yrityslähestymiskielto

Mistä on kaupan turvallinen työ- ja asiointiympäristö tehty?

Terhi Kuljukka-Rabb
Kaupan turvallinen työ- ja asiointiympäristö on tehty ainakin päivittäisestä ja pitkäjänteisestä turvallisuustyöstä, kehittämisestä ja harjoittelemisesta – ja ennen kaikkea aidosta välittämisestä kanssaihmisten kesken. Olkoon sitten kyseessä työkaveri samassa vuorossa, esihenkilö ja alainen tai kauppias ja asiakas. Jos se olisikin tällä selvä, voisi huokaista helpotuksesta, mutta asia ei valitettavasti ole näin helppo.

Monen kauppiaan mielestä yrityslähestymiskielto nostaisi rimaa varkauksille ja uhkatilanteille kaupoissa

Kauppiaat kokevat näpistysten, varkauksien ja ryöstöjen lisääntyneen kaupoissa selvästi jo pidemmän aikaa. Kysyimme kahdelta kauppiaalta Harri Nykoppilta ja Mikko Huhtaselta asiakkaiden häiriökäyttäytymisestä sekä hankalien tilanteiden selvittämisestä kaupoissa. Mitä mieltä kauppiaat ovat nykyiseen hallitusohjelmaankin kirjatusta yrityslähestymiskiellosta?

Raportti: Ruotsissa yrityslähestymiskielto on tehokas, mutta vaatii vielä selkeytystä – Suomessa Kaupan liitto luottaa hyvään valmisteluun

Ruotsissa yrityslähestymiskielto on ollut voimassa reilut kaksi vuotta ja kokemukset ovat olleet myönteisiä. Tuoreessa raportissaan Kaupan liiton sisarjärjestö Svensk Handel kuitenkin kritisoi sitä, että syyttäjät tulkitsevat ja soveltavat lainsäädäntöä eri puolilla Ruotsia hyvin eri tavoin. Aiheesta kuultiin Kaupan liiton turvallisuuseminaarissa 4.10.2023.

Kaupan liitto ja PAM: Liikelähestymiskielto mahdollistaa turvallisen asiointi- ja työympäristön kaupan alalla

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry esittävät tulevalle Orpon hallitukselle liikelähestymiskiellon eli ns. yrityslähestymiskiellon säätämistä. PAM ja Kaupan liitto katsovat, että yksityishenkilöiden lisäksi myös yritysten tulisi voida hakea lähestymiskieltoa jatkuvasti häiriöitä aiheuttavilta henkilöiltä.

Lähestymiskielto yritykseen toimii Ruotsissa − Kaupan liitto ja Suomen Yrittäjät: Tämä tarvitaan myös Suomeen

Suomessa yritysten tulisi voida hakea lähestymiskieltoa jatkuvasti häiriötä aiheuttaville ihmisille, esittävät Kaupan liitto ja Suomen Yrittäjät. Ruotsissa kaupan yrityslähestymiskielto on ollut voimassa runsaan vuoden, ja jo alkukokemukset siitä ovat myönteisiä. Häiriökäyttäytyminen on ongelma erityisesti palvelualoilla. Asiakkaat, työntekijät ja yritykset tarvitsevat turvallisen asiointi- ja työympäristön, järjestöt vetoavat.

Kaupan liitto: Ruotsissa hyviä kokemuksia – yrityslähestymiskielto tarvitaan myös Suomeen  

Kaupan liitto ajaa Suomessa yrityslähestymiskieltoa keinoksi puuttua toistuviin myymälävarkauksiin, vakavaan väkivaltaan ja sen uhkaan kaupoissa. Ruotsissa yrityslähestymiskielto on ollut voimassa runsaan vuoden ja kokemukset siitä ovat myönteisiä. Keskon ja SOK:n turvallisuusvastaavien mukaan samantyyppinen laki olisi myös Suomessa perusteltu ja tarpeellinen.

Ruotsissa hyviä kokemuksia uudesta yrityslähestymiskieltolaista – vastaava tarvitaan Suomeenkin

Kaupan yrityslähestymiskieltolaki, tillträdesförbud till butik, on Ruotsissa ollut voimassa viime maaliskuusta lähtien. Tuoreen raportin mukaan asetettu kielto on ollut tehokas – 75 prosenttia kiellon saaneista henkilöistä ei ole uhmannut kieltoa, vaan pysynyt poissa kaupasta. Kaupan liiton mukaan samantyyppinen lainsäädäntö tarvitaan Suomeenkin, sillä vakavat väkivaltatilanteet ovat kaupoissa yhä yleisempiä.

Ajankohtaiset uutiset sähköpostiisi