulla voit tunnistaa kyberuhkia. On tärkeää reagoida nopeasti, jos epäilee joutuneensa kyberhyökkäyksen kohteeksi. Näin tilanteeseen päästään nopeasti kiinni ja voidaan pyrkiä minimoimaan vahingot ja palauttamaan toiminta normaaliksi mahdollisimman pian.
Lue myös aiemmat artikkelimme aiheesta:
Suomen hybridiuhat – mihin yritysten syytä varautua?
Kyberturvallisuudesta huolehtiminen entistä tärkeämpää myös kaupoille